Poliţia rutieră recomadă prudenţă maximă pe şosele

Poliţia rutieră recomadă prudenţă maximă pe şosele

Prognoza meteorologică transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 12-20 octombrie a.c., avertizează că vremea se va răci treptat devenind deosebit de rece pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor ţării cerul va fi noros şi vor cădea precipitaţii mixte, care în zonele nordică şi montană se vor transforma în ninsoare, iar vântul va avea, de asemenea, intensificări în toate regiunile.
În scopul prevenirii producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române adresează o serie de recomandări participanţilor la trafic. Astfel, automobiliştii sunt sfătuiţi să conducă prudent, cu viteza adaptată continuu particularităţilor de trafic şi drum, ştiut fiind faptul că trecerea de la aderenţa specifică unui carosabil uscat la a unuia umed poate creea probleme conducătorilor auto, ce sunt tentaţi să apese mai mult decât este cazul pedala de acceleraţie.

Totodată, succesul unei călătorii în siguranţă cu automobilul, indiferent de distanţă, depinde de respectarea cu stricteţe a regulilor de circulaţie şi următoarelor principii de conduită preventivă:

Informarea înaintea plecării în călătorie, în ptivinţa traseului ales, precum şi despre condiţiile meteo - rutiere prognozate pentru zona tranzitată;

Adaptarea permanentă a vitezei la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);

Evitarea depăşirilor cu prilejul deplasarii în coloană. Această manevră nu scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă poate pune viaţa în pericol;

Utilizarea centurii de siguranţă de către toţi ocupanţii autovehiculului;


Folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă;

Păstrarea în mers a unei distanţe corespunzătoare, pentru a se putea opri în condiţii de siguranţă;

Acţionarea din timp a stergătoarelor de parbriz, pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

Atenţie mărită la pietoni în zilele cu ploi, viscol, ninsori şi temperaturi scăzute. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare;

Nebruscarea mecanismelor de direcţie şi frânare ale autovehiculului;

Renunţarea, pe cât posibil, în condiţii de zăpadă şi polei, la pedala de frână şi utilizarea frânei de motor.

Poliţia Rutieră atenţionează cu privire la obligativitatea dotării autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone cu anvelope de iarnă şi lanţuri antiderapante, montate pe roţi ori cu alte dispozitive antiderapante omologate, în situaţia în care acestea se deplasează pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Totodată, va trebui ca pietonii să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să se angajeze în traversare doar după ce sunt siguri că manevra se poate face în condiţii de siguranţă.

M.G.
Foto: agenda.ro