Cum să lucrezi de acasă fără să o iei razna. Câteva sfaturi care s-ar putea dovedi utile

Cum să lucrezi de acasă fără să o iei razna. Câteva sfaturi care s-ar putea dovedi utile

Epidemia de coronavirus şi măsurile de izolare luate în majoritatea ţărilor, cu scopul descurajării interacţiunilor sociale determină tot mai multe companii să-şi încurajeze angajaţii să lucreze de la un nou tip de birou: cel de acasă. La prima vedere, acest tip de muncă pare un vis devenit realitate: angajatul nu mai pierde timp (şi bani) cu transportul până la serviciu şi este scutit de interacţiunea cu eventuali colegi de birou enervanţi. Reversul medaliei îl poate reprezenta acuta senzaţie de singurătate, dar şi faptul că lucratul de acasă necesită mai multă disciplină, din partea angajatului, se arată într-o analiză CNN. În cazul României, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a recomandat deja, în scop preventiv, ca firmele să permită angajaţilor să lucreze de acasă, în contextul apariţiei riscului de îmbolnăvire cu coronavirus.

Ministerul Muncii solicită angajatorilor, dar şi salariaţilor, să dea dovadă de flexibilitate şi de deschidere în ceea ce priveşte stabilirea unor programe de lucru individualizate şi în vederea menţinerii unor relaţii de muncă normale şi corecte. "Cred că cel mai mult se subestimează impactul psihologic al faptului că eşti de unul singur", a apreciat, pentru CNN, David Hassel, CEO la o companie americană care furnizează servicii de software, unde 40% dintre angajaţi lucrează de acasă. În plus, "unii angajaţi se pot simţi vinovaţi că lucrează de acasă şi au tendinţa de a lucra chiar mai mult decât atunci când ar sta la birou", a declarat David Rabin, vicepreşedinte al departamentului de global marketing, la Lenovo.
Astfel, cei obişnuiţi deja cu munca "de acasă" au câteva sfaturi pentru cei care experimentează, pentru prima oară acest tip de activitate.

Sfatul 1: Ia o pauză
Să recunoaştem deschis: nimeni nu lucrează opt ore, pe ceas, non-stop, la birou. Există pauze de cafea, plimbări agale până la cantina unde se mănâncă prânzul, sau momente în care pur şi simplu stai de vorbă cu ceilalţi colegi de birou.
Iar faptul că lucrezi de acasă nu înseamnă că nu îţi poţi permite astfel de pauze sau momente de respiro. Dacă apeşi, din când în când, butonul "Pauză", acest lucru s-ar putea chiar să-şi mărească productivitatea. "Luarea unei pauze te ajută să vezi lucrurile din altă perspectivă şi să găseşti eventuale răspunsuri la problemele tale", a declarat, pentru CNN, Julie Morgenstern, autor al mai multor cărţi despre productivitate şi organizarea eficientă a timpului.

Sfatul 2: Alege-ţi un loc în casă de unde să lucrezi. Nu, patul din dormitor nu e bun pentru asta

Oricât de ciudat ar părea, lucratul de acasă reprezintă un "mediu diferit de muncă". Un sfat important este ca angajaţii care lucrează de acasă să-şi găsească un spaţiu pe care să-l asocieze strict cu munca: o cameră distinctă, un anumit birou. Lucratul la laptop întins pe patul din dormitor nu este indicat. "Păstraţi anumite spaţii din casă pentru activităţi care nu au nicio legătură cu munca". "Este dificil să te relaxezi stând întins pe pat sau pe canapea, dacă asociezi astfel de locuri cu jobul", a avertizat Morgenstern, care a adăugat că unele zone din casă trebuie să fie clar delimitate pentru muncă şi, respectiv, pentru recreere ori relaxare.

Sfatul 3: Nu vei mai pierde timp cu mersul la muncă şi întorsul acasă. Profită de asta ca să stai mai mult cu cei dragi

O bună parte din timpul alocat muncii la birou o reprezintă timpul pierdut în trafic, atunci când mergi dimineaţa spre serviciu şi când te întorci seara acasă. Dar, dacă programul tău începe la ora 9, iar tu lucrezi de acasă, nu înseamnă că te poţi trezi la 8:45. "Foloseşte timpul pe care îl aloci, de regulă, dimineaţa deplasării până la serviciu, pentru a sta împreună cu ai tăi şi cu familia", a spus Morgenstern.
Iar atunci când ieşi din tură, specialistul consultat de CNN este de părere că e bine dacă îţi şi schimbi hainele pe care le purtai cu altele, mai comode, "pentru a semnaliza astfel minţii tale că ai terminat munca pe ziua respectivă".

A.C.