Coronavirus. De ce în Suedia este altfel? Medic român: Această "reţetă" nu se poate aplica în alte ţări

Coronavirus. De ce în Suedia este altfel? Medic român: Această "reţetă" nu se poate aplica în alte ţări

Suedia nu a impus măsuri prea dure în lupta cu epidemia de coronavirus. Nu a închis nici şcolile, nici magazinele, doar a făcut nişte recomandări de izolare socială pentru cei vulnerabili. Asta nu a scutit-o de înregistrarea a peste 4.430 de cazuri, aproape dublu faţă de cât are România, şi a 180 de morţi (mai mult decât dublu faţă de România la acest moment), la o populaţie care este la jumătate faţă de cea a ţării noastre. Cu toate acestea, autorităţile nu sunt copleşite. Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, a povestit la Digi24 de ce:

"Situaţia din Suedia este încă sub control. Avem şi noi mari probleme cu materialele de protecţie. Eu am norocul să lucrez într-o clinică privată, deci materialul de protecţie mi-l cumpăr singură şi am avut ideea să mi-l cumpăr înainte să înceapă criza.

În Suedia situaţia încă este sub control, deşi avem mai mult de 4.000 de cazuri diagnosticate cu Covid, avem doar 146 de morţi (la momentul discuţiei, marţi, la prânz - n.r.), marea majoritate în vârstă, cu comorbidităţi.

Aici, autorităţile nu au decis să închidă ţara, totul este deschis, toate magazinele sunt deschise, şcolile sunt deschise, dar cei în vârstă şi cei care sunt în categoria de risc major de complicaţii din cauza Covid-19 sunt consiliaţi să rămână acasă şi să nu se deplaseze.

În momentul de faţă, autorităţile nu consideră necesare măsurile de izolare, dar asta este datorat sistemului suedez, societăţii suedeze, care este foarte individualistă. Această reţetă nu se poate aplica în alte ţări. În Suedia, lumea locuieşte destul de segregată, familiile nu se întâlnesc, nu există o socializare între diferite faşe de vârstă, de aceea este foarte uşor să izolezi faşele de vârstă care sunt mai expuse complicaţiilor.

Autorităţile se gândesc că dacă tinerii se găsesc afară şi lucrează şi fac ca economia să funcţioneze, dacă ei se molipsesc, nu este o problemă aşa de mare, important este să-i protejăm pe cei mai în vârstă şi pe cei bolnavi.

Pentru dotarea spitalelor de stat, nu este problemă de buget, este problemă de marfa care nu se mai livrează, din cauză că nu mai există aceste echipamente niciunde în lume. Pe piaţă nu mai există de cumpărat. Dar ceea ce s-a făcut foarte bine în Suedia a fost să se concentreze toate resursele către spitalele de stat. Adică şi noi, de exemplu, la clinicile private, am trimis benevol ceea ce aveam noi în surplus, ca să ajutăm acest efort colectiv.

Apoi, medicii sunt destul de bine pregătiţi şi ştiu şi să nu facă risipă de aceste materiale.

De exemplu, s-au dat nişte directive care arată cum să sterilizăm aceste măşti chirurgicale, să sterilizăm ceea ce avem pe noi, deci noi, practic, utilizăm şi reutilizăm aceste produse. Autorităţile statale ne-au învăţat cum să facem să le reutilizăm. Nu este nicio problemă dacă le reutilizăm. Avem nişte posibilităţi să ne protejăm mult mai bine, de exemplu eu port o vizetă" - a arătat dr. Laura Ghibu.

A.C.