OUG privind amânarea ratelor a fost publicată în Monitor. Până când pot fi depuse cererile şi în ce condiţii pot cere firmele amânarea

OUG privind amânarea ratelor a fost publicată în Monitor. Până când pot fi depuse cererile şi în ce condiţii pot cere firmele amânarea

Ordonanţa de Urgenţă adoptată luni de executiv, care prevede posibilitatea amânării ratelor la bancă până la o perioadă de 9 luni, a fost publicată în Monitorul Oficial. Românii vor putea depune la bancă solicitare pentru amânarea ratelor în următoarele 45 de zile, adică până la jumătatea lunii mai. Ordonanţa prevede posibilitatea amânării ratelor, cu condiţia ca persoanele care solicită acest lucru să nu aibă restanţe. "Cea mai curajoasă măsură din UE", a scris ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe Facebook.

Conform Ordonanţei de urgenţă, "măsura se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19". Ministerul Finanţelor trebuie însă să emită în termen de 15 zile normele de aplicare, în care vor fi detaliate situaţiile în care o persoană este afectată "direct sau indirect".
Cum se solicită amânarea ratelor

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor (bănci sau IFN-uri) o solicitare prin telefon sau pe email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi nouă luni. Banca analizează solicitarea şi o aprobă în condiţiile prevăzute de normele de aplicare.

În afară de creditele ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului, pentru perioada de suspendare, iar suma se plăteşte eşalonat. Adică, orice credit care nu este ipotecar adună dobândă, pentru perioada în care este suspendat.

În cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice nu se mai adaugă dobândă la dobândă. "Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă, creanţă la care dobânda este 0%", se arată în Ordonanţa de Urgenţă.
Condiţii impuse firmelor care vor să îşi suspende ratele

Pentru întreprinderile individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, profesii liberale sau persoane juridicie care au contracte de credit sau de leasing, amânarea ratelor se poate face dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii.

Astfel, aceste firme trebuie să aibă întreruptă activitatea total sau parţial ca efect al deciziilor emise de autorităţi pe perioada stării de urgenţă şi să deţină certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei sau certificatul de situaţii de urgenţă prin care se constată pe baza declaraţiei pe propria răspundere că veniturile sau încasările au scăzut cu 25% în luna martie prin raportare la media lunilor ianuarie şi februarie. De asemenea, pentru a-şi amana ratele, respectivele firme nu trebuie să fie în insolvenţă.

A.C.