De Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, marcată la 22 mai, se atrage atenţia că această afecţiune are un rol nefast în cazul persoanelor care îşi pierd viaţa din cauza pandemiei de Covid 19

De Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, marcată la 22 mai, se atrage atenţia că această afecţiune are un rol nefast în cazul persoanelor care îşi pierd viaţa din cauza pandemiei de Covid 19

În fiecare zi de 22 mai, este marcată, din 2010 încoace, Ziua Europeană Împotriva Obezităţii. Cu acest prilej, publicul este conştientizat cu privire la excesul ponderal şi se atrage atenţia asupra recunoaşterii obezităţii ca fiind o afecţiune cronică. Ziua a fost iniţiată de dr. David Haslam, preşedintele şi managerul medical al Forumului Naţional de Obezitate (NOF) şi Jean-Paul Allonsius, preşedintele şi fondatorul Asociaţiei Pacienţilor Obezi din Belgia (BOLD). A fost lansată de către fostul deputat european Magor Csibi (din Romania), în Parlamentul European, pe 15 aprilie 2009.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obezitatea în Europa a atins proporţii epidemice. In ultimele două decenii, numarul persoanelor cu această problemă s-a triplat, iar dacă nu se iau măsuri urgente şi eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de peste 150 de milioane de adulţi obezi (aproape 20% din populaţie), dintre care, 15 milioane de copii şi adolescenţi obezi. In cele mai multe ţări, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali. Obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inimă şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială, în rândul adulţilor din Europa.
OMS estimează că excesul de greutate şi bolile asociate cu obezitatea, reprezintă 7% din totalul costurilor asistenţei medicale în UE.
Aceste probleme sunt accentuate de o lipsă de înţelegere în rândul publicului, care trebuie conştientizat că o scădere a greutăţii corporale cu doar 5-10% la cei supraponderali, reduce substanţial riscul de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arterială şi niveluri ridicate ale colesterolul în sânge. Mai nou, în acest an, s-a dovedit că obezitatea, ca şi comorbiditate, are un rol important în cazul pacienţilor care îşi pierd viaţa din cauza pandemiei de Covid 19! Deci, un motiv important, ca oamenii, indiferent de vârstă, să conştientizeze pericolul la care se expun, ducând o viaţă nesănătoasă, cu excese alimentare şi cu mult stres.
D.R.