Declaraţia Unică 2020. Marţi, 30 iunie, este ultima zi în care românii pot depune Declaraţia Unică

Declaraţia Unică 2020. Marţi, 30 iunie, este ultima zi în care românii pot depune Declaraţia Unică

Declaraţia Unică 2020. Maine, 30 iunie 2020, este ultima zi în care poate fi depusă Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a postat, pe pagina sa de Facebook, un model al declaraţiei unice.

Declaraţia Unică 2020. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Declaraţia unică trebuie depusă de toate persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), chirii, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse. Chiar şi pensionarii care obţin venituri din alte surse, în afară de pensii, trebuie să depună declaraţia unică.
Declaraţia Unică 2020. Obligaţia de a depune Declaraţia unică

Plafonul de 12 salarii minime brute garantate în plată este de 24.960 lei. Astfel încât, dacă totalul veniturilor extrasalariale în cuantum net anual sunt situate sub pragul de 24.960 de lei, asigurarea la sistemul public de pensii şi la sistemul de sănătate este opţională. Însă în cazul în care veniturile extrasalariale sunt în cuantum net anual egale sau mai mari decât plafonul de 24.960 de lei, atunci asigurarea la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor de sănătate este obligatorie.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), termenul de depunere a Declaraţiei unice este marţi, 30 iunie 2020, după ce acesta a fost prelungit. "Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale, termenul de depunere a formularului `Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice` a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv", anunţă ANAF pe reţeaua de socializare.

Cum se poate depune Declaraţia unică:

Declaraţia se poate depune în format pe hârtie, dar se poate completa pe calculator şi se poate depune online:

- prin intermediul serviciului "Spaţiul Privat Virtual" (SPV)
- prin intermediul site-ului e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

A.C.