O circulară a Ministerului de Interne din Italia provoacă reacţii dure în Lombardia şi Campania. Guvernator: "O măsură iresponsabilă"

O circulară a Ministerului de Interne din Italia provoacă reacţii dure în Lombardia şi Campania. Guvernator: "O măsură iresponsabilă"

Vârful epidemiei a fost atins în Italia, iar ultimele bilanţuri arată o scădere a cazurilor de infectare în Italia. În aceste condiţii, Ministerul de Interne italian a emis o circulară care permite părinţilor să scoată copiii la plimbări scurte în jurul locuinţei, precum şi activităţile sportive. Menită să relaxeze uşor restricţiile dure de până acum din Italia, circulara a fost criticată de guvernatorii din Lombardia şi Campania, care au descris-o drept un act iresponsabil, scrie repubblica.it.

Autorităţile italiene iau în discuţie prelungirea carantinei până la începutul lunii mai, întrucât în peninsulă nu este vorba doar despre un singur focar de infectare. Astfel, copiii pot ieşi însoţiţi de un părinte, pentru scurte plimbări în jurul locuinţei. Părintele poate însoţi mai mulţi copii, dacă sunt din aceeaşi familie, se arată în documentul Ministerului de Interne, care a fost transmis către prefecţi şi publicat pe site-ul instituţiei.

Ministerul de Interne a răspuns astfel numeroaselor apeluri pentru a li se permite copiilor să iasă din case, chiar şi cu limitări. De asemenea, sunt permise plimbări scurte în jurul locuinţei pentru persoanele în vârstă şi persoanele cu dizabilităţi, care să fie însoţite, de asemenea. Decizia în acest sens a fost luată având în vedere “motive de necesitate sau de sănătate". În continuare însă nu este permis să desfăşoare activităţi recreative în aer liber în parcuri, zone de joacă şi grădinile publice.
Circulara a provocat reacţii dure în Lombardia şi Campania, unde guvernatorii au acuzat guvernul de iresponsabilitate. Potrivit acestora, circulara ar putea fi înţeleasă ca un semnal de reducere a măsurilor de izolare luate până acum, deşi oamenii ar trebui să stea în casă pentru încă câteva săptămâni.

În Italia sunt peste 105.000 cazuri de infectare, iar ultimul bilanţ indica 812 decese.

A.C.