O seară specială cu…Florin Ionescu-Galaţi, solist-dirijor! “De la Bach la Dinicu, în 3600 de secunde"

O seară specială cu…Florin Ionescu-Galaţi, solist-dirijor!  “De la Bach la Dinicu, în 3600 de secunde"

"De la Bach la Dinicu în 3600 de secunde", o frumoasă provocare muzicală transpusă în faţa auditoriului de Florin Ionescu-Galaţi, violonist de excepţie al României!
Sub egida proiectului Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, “Toate porţile Bastionului deschise" Concertul Cameral de marţi 30 iunie 2020, ora 19.00 de la Bastionul Artiştilor, oferă un spectru muzical bogat, armonios, un curcubeu sonor peste timp, de la Bach, cel care exprima în muzica sa cele mai înalte idei şi năzuinţe muzicale, la Dinicu, violonistul de legendă, ultimul lăutar boem al Bucureştiului. Un eveniment muzical de excepţie susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Braşov avându-l ca dirijor pe acelaşi Florin Ionescu-Galaţi. Da! De această dată ne vom întâlni cu Florin în dublă ipostază, aceea de dirijor dar şi de solist invitat.
Excepţional violonist, care se remarcă prin originalitatea interpretării partiturilor dar şi prin tehnica instrumentală strălucitoare, calităţi care i-au adus recunoaşterea internaţională, Florin Ionescu-Galaţi a desfiinţat orice hotar între muzica clasică şi cea populară, aducând sonorităţile horelor, doinelor şi cântecelor muzicii lăutăreşti într-o lumină aparte dată de strălucirea tehnicii interpretative, adaptându-le şi prezentându-le pe cele mai prestigioase scene ale lumii.

În program: J. S. Bach - Arie pe coarda sol, Fr. Kreisler - "Liebesfreud", Fr. Kreisler - "Schön Rosmarin", S. Joplin - "The Easy Winners", S. Joplin - "The Entertainer", S. Joplin - "Elite Syncopations", W. A. Mozart - "Eine kleine Nachtmusik" şi V. Monti - Csárdás.

Repere de artist…
Florin Ionescu-Galaţi s-a impus în viaţa muzicală românească drept unul dintre vârfurile generaţiei sale. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi. Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut.
A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu.
Este laureat al concursurilor internaţionale "Usti nad Orlici" (Cehoslovacia), "Dinu Lipatti" şi "George Enescu" (România), "Tibor Varga" (Elveţia), "Paganini" (Italia), "Wieniawski" (Polonia).
Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum "Gasteig" şi "Herkule" din München, "Carnegie Hall" din New York, "Beethoven Halle" - Bonn, "Santory Hall" - Tokyo. În diverse formule camerale a colaborat cu Ayla Erduran, Viktor Pikaisen, Viktor Tretiakov, Lory Wallfisch, Valentin Gheorghiu.A realizat înregistrări de referinţă pentru posturi de radio sau TV din Germania, Turcia, Franţa, Japonia, SUA. În ţara noastră artistului i s-a acordat Premiul Televiziunii Române (1996, 1997) şi Premiul Pro TV pentru participarea ca solist în concertul televizat co-producţie România-America, Marele Premiu al Uniunii Criticilor şi Interpreţilor români (1996), Premiul pentru promovarea muzicii româneşti în ţară şi în străinătate acordat de Uniunea Criticilor Muzicali (2002) şi Cel mai bun solist al Anului 2002 în Turcia.
Într-adevăr, în aceste vremuri speciale, ,,Bastionul Artiştilor" vine în întâmpinarea necesităţii dar şi dorinţei artiştilor de a juca în aer liber. Dar stagiunea noastră estivală nu este doar o adaptare la vremuri!
În noul circuit de vizitare al Bastionului Țesătorilor au fost incluse părţi care niciodată nu au fost deschise publicului larg. De asemenea, pentru prima oară în istoria muzeală a monumentului istoric, publicul va avea acces în curtea interioară şi prin portiţa dinspre Promenada Tâmpei şi a fost creat un nou traseu de plimbare care, plecând de sub Tâmpa, trece prin curtea bastionului şi coboară pe lângă Olimpia, pe strada G. Coşbuc, în strada Castelului.
Preţul unui bilet este de 17 lei (10 lei evenimentul + 7 lei intrarea în Bastion). Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
D.R.