Experiment. 6 ore cu două măşti pe faţă, pe bicicletă şi la sală, pentru a demonstra că nu scade saturaţia cu oxigen a sângelui

Experiment. 6 ore cu două măşti pe faţă, pe bicicletă şi la sală, pentru a demonstra că nu scade saturaţia cu oxigen a sângelui

,,Nu mi se oxigeneaza sangele" - este argumentul folosit frecvent de cei care nu vor sa poarte masca nici macar in spatii inchise. Cercetatorul Cristian Presura a facut un experiment: a purtat 6 ore doua masti, una peste alta. A mers pe jos, cu bicicleta, a fost chiar si la sala. Concluzia: saturatia in oxigen a sangelui nu a scazut. Mai cade astfel un mit nascut in timul pandemiei de coronavirus. Fizicianul a purtat o masca refolosibila si una de unica folosinta, cu 3 straturi, pe timpul celor 6 ore. Saturatia a variat inte 97-98%, in conditiile in care ea trebuie sa fie peste 94%. La finalul experimentului, si-a pus 10 masti de unica folosinta, dar saturatia oxigenului a ramas tot la 98%.

Presura a explicat la Digi24 de ce sangele se oxigeneaza in continuare si atunci cand purtam masca. "Este o explicatie: numarul de molecule de oxigen. In aerul pe care il inspiram, avem cam 20% molecule de oxigen. Inseamna ca 20 de molecule sunt de oxigen. Cand inspiram, oprim 4 molecule si aerul pe care il expiram are concentratie de 16%. Inseamna ca acea concentratie de sub masca variaza intre 16 si 20%. Noi avem nevoie de 4 molecule. Acolo sunt intre 16 si 20. Corpul are de unde sa ia oxigen. In realittate, valoarea e foarte aproape de oxigen. Oxigenul trece prin masca, luam foarte mult aer din afara si atunci concentratia e foarte aproape de 20%. Ca sa-i linistim pe toti, chiar daca concentratia ar fi fost de 18%, e echivalent cu a respira la 1000 de metri altitudine, unde putem respira lejer si unde saturatia oxigenului nu scade", a explicat el.
 

Printre cei care au invocat argumentul oxigenarii sangelui este si parlamentarul Catalin Radulescu, absolvent de medicina, care a fost amendat pentru ca nu a purtat masca intr-o benzinarie. Deputatul i-a jignit, de asemenea, pe politisti.

A.C.