Cum se tratează cancerul în Italia? Lucia s-a vindecat după ce i se dăduseră numai 10 la sută şanse de supravieţuire

Cum se tratează cancerul în Italia? Lucia s-a vindecat după ce i se dăduseră numai 10 la sută şanse de supravieţuire

În România, bolnavii de cancer trăiesc dacă au noroc sau dacă au bani. Nimeni nu se preocupă serios de sănătatea lor, iar de sănătatea emoţională a unui pacient care trece printr-o astfel de traumă nimănui nu-i pasă. În Italia, pacienţilor bolnavi de cancer nu doar că li se asigură toate tratamentele, dar medicii au grijă şi de sufletul lor. Continuăm, la "Pacient în România", comparaţia dintre sistemele de sănătate din România şi Italia şi între îngrijirile pe care le oferă bolnavilor de cancer.

"În condiţiile în care am muncit 40 de ani, am plătit la stat şi pensia îmi permite să plătesc în continuare asigurarea de sănătate, mă gândesc dacă statul îmi permite, ca timp, să fac aceste analize de verificare sau îmi voi permite eu, pe bani proprii".

Este prima întrebare a tuturor pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, în România. Ca şi cum nu ar fi suficient că luptă cu o boală cruntă, bolnavii mai au o luptă de dus: trebuie să se descurce singuri să-şi prelungească viaţa. Teoretic, există un Plan Naţional de Combatere a Cancerului. Practic, nu prea. Rămâne doar pe hârtie.

- Ce se întâmplă cu programul ăsta? vrea să ştie reporterul.

- Nu ştiu, spune Florinel Bădulescu, preşedintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii. Sunt şase mari capitole care trebuie rezolvate: prevenţie, diagnostic, tratament, psihoncologia...
România: Trăieşte cel care are noroc şi bani

Realitatea este însă alta şi nu e scrisă în niciun document. România nu are medicamente să îşi trateze bolnavii de cancer, nu are aparatură şi de multe ori nu are nici măcar medici care să lucreze împreună pentru însănătoşirea bolnavului.

Cătălin Costovici, medic oncolog: "Stăm foarte prost la medicamentele ieftine. Pentru că medicamentele ieftine sunt baza multor tratamente. Și din punctul de vedere al aparaturii, sunt insuficiente aparatele de înaltă performanţă imagistică. Nu mai vorbim de radioterapie!"

În aceste condiţii, pacienţii îşi numără zilele. Degeaba cotizează la stat, pentru că statul le trânteşte uşa în faţă atunci când îi cer ajutorul.

Italia: Vindecată, după ce i se dăduseră numai 10 la sută şanse de supravieţuire

În timp ce în România pacienţii se luptă cu statul să le asigure dreptul la viaţă şi am ajuns pe primul loc din Europa la mortalitate, în Italia rata de supravieţuire a acestor pacienţi este în creştere.

Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia: "Autorităţile din Italia au început să lucreze la o terapie care le permite să vindece pacienţi care în trecut erau clasificaţi drept incurabili. Pentru dezvoltarea proiectului şi pentru ca fiecare cetăţean să poată beneficia de aceste tratamente, Ministerul Sănătăţii a alocat 60 milioane de euro".

Lucia Istrate are 41 de ani şi în 2015 a fost diagnosticată cu leucemie. A ajuns la spitalul San Raffaele din Italia cu şanse mici de supravieţuire: 90% dintre celule erau bolnave! A intrat într-un program cu terapii, consiliere psihologică, a beneficiat de proteze, totul gratuit. Este unul dintre pacienţii vindecaţi.

"În primul şi în primul rînd, ei pun în centrul atenţiei starea de spirit a pacientului, ceea ce este extraordinar. Au făcut orice ca să-mi smulgă un zâmbet chiar şi în momentul ăla. Îti pun la dispoziţie psihologi, terapie prin muzică, preoţi. Un alt aspect foarte important este generozitatea cu care îşi transmit cunoştinţele de o generaţie la alta medicii", povesteşte Lucia.

A.C.