24 iunie - Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul

24 iunie - Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul

Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul este praznuită pe 24 iunie. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sanziene sau Drăgaica.
Ioan Botezătorul a fost, conform evangheliei după Luca, fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei. Preotul Zaharia şi soţia lui Elisabeta nu au putut până la bătrâneţe să aibă copii. La poporul evreu acesta era considerat un neajuns ce se abătea asupra familiei din partea lui Dumnezeu. Uneori nici jertfele nu le erau primite la templul celor ce nu aveau copii. În vremea împăratului Irod cel Mare, în timpul săptămânii când era de rând la templu, Zaharia a intrat să tămâieze. Pe când tot poporul era afară şi se ruga, i s-a arătat îngerul Domnului stând de-a dreapta altarului tămâierii.
Este anunţat că i-au fost ascultate rugăciunile si că Dumnezeu le va da un copil, căruia trebuie să-i pună numele Ioan. Pentru că a fost neîncrezător în vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, Zaharia a rămas mut până în ziua când s-au împlinit acestea.
Când a venit vremea să nască, Elisabeta a născut un fiu. În a 8-a zi când trebuia tăiat împrejur, s-au strâns vecinii şi rudele şi voiau să-l numească pe prunc - Zaharia - ca pe tată. Pentru că era soţie de prooroc şi avea şi ea darul proorociei, Elisabeta spune că se va chema Ioan. Pentru că cei strânşi obiectau şi îi cereau părerea, Zaharia a scris pe o tăbliţă: "Ioan este numele lui"(Luca 1;63), iar în clipa următoare a putut din nou să vorbească. Fiind martorii atâtor minuni (stearpa a născut la bătrâneţe, şi mutul a început să vorbească) cei strânşi au început să se întrebe "Ce va fi oare acest copil?" (Luca 1;66).
Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către ingerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
D.R.