Rusalii 2020, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să faci în această zi

Rusalii 2020, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să faci în această zi

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creştină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos şi se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Se pare că sărbătoarea Rusaliilor se ţine diferit în funcţie de fiecare regiune a ţării. Astfel, în Moldova şi Transilvania creştinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia şi Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile. În tradiţia românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii". La sate se păstrează tradiţia conform căreia credincioşii trebuie să ducă la biserică crenguţe de tei şi nuc, pentru a fi sfinţite. Cu aceste ramuri sfinţite se vor împodobi, mai apoi, casele şi icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei şi nuc, credincioşii mai folosesc leuştean, usturoi şi pelin. De asemenea, oamenii obişnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luaţi din Rusalii" sau pociţi de către Ielele neiertătoare.

RUSALII 2019. O sărbătoare aşa de mare şi complexă, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri întâlnite cu precădere în satele şi oraşele mai mici.

Dansul Căluşarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate şi noroc. Grupaţi în cete de câte 7-8, căluşarii îşi încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele malefice. Oamenii obişnuiesc să-i întâmpine pe căluşari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă şi sare, uneori chiar şi bani.
Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlneşte prin zonele ardealului poartă numele de “Împănatul boului". Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfăşoară pe uliţele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel şi fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinţi când alaiul ajunge în faţa bisericii, după care va da de băut participanţilor. La un moment dat boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească şi să ocolească o masă de trei ori. Tradiţia spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează. Tot în Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor". Pentru ca femeile să fie sănătoase şi frumoase în tot restul anului tradiţia spune că acestea trebuie stropite cu apă

Pe langă multitudinea de tradiţii şi obiceiuri, de Rusalii întâlnim şi o serie de superstiţii, dintre acestea câteva mai cunoscute, sunt următoarele:

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi;


A.C.