16 octombrie - Ziua mondială a alimentaţiei

16 octombrie - Ziua mondială a alimentaţiei

Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită an de an, la data de 16 octombrie. Adunarea Generală a ONU a decis (prin Rezoluţia 35/70 din 5.XII.1980) ca data de 16 octombrie 1945, data înfiinţării Fondului Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), să fie o zi care să contribuie la sporirea solidarităţii în lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei; este marcată din 1981. Din 2019, pe 7 iunie este marcată și „Ziua internaţională a siguranţei alimentare”, desemnată de Organizaţia Naţiunilor Unite la propunerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și a Comisiei Codex Alimentarius Aniversarea este, an de an, un prilej pentru a discuta despre eforturile ce trebuie depuse în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei. Lumea este în continuă schimbare. Milioane persoane au fost nevoite să se refugieze din diverse cauze, numărul acestora fiind în prezent mai mare decât după cel de-al Doilea Război Mondial. Responsabile sunt, în principal, conflictele armate. Fenomenele climatice extreme reprezintă alt factor important care a determinat migraţia oamenilor. Lipsa hranei afectează, în prezent, peste un miliard de persoane. Se impune căutarea urgentă de soluțiilor pentru asigurarea alimentației la nivel global. Anul acesta, în contextul pandemiei, trebuie abordată această problematică la alt nivel, ținând cont și de zvonurile potrivit cărora în viitorul apropiat se va manifesta o profundă criză alimentară globală. Eforturile tuturor factorilor responsabili trebuie conjucate, pentru ca acest lucru să nu se întâmple, ținând cont și de explozia demografică. Trebuie acționat pentru ca discrepanța între zonele unde, mai ales cu ocazia sărbătorilor, mâncarea ajunge, în cantități uriașe, la tomberoane și zonele unde lumea nu are ce mânca…Este o temă de gândire și, mai ales, de acțiune, pentru fiecare, de la șef de stat, la simplu cetățean… D.R.