Ce i-a scris Viktor Orban lui Adrian Năstase: Nimeni din Guvern sau de la Cotorceni nu mi-a trimis aşa ceva

Ce i-a scris Viktor Orban lui Adrian Năstase: Nimeni din Guvern sau de la Cotorceni nu mi-a trimis aşa ceva

Fostul premier Adrian Năstase a scris pe blogul personal că a primit de la prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, o scrisoare de felicitare, împreună cu o colecţie de vinuri din Ungaria, cu ocazia aniversării. "Astăzi l-am primit, la solicitarea sa, pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, domnul Botond Zakonyi. Domnul ambasador a dorit să-mi inmâneze o scrisoare de felicitare din partea premierului Viktor Orban, impreună cu o selectie de vinuri din Ungaria, cu ocazia implinirii vârstei de 70 de ani", scrie Adrian Năstase.

Fostul premier precizează că deşi a avut "numeroase controverse" cu Viktor Orban, gestul de a-l felicita este unul de normalitate. "Să nu mă intrebati dacă cineva de la guvernul român actual sau de la Cotroceni mi-a trimis un astfel de mesaj. Concluziile le trageti singuri", mai scrie fostul premier, care a sărbătorit aniversare de 70 de ani.

Ce i-a scris Viktor Orban lui Adrian Năstase

În scrisoare de felicitare, premierul Ungariei îi aminteşte lui Adrian Năstase de "Legea statutului"care "a deschis un nou capitol în relaţiile bilaterale". "Am convingerea că declaraţia semnată cu ocazia vizitei dumneavoastră la Budapesta din anul 2001, care a făcut posibilă intrarea în vigoare a legii statutului, a deschis un nou capitol în istoria relaţiilor noastre bilaterale, orientând în acelaşi timp relaţiile româno-maghiare către o colaborare bazate pe valorile europene. Acel memorandum de înţelegere nu s-ar fi putut naşte fără atitudinea constructivă de care aţi dat dovadă, fapt pentru care vă suntem recunoscători şi astăzi. În numele guvernului maghiar doresc să vă asigur pe această cale că guvernele române pot conta mereu pe sprijinul nostru în munca depusă în interesul nostru comun european şi pentru o colaborare bazată pe respect reciproc", se arată în scrisoare de felicitare transmisă de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Ce este Legea Statutului, pentru care a fost felicitat Năstase de Viktor Orban

Legea statutului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, adoptată în 2001, prevedea acordarea de permise de muncă pentru cetăţenii maghiari din afara Ungariei, precum şi posibilitatea de a plăti contribuţii sociale în Ungaria şi de a primi pensie. Legea prevedea însă şi diferite forme de sprijin din partea Guvernului maghiar.

Printre aceste forme de sprijin se numără finanţarea mass mediei pentru maghiarii din afara graniţelor sau susţinere financiară pentru organizaţiile maghiarilor din afara ţării.

A.C.