Nelu Tătaru: S-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm cea de-a patra etapă de relaxare

Nelu Tătaru: S-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm cea de-a patra etapă de relaxare

Recomandările experţilor sunt de a amâna noile măsuri de relaxare anunţate pentru 1 iulie, din cauza numărului mare de noi infectări cu COVID-19, a anunţat la Digi24 ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

"S-a evaluat tot ce a însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creştere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazuril în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiştilor din Grupul Tehnico-Știinţific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umărim zilnic şi săptămâna care urmează, evoluţia numărului de cazuri, evoluţia cazurilor de la terapie intensivă, evoluţia deceselor şi respectarea normelor de precauţie, reguli de igienă, distanţarea fizică", a spus Tătaru la Digi24. Tătaru a adăugat că aceste reguli nu au fost respectate în ultimlele două săptămâni de către unii dintre români, ceea ce a dus la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

"Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut şi s-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm ce-a de-a patra măsură de relaxare", a spus ministrul.

"În măsura în care evoluţia va deveni favorabilă, ne gândim şi la alte măsuri de relaxare. În perioada următoare, văznd că avem stabilă o săptămână în care scade numărul de cazuri noi şi transmiterea comunitară scade şi ea, atunci putem să ne gândim la măsuri de relaxare. Rămâne ca fiecare intre noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare", a precizat ministrul.

"Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acu 3-4 săptămâni eram pe pantă descendentă, cu rată de transmitere 0,6-0,7, număr de cazuri care scăzuse sub 200. A urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate şi unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli şi bagatelizarea acestei pandemii şi am tot observat foarte rapid creşterea numărului de cazuri noi. Situaţia nu este doar la noi, este şi în alte ţări europene, dar la noi recrudescenţa a fost parcă mai acută", a mai spus Tătaru.

Întrebat dacă autorităţile au în vedere noi restricţii, ministrul a răspuns: "Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza dacă există acea transmitere comunitară. Eventual, ne gândim ca punctual, în anumite locaţii să putem impune şi alte restricţii - izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde".

A.C.