Un tânăr din Homorod, ţinut în ţară de Stejarul din Mercheaşa şi de urşii din Pădurea Bogăţii

Un tânăr din Homorod, ţinut în ţară de Stejarul din Mercheaşa şi de urşii din Pădurea Bogăţii

Campania "Noi nu plecăm din ţară, noi nu plecăm din sat ", demarată de ziarul nostru Corona Press, continuă cu promovarea tinerilor care au ales să rămână să trăiască în satul natal din judeţul Braşov.
De data aceasta, vă vom prezenta un tânăr îndrăgostit iremediabil de pădure, de arbori şi de tot ce mişcă în ea.
Horia Pelei, de 29 de ani, este din satul Mercheaşa, comuna Homorod, judeţul Braşov. Tânărul a absolvit Liceul Silvic, după care a urmat Facultatea de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti, profilul Protecţia Mediului. În prezent, este în anul II de master, tot la Agronomie Bucureşti, Ingineria şi Protecţia Mediului în Spaţiul Rural.
Pe Horia l-am cunoscut la Balul Portului Popular Rupea, ediţia aniversară de 50 de ani, din 15 februarie 2020. Purta cu cinste frumosul costum popular, care păstrează memoria locului. L-am întrebat cum de a ales să rămână în sat şi ce l-a determinat să nu părăsească ţara. Mi-a răspuns: "Animalele şi pădurea. Intr-un cuvânt, natura!"

"Pasiunea mea: pădurea şi urşii!"

Horia Pelei, după ce " l-am descusut" bine , ne-a declarat: "Vă daţi seama că puteam să plec oricând din sat, dar nu am avut niciodată această intenţie. Îmi place acasă, ferma de animale, pământul, pădurea şi libertatea. De aceea am făcut atâtea studii de profil. Să ştiu cum să îmbin vechile practici din agricultură şi zootehnie cu cele moderne, de acum. Pasiunea mea a rămas pădurea şi urşii. De aceea, am preferat să mă angajez la Ocolul Silvic Homorod, care are în administrare frumoasa Pădure a Bogăţii. Chiar sunt foarte, foarte pasionat. Îmi place să merg în pădure. Îmi place să duc de mâncare la animalele sălbatice. Îmi place să hrănesc urşii. Stau ore întregi să-i urmăresc, să-i studiez. Urc şi stau în observator câte 4-5 ore şi mă uit la ei după ce le duc de mâncare. Eu urc pe la orele 17.00 - 18.00 şi îi aştept. Urşii apar după orele şapte seara. Eu stau într-o linişte deplină, fără să mă mişc, să nu fac nici un zgomot. Stau până pleacă şi nu îi deranjez cu nimic. Cobor din observator după ce pleacă ei, pe la ora 1.00 noaptea. Doar atunci plec din padure. Pentru mine ursul este animalul care mă atrage cel mai mult. Mulţi colegi de-ai mei sunt înnebuniţi după cerbi, după boncănitul cerbilor. Mie îmi place ursul. Nu ştiu de ce şi cum să explic. Îmi place, mă atrage pur şi simplu. "

Magia Stejarului din Mercheaşa

În satul Mercheaşa, din judeţul Braşov, se află cel mai bătrân arbore din România, cunoscut sub numele de "Bătrânul Carpaţilor" sau "Stejarul din Mercheaşa", care are o vârstă de 900 de ani, circumferinţa de 9,3 metri şi înălţimea de 21,3 metri.
Despre acest stejar, Horia Pelei ne-a declarat: "Eu pot să vorbesc despre magia stejarului din Mercheaşa. M-am născut şi am crescut cu el. Mă atrage ca un magnet, deoarece a fost martorul acestor locuri de aproape un mileniu. Eu, împreună cu fratele meu, l-am împrejmuit cu un gard, ca să fie protejat, în aşa fel încât să nu ajungă animalele la el."

Apreciem pasiunea acestui tânăr faţă de natură, faţă de mediul înconjurător şi dorim ca el sa fie un model pentru alţi tineri care nu şi-au găsit încă drumul pe care să îl urmeze în viaţă.
Vom vorbi, în curând, despre proiectele lui de viitor.

Ileana Gafton Dragoş