Marcel Vela, acţionat în instanţă pe tema Ordonanaţei Militare nr.2 pentru că a interzis participarea publicului la slujbe în biserică

Marcel Vela, acţionat în instanţă pe tema Ordonanaţei Militare nr.2 pentru că a interzis participarea publicului la slujbe în biserică

Un absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă l-a dat în judecată pe ministrul de interne, Marcel Vela, şi cere eliminarea completă a restricţiilor care vizează Biserica. Acţiunea a fost depusă pe 23 martie, la Curtea de Apel Bacău, la o zi după intrarea în vigoare a Ordonanţei. Ministrul de Interne Marcel Vela a fost acţionat în instanţă pentru că a interzis, prin ordonanţă militară, participarea credincioşilor la slujbe în perioada decretării stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus şi pentru că a restricţionat la 8 persoane numărul celor care pot participa la evenimente liturgice private.

Potrivit acţiunii publicată de site-ul mărturisireaortodoxă.ro, Chirilă Mihai-Silviu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, cere sa se modifice ordonanţa militară, astfel încât publicul să poată participa la slujbele religioase din biserici. Reclamantul solicită în acţiunea sa anularea expresiei “de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online" din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult de către slujitorii bisericeşti/religioşi, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online" prevăzută în alin. 2 al art. 2 al Ordonanţei militare nr. 1/2020. Cetăţeanul reclamă şi alin.3 din art.3 al Ordonanţei în care se precizează că la botezuri, cununii, înmormântări să participe un număr de maximum 8 persoane şi cere, de asemenea, anularea acestuia.

Potrivit Ordonanţei Militare nr.2 se pot oficia slujbe religioase fără public, care pot fi transmise prin radio şi internet. Măsura a intrat în vigoare pe 22 martie şi are drept scop limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus.

A.C.