Schimbări majore la Codul Rutier. Șoferii pot folosi tableta la volan, dar nu telefonul

Schimbări majore la Codul Rutier. Șoferii pot folosi tableta la volan, dar nu telefonul

Un pachet de modificări legislative la Codul Rutier pune pe jar specialiştii. Ultimele clarificări arată că poţi folosi tableta la volan, dar nu şi telefonul, iar în cazul autobuzelor din Capitală se reglementează oficial şi dreptul de a putea circula şi pe linia de tramvai. Sunt păreri pro şi contra, iar cei mai mulţi spun că a fost abandonată siguranţa rutieră. Ultimele modificări legislative aduc mai multă furtună decât linişte. Anumite dispozitive pot fi folosite în trafic de şoferi. Tableta, de pildă. În schimb, vorbim de o amendă care poate pleca de 500 de lei pentru folosirea telefonului mobil.

Și circulaţia autobuzelor pe şinele de tramvai în Bucureşti este reglementată.

Decizia ar putea fi însă mai mult periculoasă decât eficientă. Dan Trifu, director Eco Civica: Nu avem gabaritul necesar, aglomerăm foarte mult staţiile de tramvai şi riscăm să nu încapă călătorii pe refugiile respective. Sunt intemperii, se poate derapa foarte uşor pe linia de tramvai, se lungeşte distanţa de frânare când linia este umedă, nu mai vorbesc de calitatea infrastructurii.

Unele propuneri au rămas în dezbatere.

Cosmin Andreica, reprezentant al poliţiştilor: Vorbim despre obligativitatea celor care doresc să obţină permisul de conducere de a deţine cel puţin 10 clase dar şi despre introducere unor teste şi examene medicale suplimentare pentru şoferii în vârstă. Niciuna din prevederi nu au intrat în vigoare de la 1 iulie.

Oficialii spun că o altă reglementare se referă la şoferii care au deficienţe de auz. Ei sunt îndrumaţi să semnaleze acest lucru celorlalţi conductori printr-un sticker special care va fi lipit pe lunetă.

A.C.