Controale pentru siguranţa transportului mărfurilor

Controale pentru siguranţa transportului mărfurilor

De la începutul anului, Poliţia Rutieră a desfăşurat peste 7.000 de acţiuni care au urmărit verificarea legalităţii transporturilor publice de mărfuri şi persoane. Dintre acestea, aproximativ 3.700 au vizat transportul de persoane, peste 2.600 transportul mărfurilor generale şi aproape 1.000 transportul mărfurilor periculoase.

Din totalul acţiunilor desfăşurate de poliţişti, 4.163 s-au desfăşurat împreună cu autoritatea competentă în domeniul transporturilor rutiere publice, respectiv Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Acţiunile desfăşurate de Poliţia Rutieră împreună cu partenerii cu atribuţii în domeniul transporturilor publice au vizat cu prioritate reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave, produse ca urmare a nerespectării perioadelor de conducere sau de odihnă de către conducătorii auto.
Alte obiective care au stat la baza desfăşurării acestor acţiuni au fost verificarea gradului de siguranţă rutieră pe care îl prezintă vehiculele implicate în transporturile pe drumurile publice, din perspectiva respectării normelor rutiere şi verificarea respectării legalităţii efectuării transporturilor publice, în sensul eliminării activităţilor de piraterie.

De asemenea, echipele de control au verificat respectarea capacităţii de încărcare a autovehiculelor de transport persoane şi marfă şi deţinerea de către conducătorul auto a certificatului de competenţă profesională în termenul de valabilitate.
Un alt element căruia echipele de control i-au acordat o atenţie deosebită a fost urmărirea stării psiho-fizice a conducătorilor auto.
Coordonarea activităţilor s-a realizat de către Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române în baza analizelor realizate asupra dinamicii evenimentelor produse în sfera transporturilor publice.
În funcţie de ponderea aspectelor reieşite din analizele efectuate, eforturile poliţiştilor au fost canalizate atât pe acţiuni care au vizat segmente ale transportului public - persoane, mărfuri generale sau mărfuri periculoase, cât şi pe acţiuni care au vizat transporturile per ansamblu, din punct de vedere al respectării normelor rutiere.

Totodată, Direcţia Rutieră a organizat cu efective proprii 26 de acţiuni, la 15 dintre acestea fiind cooptaţi specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din domeniu (Federaţia Operatorilor Români de Transport, Federaţia Naţională a Transportatorilor Români).
De asemenea, din cele 26 acţiuni, 19 au vizat exclusiv transportul rutier public de persoane, realizat cu autovehicule cu capacitatea de transport peste 8+1 locuri.
De menţionat că, în două dintre aceste acţiuni, au participat şi poliţişti în ţinută civilă care au călătorit în autovehicule de transport persoane pe diverse trasee, observând maniera de conducere şi gradul de respectare a normelor rutiere de către conducătorii auto, iar în puncte stabilite anterior pe traseu, s-a procedat la oprirea autovehiculelor de către alţi poliţişti, fiind dispuse măsuri de sancţionare.
În perioada 21-25 septembrie a.c, la nivel naţional, s-a desfăşurat o acţiune care a vizat sondarea legalităţii derulării transporturilor rutiere publice de persoane cu autovehicule având capacitatea de transport cuprinsă între 8+1 şi 16+1 locuri. Prin această acţiune, au fost verificate 3.225 microbuze.

Efectele activităţilor realizate de Poliţia Rutieră în primele zece luni ale anului în curs sunt reflectate în evoluţia dinamicii accidentelor grave de circulaţie pe acest segment.
Autovehiculele destinate transportului public de mărfuri au fost implicate în 1.531 accidente rutiere grave (-245 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008), din care a rezultat decesul a 664 persoane (-167) şi rănirea gravă a altor 1.277 (-151).
Cât priveşte autovehiculele destinate transportului public de persoane, în acelaşi interval, acestea au fost implicate în 254 accidente rutiere grave (-46 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008), din care a rezultat decesul a 111 persoane (+19) şi rănirea gravă a altor 241 (-60).
Pentru a preîntâmpina producerea accidentelor în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane, în perioada 19-20 octombrie a.c, Direcţia Rutieră a coordonat la nivel naţional acţiuni educative cu operatorii de transport rutier public. La întâlnirile organizate au participat 1.028 de reprezentanţi ai operatorilor de transport şi 17 reprezentanţi ai unor asociaţii profesionale, printre care Federaţia Naţională Patronală a Transportatorilor Români, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Institutul de Formare Profesională în Transporturi Rutiere, Asociaţia Cărăuşilor şi Operatorilor de Transport Particular.
Totodată, în perioada 12-19 octombrie 2009, la nivel naţional, a fost desfăşurată o campanie de verificare a respectării normelor rutiere de către conducătorii microbuzelor destinate exclusiv transportului de elevi. Pe parcursul acestei campanii, la nivelul fiecărui judeţ şi în municipiul Bucureşti, s-au organizat întâlniri cu conducătorii auto şi reprezentanţii deţinătorilor acestor autovehicule.

De asemenea, Direcţia Rutieră a dispus, în data de 21 octombrie a.c., derularea la nivel naţional a unei ample acţiuni de verificare în trafic a tuturor autovehiculelor destinate transportului public de persoane şi mărfuri, activitate care urmează a fi încheiată în data de 15 noiembrie 2009.

Sursa: Poliția Rutieră

CORONAPRESS