Se împlinesc 33 de ani de la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov, din 15 noiembrie 1987

Se împlinesc 33 de ani de la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov, din 15 noiembrie 1987

Numele uzinei "Steagu Rosu" a fost legat de prima revolta anticomunista, in toamna anului 1987. Atunci, muncitorii au iesit in strada si au protestat la Prefectura, sediul judetean de partid de atunci. 15 noiembrie 1987 a fost o zi de duminica. Si zi lucratoare, ca aproape toate duminicile din acea vreme, cand Ceausescu obliga cetatenii "sa stranga cureaua" pentru plata datoriei externe. In plus, un "nou prilej de sarbatoare", pentru ca pe 15 noiembrie 1987 se votau deputatii pentru consiliile populare locale.

Brasovul intreg era "impodobit" cu portretele lui Ceausescu si cu multimi de steaguri rosii. Lozinci mobilizatoare pentru "a face totul" in scopul fericirii si bunastarii poporului obturau orice privire aruncata in spatiul public. Omul era prizonierul unui regim care il obliga la cozi si la cartele alimentare, la mobilizari pe frontul productiei de export si la intreruperi de curent. Si, mai ales, la minciuna.

Pe fondul acestor iritari si frustrari colective, anuntul de noi penalizari salariale pentru rebuturi la export si pentru neindeplinirea planului a pus in miscare sute de muncitori de la "Steagul Rosu". Oamenii au tasnit pe portile fabricii catre Primaria orasului. Au dat foc steagurilor rosii ale partidului, dar au inaltat tricolorul. Ca un bulgare de zapada rostogolit indelung, grupul a prins consistenta, atragand multimea. Se strigau lozinci nemaiauzite impotriva conducatorilor. Si toti cantau "Desteapta-te romane!". A urmat, evident, reprimarea miscarii. S-au operat repede patru sute de arestari. Brasovul a intrat in fierbere. Un sfert din cei arestati au fost dusi si anchetati la Bucuresti. Declaratiile lor au fost incropite cu batai si cu presiuni psihice extreme. In urma procesului care a urmat, 61 de muncitori brasoveni au fost condamnati la inchisoare cu executarea pedepsei la locul de munca sau cu suspendarea conditionata a pedepsei (intre 6 luni si 3 ani). Din cei 61 de oameni condamnati, 17 au fost trimisi la munca in alte judete. Ei nu aveau voie sa paraseasca noile localitati de resedinta fara acordul Militiei. Aceste cifre seci pecetluiesc insa si drame ale parintilor, sotiilor, prietenilor si rudelor celor ostracizati. Multi au avut de suferit, dar a fost pentru prima data cand regimul s-a clatinat. Lumea a prins curaj si totul s-a transformat, 2 ani mai tarziu, in revolutia romana...Revolta din 15 noiembrie 1987 a brasovenilor a fost primul protest muncitoresc stradal din anii regimului comunist, prefatand de fapt revolutia din 1989. Se implinesc 30 de ani de la revolta muncitorilor si locuitorilor din municipiul Brasov impotriva conditiilor grele de munca si viata, de fapt, o revolta impotriva regimului comunist, a dictaturii. Revolta s-a declansat la Intreprinderea de Autocamioane Brasov, printr-o greva inceputa in noaptea de 14 noiembrie, la schimbul 3, si continuata a doua zi dimineata cu un mars pana in centrul orasului, in fata Consiliului judetean al PCR. In fiecare an, momentul a fost marcat la Brasov prin numeroase manifestari, inclusiv vestitul Cros 15 Noiembrie, unicul concurs atletic de masa, organizat cu regularitate in Romania, in ultimele 3 decenii, Anul acesta, din cauza pandemiei, manifestarile de amploare, inclusiv Crosul, au fost anulate.D.R.