Focarul de la abatorul din Germania, cel mai mare din UE. MAE: 650 de români sunt infectaţi cu coronavirus, 17 au fugit din carantină

Focarul de la abatorul din Germania, cel mai mare din UE. MAE: 650 de români sunt infectaţi cu coronavirus, 17 au fugit din carantină

Cel puţin 650 de români, angajaţi ai celui mai mare abator din Germania, sunt infectaţi cu coronavirus. Reprezintă jumătate dintre toate cazurile depistate în fabrica de procesare a cărnii din nord-vestul ţării. 17 dintre românii plasaţi în carantină au fugit, informează Ministerul Afacerilor Externe. Un număr de 1.300 de muncitori ai unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, din Germania, au COVID-19, iar jumătate dintre ei sunt români, potrivit datelor obţinute de MAE. Consulul României la Bonn a mers la companie, pentru clarificări cu privire la cetăţenii români.

Având în vedere cazurile de infectare cu noul COVID-19 înregistrate în rândul muncitorilor unei companii de prelucrare a cărnii din localitatea Rheda-Wiedenbrück, din Germania, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmis, duminică, faptul că reprezentanţii Consulatului General al României la Bonn au făcut demersuri pe lângă autorităţile locale şi compania angajatoare pentru a solicita să fie luate măsuri pentru gestionarea situaţiei create şi pentru a obţine informaţii suplimentare privind cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor infectate.

Oana Darie, purtătorul de cuvânt al MAE, a declarat la Digi24 că aceste cifre sunt estimative şi că ele vor fi confirmate de Departamentul de sănătate publică atunci când vor fi analizate toate testele. 17 români au părăsit carantina, nu se ştie dacă erau confirmaţi pozitiv, dar erau în carantină şi se fac demersuri pentru identificarea lor. E un risc epidemiologic şi din acest motiv se încearcă identificarea lor, a spus Darie. Ea a adăugat că azi are loc o celulă de criză la care vor participa şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Bonn. "Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de către oficiul consular, până la acest moment, conform testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. Tuturor lucrătorilor care se află în carantină le sunt asigurate hrana şi alte bunuri de strictă necesitate. În acest context, consulul general al României la Bonn s-a deplasat, la data de 18 iunie, la sediul companiei în cauză pentru clarificări cu privire la situaţia lucrătorilor români. Reprezentanţii companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetăţeni români", a transmis, MAE.

Datele privind situaţia românilor infectaţi urmează să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor. Între timp, conducerea companiei, împreună cu autorităţile locale, au decis suspendarea temporară a activităţii. De asemenea, autorităţile districtului Gütersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situaţia rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului, informează MAE.

Potrivit sursei citate, duminică va avea loc o reuniune la nivelul autorităţilor de land la care vor participa şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Bonn.

A.C.