Agricultura din Marea Britanie, aproape de colaps din lipsă de muncitori sezonieri. Prinţul Charles: Alimentele nu apar ca prin minune

Agricultura din Marea Britanie, aproape de colaps din lipsă de muncitori sezonieri. Prinţul Charles: Alimentele nu apar ca prin minune

"Avem nevoie de o armată ca să strângem fructele şi legumele", spune prinţul Charles, chiar el fermier şi cultivator, în condiţiile în care sectorul agricol din Marea Britanie este în pragul colapsului. De vină, susţin specialiştii, sunt atât pandemia, cât şi noua politică de imigraţie a guvernului de la Londra.

În ciuda tuturor avertismentelor venite de la fermieri şi agronomi, guvernul condus de Boris Johnson a ignorat impactul acestor situaţii asupra forţei de muncă din domeniul agricol. Asociaţiile agricole estimează că în fiecare an este nevoie de cel puţin 80.000 de lucrători, pentru a strânge recoltele înainte de a se strica. Pe de altă parte, potrivit Sindicatului Naţional al Fermierilor, 99 la sută dintre lucrătorii sezonieri vin din afara Regatului Unit, adică din Uniunea Europeană, şi mulţi dintre ei sunt est-europeni, inclusiv români.

"În aceste vremuri de mari incertitudini, multe dintre activităţile noastre de rutină şi stilul obişnuit de viaţă sunt sub presiune. Sectorul alimentar şi agricol nu face excepţie. Dacă vrem să culegem fructe şi legume britanice anul acesta, avem nevoie de ajutorul unei armate de oameni. Alimentele nu apar ca prin minune, totul începe cu fermierii şi cultivatorii noştri remarcabili. Dacă ultimele săptămâni ne-au dovedit ceva, este faptul că hrana este preţioasă şi apreciată şi nu vine de la sine", a spus prinţul Charles.

"Tocmai de aceea mişcarea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial - Armata Pământului - este redescoperită prin nou creata campanie "Culege pentru Marea Britanie". În lunile următoare, va fi nevoie de multe mii de oameni pentru culegerea recoltei. Va fi dificil, dar este esenţial dacă vrem să evităm ca recoltele să se strice. Recoltarea ţine până în prima parte a lui august şi este nevoie de oameni dedicaţi în mod sincer. Aud des fraza asta: "culegători care sunt statornici". Desigur, nu mă îndoiesc că munca lor este una nu tocmai atractivă, iar uneori este chiar grea, dar este şi una esenţială, iar în plină pandemie, voi, angajaţii din agricultură aveţi o contribuţie vitală în acest efort naţional. De aceea, tot ce pot face este să vă îndemn să "culegeţi pentru Marea Britanie"", a adăugat el.

A.C.