Cât supravieţuieşte coronavirusul pe talpa pantofilor şi cum îi putem curăţa

Cât supravieţuieşte coronavirusul pe talpa pantofilor şi cum îi putem curăţa

În contextul răspândirii din ce în ce mai rapide a noului COVID-19, specialiştii dau avertizări cu privire la spălarea mâinilor, a hainelor şi chiar a pantofilor. Aceştia din urmă reprezintă motiv de îngrijorare pentru experţi, deoarece intră în contact cu praf şi mizerie din locuri posibil contaminate şi devin sursă de microbi. Pantofii pot deveni sursă de contaminare, potrivit lui Georgine Nanos, un cunoscut medic de familie, în special dacă sunt purtaţi în locuri populate, cum ar fi hypermarketurile, mijloacele de transport sau locurile de muncă.
"Credem că noul coronavirus poate supravieţui pe suprafeţe cel puţin 12 ore, poate chiar mai mult", a spus Nanos. "Suprafeţe care cu siguranţă includ şi încălţămintea", a adăugat ea.

În urma unui studiu, Mary E. Schmidt, specialist în boli infecţionase, este de părere că timpul în care virusul supravieţuieşte pe talpa pantofilor poate fi chiar mai mare de 5 zile. Specialiştii sunt de părere că virusul are viaţă mai lungă pe încălţămintea care conţine elastan, sau spandex. De asemenea, aceştia spun că tălpile pantofilor pot transporta niveluri mari de bacterii, potrivit unui studiu publicat de Charles Gerba, microbiolog şi profesor la Universitatea din Arizona.
Studiul a demonstrat că tălpile sunt acoperite cu aproximativ 421.000 de bacterii, viruşi şi paraziţi.

Ce trebuie făcut

În cazul în care nu puteţi lucra de acasă şi sunteţi nevoiţi să mergeţi la muncă, sfatul specialiştilor este să aveţi la dumneavoastră o pereche de pantofi şi una de şosete doar pentru muncă. "Vă recomand o pereche de pantofi dedicaţi pentru muncă, pe care să îi puteţi schimba înainte de a ajunge în casă", a declarat Cwanza Pinckney, medic de Urgenţă."În special pentru cadrele medicale, cred că ar trebui să pună încălţămintea într-un sac înainte de a se urca în maşină şi a pleca acasă", a adăugat.

Cum curăţăm pantofii

Curăţarea pantofilor cu şerveţele umede pe bază de alcool ar putea fi cea mai eficientă metodă de curăţare. Îi puteţi spăla la maşina de spălat, la un program scurt, sau cu apă caldă şi săpun dacă nu aveţi altă posibilitate, a mai spun Nanos. Atenţie însă ce produse folositţi, deoarece sunt materiale care se pot distruge, scrie huffpost.com.

A.C.