O lună de când în România a fost confirmat primul caz de coronavirus. Cum a evoluat de atunci epidemia

O lună de când în România a fost confirmat primul caz de coronavirus. Cum a evoluat de atunci epidemia

Astăzi, 26 martie 2020, se face o lună de când în România a fost confirmat primul caz de SARS-CoV-2. Era vorba de un bărbat de 20 de ani, din judeţul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală şi care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Între timp, primul român diagnosticat cu COVID-19 s-a vindecat, dar numărul cazurilor se apropie de 1.000. Iar în ultima săptămână, România a înregistrate şi primele decese din cauza coronavirusului. În câteva zile au ajuns la 17. Jumătate dintre aceste decese au legătură cu Spitalul Judeţean Suceava, care a devenit un focar al transmiterii comunitare în România. Cea mai tânără victimă a coronavirusului în România are 52 de ani.

Acestui bilanţ i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate - unul în Franţa şi şapte în Italia.

Evoluţia cazurilor de SARS-CoV-2 de la noi din ţară a fost una relativ lentă. În primele două săptămâni de la depistarea primului caz, în România nu erau raportate nici măcar 50 persoane bolnave cu noul coronavirus.

Cea mai mare creştere s-a înregistrat în ultimele trei zile. De luni şi până acum au fost raportate mai bine de jumătate din numărul total de îmbolnăviri.

Dacă la început persoanele infectate erau români întorşi din Italia, pe parcurs s-au înmulţit cazurile comunitare, iar odată cu acestea şi numărul cadrelor medicale diagnosticate cu SARS-CoV-2. Oficialii spun că 10% din totalul îmbolnăvirilor sunt cadre medicale.

Cei mai mulţi bolnavi din România au vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani. Din 26 februarie şi până acum, mai puţin de 10% dintre bolnavi s-au şi vindecat.

Cea mai mare schimbare s-a produs însă în modul de viaţă al românilor. În 11 martie au fost suspendate cursurile în învăţământ, iar în 16 martie a fost decretată starea de urgenţă. Au fost impuse restricţii de circulaţie, suspendate curse aeriene, s-au închis localurile publice şi s-au interzis adunările şi competiţiile sportive. Iar marţi, 24 martie, prin Ordonanţa militară 3, circulaţia tuturor persoanelor a fost restricţionată drastic. Cuvântul de ordine: staţi în casă! Este, deocamdată, metoda cea mai eficientă în lupta cu pandemia de Covid-19 şi este aplicată deja în foarte multe ţări. S-a calculat că o treime din populaţia globului trăieşte acum în izolare.

România în era SARS-Cov-2:

52% din cazuri, depistate în ultimele 4 zile
43 de ani, vârsta medie a bolnavilor români
10% din cazuri, cadre medicale
de 20 de ori mai multe teste, în ultima săptămână
izolarea, cea mai sigură măsură de prevenţie
167 de doare penale

Câte teste s-au făcut în România

Pe de altă parte, este adevărat că o creştere a numărul de cazuri de COVID-19 în România a avut loc, aşa cum era de aşteptat, odată cu numărul de teste realizate.

Conform datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, în prima săptămână de când a fost raportat primul caz, au fost prelevate probe de la peste 650 de persoane.

Numărul testelor aproape s-a dublat în a doua săptămână.

O creştere spectaculoasă a testării s-a realizat în ultima săptămână. Numărul românilor verificaţi dacă au sau nu coronavirus a sărit de 14.000, practic s-a testat de 20 de ori mai mult.

Mai mult, miercuri seara autorităţile au anunţat o veste care a luat prin surprindere: în curând, va începe testarea întregii populaţii a Bucureştiului, în cadrul unui proiect-pilot care urmăreşte să contureze un model de răspândire a virusului la nivelul unei aglomerări urbane. Oficialii dau însă asigurări că au de gând să extindă acest program la nivelul tuturor oraşelor mari din România, chiar dacă, deocamdată, capacitatea de testare în România este foarte limitată.

Câţi români au fost testaţi pentru COVID-19:

Săptămâna 1 - 657 probe
Săptămâna 2 - 1.179 de teste
Săptămâna 3 - 4.670 de teste
Săptămâna 4 - 14.466 de teste

(Sursa: Grupul de Comunicare Strategică)

A.C.