Pandemia de coronavirus. Numărul deceselor a trecut de 21.000, aproape jumătate de milion de oameni au fost infectaţi

Pandemia de coronavirus. Numărul deceselor a trecut de 21.000, aproape jumătate de milion de oameni au fost infectaţi

Aproape jumătate de milion de oameni din întreaga lume s-au îmbolnăvit până acum de Covid-19, iar dintre aceştia mai mult de 21.000 au murit. Pandemia cu noul coronavirus, apărut mai întâi în China, se extinde de la zi la zi, iar epicentrul s-a mutat acum în Europa. Cazurile se înmulţesc pe zi ce trece şi în Statele Unite. Ultimele date arată că 471.417 persoane au fost depistate cu SARS-CoV-2 în întreaga lume. Cele mai multe cazuri (81.285) continuă să fie în China, dar în privinţa deceselor, nedoritul record este deţinut de Italia, urmată de Spania. China a rămas pe locul al treilea, cu 3.287 de decese.

În întreaga lume, de la sfârşitul lunii decembrie şi până la 26 martie 2020, au murit 21.295 de persoane.

S-au făcut bine 114.642 de persoane, restul fiind cazuri încă active.

Pe locul trei în lume ca număr de îmbolnăviri, după China şi Italia, se situează SUA, cu 68.421 de cazuri confirmate. Americanii au trecut de pragul de 1.000 de morţi (1.032), iar cel mai lovit stat este New York.
Spania: stare de urgenţă prelungită până la 11 aprilie

Cu 3.647 de morţi din cauza noului coronavirus, Spania este lovită crunt de molimă. Miercuri, numărul deceselor a crescut cu 656 faţă de precedenta raportare. De asemenea, sunt aproape 50 de mii de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19. În acest context, premierul Pedro Sanchez a cerut în Parlament extinderea stării de urgenţă până la 11 aprilie. Adică ar vrea ca spaniolii să stea izolaţi la domiciu până în Sâmbăta Mare. Paştele catolic este anul acesta la 12 aprilie.

Șeful guvernului de la Madrid a spus că izolarea este necesară pentru combaterea epidemiei şi singura soluţie eficientă. Această măsură a fost impusă acum 12 zile.

În schimb, liderul opoziţiei a spus că actualul executiv socialist nu se ridică la înălţimea sacrificiilor făcute de spanioli de la începutul epidemiei.

Chiar şi aşa, starea de urgenţă a fost extinsă până la 11 aprilie, aşa cum a cerut executivul. Votul a avut loc la 2:00 dimineaţa, iar toate partidele, în afară de cele separatiste, au fost de acord.

După regiunea Madridului, cea mai grea situaţie epidemică există în Catalonia.
Primul caz de coronavirus în clădirea unde locuieşte Papa

În Italia, numărul deceselor a ajuns la 7.503. E mai mult decât dublu faţă de bilanţul din China, ţara unde a apărut noul coronavirus. Pe de altă parte, e adevărat că au fost exprimate unele dubii: raportările chinezilor nu ar corespunde realităţii.

Cazurile confirmate de infectare în Italia au trecut de 74 de mii (74.386). Se observă însă o uşoară încetinire a ritmului de creştere a cazurilor noi. Guvernul de la Roma vrea să dea încă 25 de miliarde de euro pentru a sprijini economia lovită puternic de epidemie.

Pe de altă parte, Vaticanul a confirmat primul caz de COVID-19 la Casa SANTA MARTA, clădirea în care locuieşte Papa Francisc. Este vorba de un prelat italian, care lucrează pentru administraţia Sfântului Scaun. El a fost internat în spital, iar locurile pe unde a mers au fost dezinfectate. Totuşi, un jurnalist american aproapiat de Papa Francisc a transmis că bolnavul nu a avut contact direct cu Suveranul Pontif.
Alte ţări din Europa unde bilanţul este ridicat

În Europa, Germania continuă să fie un caz interesant. Este pe locul 5 în lume ca număr de îmbolnăviri (37.323 de cazuri), dar înregistrează un număr relativ redus de decese: 206 (miercuri au fost raportate 47 de decese noi, iar pentru Germania a fost una dintre cele mai negre zile din acest punct de vedere).

În Franţa s-au înregistrat miercuri aproape 3.000 de cazuri noi de îmbolnăvire, în total au fost depistate până acum 25.233 de cazuri, iar numărul morţilor a crescut la 1.331, cu 231 de decese înregistrate numai miercuri. Din păcate, printre persoanele decedate se numără şi scriitorul român Paul Goma, figură marcantă a disidenţei anticomuniste.

O situaţie îngrijorătoare este însă în Elveţia, ţară cu 8,6 milioane de locuitori în care numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 creşte alarmant. Numai miercuri au fost depistate 1.020 de cazuri noi, astfel că Elveţia are 10.897 de cazuri până acum, dintre care 153 s-au soldat cu deces.

În Marea Britanie, sunt mai puţine cazuri confirmate decât în Elveţia (9.529), dar se înregistrează o rată mai mare a deceselor: 465 de morţi are până acum Regatul Unit. Între aceste decese, presa britanică a relatat despre cazul surprinzător al unei tinere de numai 21 de ani, care nu avea alte co-morbidităţi şi totuşi a murit. Iar cel mai celebru caz de îmbolnăvire cu Covid-19 din regat este fără îndoială chiar cel al Prinţului Charles, prinţul moştenitor.

Și Olanda are destul de multe decese, 356, la 6.412 cazuri confirmate.
Campionii testărilor

Aceste cazuri confirmate depind însă şi de măsura în care este testată populaţia. Iar în această privinţă se discută mult despre exemplul a două ţări: Coreea de Sud şi Israel.

În Coreea de Sud, unde s-a început o testare masivă a populaţiei încă din februarie, se înregistrează 9.241 de cazuri (104 cazuri noi în 24 de ore), dintre care 131 s-au soldat cu deces (5 decese noi raportate în ultimele 24 de ore).

Israelul, care a început de curând testarea masivă a populaţiei, înregistrează 2.369 de cazuri confirmate (439 depistate în ultimele 24 de ore) şi cinci decese (dintre care 2 anunţate miercuri).

În ceea ce priveşte România, la o lună de la confirmarea primului său caz de infectare cu noul coronavirus, bilanţul este de 906 îmbolnăviri şi 17 decese. Autorităţile promit testarea masivă a populaţiei Bucureştiului.

A.C.