Aeroportul de la Braşov, cuprins în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, elaborat de Guvernul României

Aeroportul de la Braşov, cuprins în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, elaborat de Guvernul României

Aeroportul de la Braşov a fost cuprins în capitolul ,, Proiecte de investiţii în infrastructura aeriană", din cadrul Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, elaborat de Guvernul României şi prezentat miercuri, în cadrul unui eveniment, la care a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.
Textul capitolului este următorul :
,,Ca urmare a creşterii constante a numărului de pasageri care călătoresc, atât la nivel intern, dar mai ales la nivel internaţional, Guvernul a programat realizarea de investiţii semnificative în întreaga reţea de aeroporturi din România.
Astfel, sunt avute în vedere atât extinderea sau construirea de terminale pentru pasageri, cât şi de zone cargo. De asemenea, viziunea integrată asupra sectorului transporturilor implică crearea de legături intermodale între infrastructura aeriană, feroviară şi rutieră. Astfel, în funcţie de categorie, aeroporturile naţionale vor beneficia de următoarele proiecte investiţionale:
Pentru aeroporturile din cadrul reţelei primare - Constanţa, Iaşi, Bucureşti-Otopeni, Craiova, Cluj Napoca, Timişoara şi Sibiu- sunt preconizate noi terminale cargo, terminale de pasageri pentru trafic naţional şi internaţional, precum şi legături intermodale la nivel de infrastructură feroviară şi rutieră, cu costuri estimate de 1,8 miliarde de euro.
Pentru aeroporturile din cadrul reţelei secundare - Tuzla, Tulcea, Bacău, Suceava, Braşov, Târgu Mureş, Baia Mare, Satu Mare, Oradea şi Arad - se vor dezvolta terminale de pasageri pentru trafic naţional şi internaţional, terminale cargo, asigurându-se totodată cel puţin o legătură intermodală. Investiţiile se vor ridica la 1,1 miliarde de euro.
Pentru aerodromurile, din cadrul reţelei terţiare - Ploieşti-Strejnic, Piteşti, Deva şi Caransebeş - este programată modernizarea şi dezvoltarea acestora pentru aviaţie
generală, şcoală şi activităţi sportive şi de agrement. Investiţiile programate sunt de cca. 50 milioane de euro.
Termenele de execuţie ale proiectelor de investiţii pentru infrastructura de transporturi sunt cuprinse în perioada 2020-2030 şi depind în mod esenţial de următorii factori: modul de prioritizare al acestora, rezultat în baza aplicării metodologiei multicriteriale; asigurarea resurselor financiare pentru toate proiectele; finalizarea documentaţiilor tehnico-economice şi a procedurilor de achiziţie; măsurile administrative pe care Guvernul le va lua, în scurt timp, în scopul reducerii termenelor de realizare a proiectelor. Sursele de finanţare pentru fiecare proiect vor deveni certe după ce România va semna acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană, pentru a defini cu precizie proiectele care se vor finanţa din fonduri europene nerambursabile, în perioada 2021-2027".
D.R.