Euro a ajuns la un nou maxim istoric în raport cu leul. Analist economic: Fără intervenţia BNR depăşea 4,8

Euro a ajuns la un nou maxim istoric în raport cu leul. Analist economic: Fără intervenţia BNR depăşea 4,8

Cursul de schimb al monedei naţionale a atins, joi, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,7834 lei/euro, peste maximul anterior de 4,7808, atins în data de 21 noiembrie 2019. Miercuri, euro a fost cotat la 4,7789 lei, în scădere uşoară faţă de cotaţia din ziua precedentă, de 4,7800 lei. Dolarul american a atins şi el un nou nivel record în raport cu moneda naţională, crescând de la 4,4241 lei, la 4,4307 lei. Preţul gramului de aur a stagnat la 229 lei, în timp ce francul elveţian a ajuns la un nivel de 4,5 lei, cel mai ridicat din ianuarie 2015 încoace. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.



Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului pe seama instabilităţii politice. "Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de Finanţe că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar, una peste alta, toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul, toată lumea este speriată. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, sunt atacate. Leul nu beneficiază de atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali. În caz contrar, ar fi fost atacat şi mai puternic", spune analistul, potrivit Mediafax.



Cabat a adăugat că dacă nu ar fi intervenit Banca Naţională în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro ar fi ajuns la un nivel de 4,8 - 4,85 lei. "BNR a intervenit, a stopat şi chiar inversat trendul, dar acum acesta se reia, pe măsură ce incertitudinile politice interne şi internaţionale continuă. BNR nu o să mai intervină până nu vom avea fie un guvern acceptat, fie picat. Probabil că săptămâna aceasta, dacă nu se întâmplă vreo depreciere prea puternică a leului, Banca Naţională va aştepta, pentru a interveni uşor săptămâna viitoare după ce se clarifică situaţia politică", consideră Dragoş Cabat.



A.C.