Cum să eviţi aburirea ochelarilor când porţi mască

Cum să eviţi aburirea ochelarilor când porţi mască

Purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie în locurile publice aglomerate, după 15 mai. Însă cei care poartă ochelari se plâng adesea că din cauza măştii, aceştia se aburesc. Aerul cald expirat prin nas şi gură se condensează la contactul cu lentilele mai reci ale ochelarilor. Sunt însă câteva "trucuri" care le pot face viaţa mai uşoară celor care poartă ochelari. Întâi de toate, verificaţi dacă aburirea ochelarilor nu este cumva rezultatul unei măşti care nu a fost ajustată cum trebuie. Dacă este un pic prea mare, distanţa dintre piele şi mască lasă aerul cald să treacă. Presaţi cu degetele masca deasupra nasului pentru a fi mai bine lipită, asta dacă e o mască chirurgicală, care are bandeletă metalică, sau pur si simplu strângeţi-o mai bine, dacă este o mască făcută manual. Există şi substanţe antiaburire pentru ochelari, sub formă de spray sau geluri, care se aplică direct pe lentile şi se usucă aproape instantaneu. Sunt folosite în special de sportivii care poartă ochelari în competiţii.

Dacă nu le găsiţi în comerţ, există un alt truc: folosirea unui săpun lichid delicat. Pur şi simplu aplicam un strat subţire în formă de cruce sau X pe lentilă, ştergem cu o cârpă din microfibră sau bumbac şi apoi clătim. O altă soluţie este spuma de ras. Ștergeţi ambele feţe ale lentilelor cu spumă de ras, apoi clătiţi cu apă caldă. Fie că e vorba de săpun sau spumă de ras, "trucul" funcţionează şi pentru oglinda din baie, ca să nu se mai aburească.
În cazul măştilor confecţionate manual, se poate face o fantă, un "buzunăraş", pentru a putea introduce înăuntru o lamelă flexibilă (de pildă, puteţi adapta o agrafă de păr sau una de birou) care să funcţioneze ca un fel de clemă ce permite fixarea măştii de nas, ca să nu mai permită aerului expirat să urce spre ochelari. Iată cum:

https://www.youtube.com/watch?v=f4KcF7K_tQk&feature=emb_logo


O altă metodă este să folosiţi pentru partea de sus a măştii o batistă de hârtie. Pliaţi batista şi pur si simplu dublaţi pe dedesubt partea de sus a măştii, cea care stă pe nas, pentru ca şerveţelul să absoarbă aerul cald expirat şi umiditatea. În ultimă instanţă, se poate lipi şi o bandă adezivă medicală, prinsă de mască, pentru a împiedica să iasă aerul prin partea de sus. Iată mai jos demonstraţia celor două metode:

https://www.youtube.com/watch?v=fob7Gor7-6M&feature=emb_logo


A.C.