Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Variantele care sunt luate în calcul

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Variantele care sunt luate în calcul

Pensiile speciale sunt din nou în atenţia parlamentarilor. Încă de la începutul crizei economice şi sanitare din România, partidele au venit cu propuneri de impozitare a pensiilor speciale pentru a face economii la buget. Ideea a fost întărită de decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională eliminarea totală a pensiilor speciale. Acum partidele se întrec în proiecte pentru a rezolva problema pensiilor uriaşe din sistemul public şi a culege laurii în faţa opiniei publice. Surse politice susţin că de săptămâna viitoare se va lucra intens pentru a veni cu o variantă care să treacă testul de constituţionalitate. Nu mai puţin de cinci proiecte sunt depuse în Parlament în acest scop, fiecare cu specificul lui.

Liberalii au făcut pe repede înainte o serie de modificări la o ordonanţă a guvernului prin care vor să impoziteze pensiile speciale cu până la 95%, însă îi exceptează de la această măsură pe militari şi poliţişti, adică pe majoritatea beneficiarilor acestor pensii. "Pensiile militarilor şi ale poliţiştilor nu se apropie, sub aspectul cuantumului, de pensiile magistraţilor. Am ajuns în situaţia în care un judecător se va pensiona cu o pensie cu 20-30% mai mare decât salariul aflat în plată. Acolo a fost o problemă de populism, de necunoaştere, o problemă de neanaliză. Pensiile trebuie stabilite în raport de contributivitate, toţi beneficiarii de pensii speciale ar trebui să fie subsumaţi acestui principiu", a declarat pentru Digi24 senatorul liberal Daniel Fenechiu.

Social-democraţii au şi ei două proiecte, depuse anul trecut. Acum însă pregătesc un set de prevederi care să fie în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi care să nu creeze inechităţi în sistem.

A.C.