Mutaţiile noului coronavirus, cercetate la Timişoara. Când va fi gata vaccinul românesc împotriva COVID

Mutaţiile noului coronavirus, cercetate la Timişoara. Când va fi gata vaccinul românesc împotriva COVID

Un nou vaccin făcut de cercetătorii români ar putea apărea iarna aceasta. OncoGen împreună cu Institutul Cantacuzino derulează un proiect pentru a găsi cea mai bună formulă pentru prevenirea COVID-19. Acesta ar putea fi administrat pe cale intranazală, sub formă de picături sau spray. "Deocamdată ne bucurăm de câştigarea proiectului împreună cu Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Continuăm cercetările pe celule umane, în special pe celulele mele, eu m-am vaccinat. Urmează ca Institutul să facă experimentele pe animale şi în acelaşi timp noi pregătim actele pentru studiile clinice de fază 1 care sperăm să înceapă anul acesta. Avem proiectul şi prototipul acestui vaccin pe la sfârşitul lui ianuarie. Am fi putut fi printre primele laboratoare din lume, dar a durat aproape şase luni o finanţare", a declarat Virgil Păunescu, director OncoGen, pentru Antena 3.

Vaccinul românesc, administrat ca picături nazale sau spray. Tehnologie absolut nouă

"Vaccinul va fi administrat pe cale intranazală. Vorbim de picături sau spray. Acceptanţa populaţiei e mai uşoară, nu ata a fost primul motiv. Motivul este legat de caracteristicile acestui virus, e de natura ştiinţifică. Veţi vedea că tot mai multe grupuri de cercetători la această cale intranizală pentru că este cea mai eficientă şi cea mai puţin predispusă la efecte secundate.
Vaccinul e după o tehnologie absolut nouă, nefolosită până acum niciodată în vaccinarea antivirală şi nu se bazează pe producţia de anticorpi, dar el se bazează pe reacţia celulelor imune. Veţi vedea că şi lucrul acesta va fi confirmat", a mai spus directorul OncoGen.

A.C.