Cât costă un kilogram de cireşe la Păuleşti, în comuna consacrată de Festivalul Cireşelor

Cât costă un kilogram de cireşe la Păuleşti, în comuna consacrată de Festivalul Cireşelor

Aurul roşu din pieţe se vinde în Păuleşti, în judeţul Prahova, de două ori mai ieftin decât în Bucureşti. Cireşele îi îmbie pe şoferi să oprească pentru a-şi face plinul de vitamine pentru toată familia. Anii trecuţi, toţi veneau în comuna consacrată de Festivalul Cireşelor, cu tone de fructe şi muzică live. Restricţiile impuse de pandemie i-au făcut pe săteni să caute alte modalităţi de a-şi comercializa roadele. În mod normal, cireşele din această livada ajungeau la Festivalul din Păuleşti, însă în acest an, pentru că toate evenimentele mari sunt anulate, producţia este vândută în faţa porţilor de către săteni, relatează Cezara Scutari, jurnalist Digi24.

Seceta de la începutul anului a afectat şi pomii fructiferi. Din fericire, nu este şi secetă de clienţi.

Maria Enache, producătoare: Să ştiţi că merg. Cu 15 lei kilogramul merg, dar se culeg foarte greu, că sunt micuţe acum, primele cireşe de mai.

Alexandru Matei, producător: Am avut cîţiva clienţi, că avem şi marfă proaspătă. Au fost cam micuţe anul ăsta pentru că nu a plouat. Sperăm să mai plouă, pentru că urmează pietroasele de mai, alea sunt mai mari puţin.

Sătenii din Păuleşti se plâng că găsesc cu greu ajutoare pentru cules.

Steliana Ioniţă, producătoare: Am alergat după ele, de dimineaţa până la 12 nu am strâns decât o găleată de cireşe. E muncă, să ştiţi, şi la cireşe.

Primarul comunei Păuleşti spune că anul acesta a anulat Festivalul Cireşelor şi din lipsa fondurilor, dar şi din cauza pandemiei, pentru că spaţiul în care era organizat era prea mic pentru cei 2.500 de vizitatori pe care îi aduna în anii trecuţi. A stabilit un set de măsuri pentru localnici, pentru ca aceştia să îşi poată vinde producţia.

Tudor Sandu: "Toate persoanele care furnizează cireşe sunt cele care sunt de-a lungul drumului judeţean şi care sunt şi la distanţa necesară. Le-am explicat că trebuie să fie la 3 metri de acostamentul drumului, ca să nu fie niciun fel de probleme şi de-a lungul drumului judeţean este spaţiu, ca cei care trec pe DJ să poată să parcheze în afara spaţiului carosabil, ca să nu avem niciun fel de probleme. S-au scos certificate de producător."

Până în acest an, au fost organizate zece ediţii ale Festivalului Cireşelor.

A.C.