Gheorghe Flutur, despre numărul mare de infectări cu coronavirus din Suceava: "Eu mi-am făcut datoria"

Gheorghe Flutur, despre numărul mare de infectări cu coronavirus din Suceava: "Eu mi-am făcut datoria"

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, iar miercuri seară, la Digi24, a declarat că nu îşi reproşează nimic în privinţa managementului de la spitalul din subordinea sa. Nouă dintre cele 17 persoane care au murit din cauza noului coronavirus au fost internate la Spitalul Judeţean Suceava, iar nu mai puţin de 85 de cadre medicale din acest spital au fost infectate. În total, au fost 170 de persoane infectate aici. Spitalul este închis în prezent pentru dezinfecţie. El a declarat că se simte "din punct de vedere al sănătăţii, în limite normale, urmez tratamentul", dar că "nu mă simt bine din punct de vedere a ce se întâmplă în judeţ, ca om".

Gheorghe Flutur a spus că nu ştie de la cine ar fi putut să ia boala, pentru că a avutfoarte multe întâlniri în ultima perioadă: "Nu cu oameni mulţi, dar a trebuit să ne ocupăm de partea de finanţare. Spitalul Judeţean Suceava a primit şi are şi acum bani suficienţi, peste 27 de milioane de lei le-am acordat numai noi, pentru tot ce înseamnă dotări".

"Spitalul Judeţean Suceava este în subordinea Consiliului Judeţean, el are management propriu cu contract, actul medical este în responsabilitatea echipei manageriale, noi ne-am ocupat din punct de vedere financiar. Sigur că nu ne face cinste ce se întâmplă aici. Ministerul Sănătăţii a verificat, dumnealor vor trage concluzii", a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

El a menţionat că Vasile Rîmbu, managerului spitalului, a fost suspendat din funcţie. Întrebat dacă nu este târziu, Gheorghe Flutur a răspuns: "A fost verificare din punct de vedere a problemelor în sănătate, făcută de Ministerul Sănătăţii şi măsura a fost luată la solicitatea MS".

"Nu vreau să scuz pe nimeni, dar fluctuaţia de oameni a fost foarte mare la Suceava", a adăugat el, precizând că în spitalul din subordinea sa "peste tot sunt condiţii omeneşti pentru oameni". "Acesta este un accident regretabil şi sigur că trebuie imediat remediat", a completat Gheorghe Flutur.

Pus în faţa informaţiei că directorul medical al spitalului, Alexandru Macovei, i-a chemat pe toţi medicii, infectaţi sau nu, în aceeaşi încăpere, iar personalul medical adunat în acelaşi loc pentru testare, Flutur a spus că "n-am ştiut de ele, nu le-am cerut, mi-au răspuns ce au spus şi în presă, altceva eu nu am ştiut, a fost o decizie luată de conducerea spitalului". "Alţii le vor verifica şi cine este vinovat trebuie să răspundă în mod categoric".

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că nu vede motive să fie internat în spital la Iaşi, iar întrebat dacă are vreo responsabilitate pentru ce s-a întâmplat în judeţul pe care îl conduce, Gheorghe Flutur a răspuns: "Eu mi-am făcut datoria, în istoria mandatelor mele ştie o ţară întreagă despre zbaterile mele în ceea ce priveşte investiţiile din domeniul sănătăţii. E regretabil acest incident care a apărut la Suceava, dar dacă e vorba despre responsabilităţi, sunt în fişa postului şi în contractele de management pe care le au cei de la conducerea acestei unităţi, dacă e vorba de aşa ceva".

El a mai spus că speră ca acest caz să nu se mai repete şi a adus în discuţie numărul mare de oameni care revin în judeţ: "Medicii spuneau la şedinţele de analiză, nu sunt sincerii unii să ne spună de unde vin, istoricul bolii".

"Facem o judecată de valoare emoţională, să dea Dumnezeu să nu fie şi în alte părţi din România. Eu, care am muncit, n-am luat la restaurant acest virus, l-am luat muncind în această perioadă. Am conştiinţa împăcată, că am muncit. Sunt lucruri care nu îmi aparţin mie, dacă cineva îmi poate reproşa ceva cin ce trebuia să fac şi n-am făcut, să-mi spună. Dacă sunt accidente şi cineva e vinovat, atunci trebuie să răspundă. Sunt împărţite responsabilităţile", a mai declarat Gheorghe Flutur.

El a mai spus că a cerut să ajungă la Suceava aparate de testare, în aceste condiţii probele din judeţ fiind trimise la Iaşi şi la Bucureşti: "Sunt medici care au aşteptat testul 7 zile, trebuie discutate lucrurile franc".

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus marţi începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

A.C.