Secţia Clinică de Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, câştigătoarea Premiului ,,Diamant" European Stroke Organization Angels Award

Secţia Clinică de Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, câştigătoarea Premiului ,,Diamant" European Stroke Organization Angels Award

Premiile ESO-Angels (European Stroke Organization - Societatea Europeană de Accident Vascular cerebral) sunt concepute pentru a recunoaşte şi a onora echipele angajate în tratarea accidentului vascular cerebral, oferindu-se 3 categorii de premii: Aur, Platinum şi Diamant. Efortul colectiv al secţiilor Neurologie, Unităţii de Primiri Urgenţe, Radiologie, Terapie Intensivă, Laborator clinic, medici şi asistente, a fost răsplătit în acest an cu premiul Diamant. Neurologia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov devine primul centru de la nivel naţional care primeşte această distincţie.
În România, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate, după infarctul miocardic. În fiecare an, la nivel naţional, se produc peste 60.000 de accidente vasculare cerebrale, unul din 5 români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din 3 rămâne imobilizat la pat.
Accidentul vascular cerebral este o afecţiune în care scăderea sau absenţa fluxului de sânge către creier duce la moartea celulelor cerebrale. Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: 1.) ischemic - cauzat de lipsa fluxului de sânge, prin obstrucţia unei artere de la nivel cerebral şi 2.) hemoragic, cauzat de sângerarea produsă prin ruperea unui vas de sânge de la nivel cerebral.
AVC se manifestă prin scăderea forţei musculare - paralizia unei părţi a corpului, tulburări de vorbire, amorţeli la nivelul mâinilor sau picioarelor, asimetrie facială, tulburări de vedere şi tulburări de echilibru. În 1998 a apărut acronimul FAST (Face - asimetrie facială, Arm-paralizia unei părţi a corpului, Speech - tulburare de vorbire, Time to call emergency service - timpul pentru a contacta seviciile de urgenţă), având rolul de a facilita diagnosticul accidentului vascular cerebral.
În ultimii ani s-au încercat diferite metode pentru a trata accidentul vascular cerebral ischemic, scopul fiind scăderea mortalităţii şi a dizabilităţii produse de această afecţiune. În acest moment cea mai eficientă metodă de tratament este tromboliza intravenoasă. Aceasta reprezintă introducerea intravenoasă a unei substanţe (activator tisular de plasminogen recombinant), având rolul de a dizolva cheagul de sânge de la nivelul creierului, restabilindu-se astfel fluxul sanguin către celulele cerebrale. Criteriul principal de eligibilitate al pacienţilor pentru efectuarea acestei proceduri este intervalul de timp de la debutul simptomatologiei până la injectarea tromboliticului, care trebuie să fie sub 4,5 ore.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost inclus în martie 2019 în programul naţional de tratament al accidentului vascular cerebral ischemic, sub coordonarea Conf. univ. Dr. Cristian Falup-Pecurariu, Șef Secţie Clinică Neurologie. Cu această ocazie, locuitorii judeţului Braşov dar şi cei din judeţele limitrofe au beneficiat de această metodă terapeutică. În 2019, un număr de 105 pacienţi au beneficiat de tromboliză, Braşovul fiind al treilea centru de tromboliză de la nivel naţional, după numărul de pacienţi care au beneficiat de această procedură în anul trecut. În acest an peste 100 de pacienţi au fost trombolizaţi în cadrul spitalului braşovean, acesta fiind centrul cu cel mai mare număr de trombolize de la nivel naţional în primul trimestru din 2020.
În fiecare an la nivel mondial aproximativ 14 milioane de persoane suferă un accident vascular cerebral. La nivel global peste 2.7 milioane de persoane mor din cauza unui accident vascular cerebral ischemic în fiecare an.
D.R.