Rise Project a testat în laboratorul Armatei măştile de la Unifarm: Filtrează abia jumătate din bacteriile nocive

Rise Project a testat în laboratorul Armatei măştile de la Unifarm: Filtrează abia jumătate din bacteriile nocive

Măştile cumpărate de Unifarm, pentru care directorul suspendat Adrian Ionel a fost acuzat de DNA că a cerut mită în valoare de 760.000 de euro, sunt neconforme, scrie Rise Project, care a testat măştile în laboratorul Centrului de Cercetare Știinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.

Reporterii Rise Project au fost sesizaţi din mai multe surse că măştile cumpărate de Unifarm nu asigură protecţia anunţată pe etichetă. Ei au solicitat Centrului de Cercetare Știinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie al MApN să le testeze.

"Specialiştii militari scriu în raport că aerul trece atât de bine prin măştile turceşti, încât filtrează abia jumătate din bacteriile nocive. Eficienţa, deci, este mult sub limita impusă de standardele europene. Se situează pe la valoarea 45-63, cam la jumătate din norma de 95-98, în funcţie de tipul de mască.

În concluzie, laboratorul de testare susţine că măştile turceşti achiziţionate şi distribuite prin Unifarm sunt neconforme", arată Rise Project.

Măşti din lotul cumpărat de unifarm au fost găsite pe rafturi din benzinării Lukoil din Bucureşti (bulevardul Mihai Bravu şi Casa Presei), Piteşti, Tecuci, Tişiţa sau Buzău.

Drectorul general al Unifarm, Adrian Ionel, inculpat pentru corupţie, a fost suspendat din funcţie 60 de zile, prin decizia colegilor săi din Consiliul de Administraţie al Companiei de Stat. Adrian Ionel nu avea oricum voie să îşi exercite funcţia, ca efect al controlului judiciar impus în cazul său de procurorii DNA. El este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro pentru o achiziţie de măşti şi combinezoane, necesare în criza COVID-19.

A.C.