22 mai - Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice

22 mai - Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice

Ziua Internaţională pentru Diversitate Biologică (sau Ziua Mondială a Biodiversităţii) este o organizată anual pe 22 mai, pentru a promova problema biodiversităţii. Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin rezoluţia din 20 decembrie 2000.
Data de 22 mai, reprezintă de fapt adoptarea textului Convenţiei din anul 1992, în cadrul Conferinţei diversităţii biologice din Nairobi. Printre principalele obiective pe care le urmăreşte Convenţia se numără conservarea biodiversităţii şi utilizarea corectă a resurselor.
România a semnat Convenţia pe data de 5 iunie 1992. Proclamarea acestei zile la nivel internaţional, are la baza un semnal de alarmă cu privire la problemele privind biodiversitatea, mai ales că, în prezent, o mulţime de specii, atât faună cât şi floră, se află pe care le dispariţie. Transformarea mediului înconjurător pentru a fi prielnic doar vieţii omului, crează un dezechilibru în natură, un dezechilibru care trebuie stopat sau măcar încetinit, pentru o mai bună conservare.
Ziua Internaţioanală a Biodiversităţii îşi doreşte informarea a cât mai multor persoane cu privire la ceea ce înseamnă biodiversitatea, responsabilizarea persoanelor prin implicarea lor activă în diferite acţiuni de susţinere a biodiversităţii şi a naturii în general. Protejarea mediului poate să înceapă de la fiecare persoană în parte, prin activităţi relativ simple, care să păstreze natura aşa cum este şi pentru generaţiile viitoare.
Întrucât comunitatea globală este chemată să-şi reexamineze relaţia cu lumea naturală, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenţi de ecosistemele sănătoase şi vibrante pentru sănătatea noastră, apă, alimente, medicamente, haine, combustibil, adăpost şi energie. Sloganul "Soluţiile noastre sunt în natură" subliniază speranţa, solidaritatea şi importanţa de a lucra împreună la toate nivelurile pentru a construi un viitor al vieţii în armonie cu natura.
D.R.