Cine taie frunze verzi la EXPO 2010 Shanghai ?
22 August 2025
23847
Subsecretarul de stat Naghi Ferdinand – de la contrabandă la diplomaţie
Scandalul brandului de ţară copiat de pe net, frunzuliţa verde pentru care s-a plătit o sumă colosală, a incins spiritele in politica locală. Deşi frauda este evidentă, se intrevăd puţine şanse de pedepsire a vinovaţilor. Atat timp cat clientela puterii şi-a infipt reprezentanţii in ministerul de resort, dar şi in Ministerul Afacerilor Externe, reprezentarea Romaniei rămane o chestiune de fami(g)lie. Biografia celui care a organizat EXPO 2010 Shanghai din partea MAE, ridică tot atatea semne de intrebare ca şi frunzuliţa Elenei Udrea. Cine este personajul ? Este fiul unui mare nomenclaturist comunist, nu are studii de drept, juridice sau in diplomaţie şi totuşi reprezintă Romania ca organizator de targuri internaţionale. Este vorba despre subsecretarul de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe Ferdinand Naghi. Presa locală şi centrală a semnalat de-a lungul timpului numeroase “nereguli” la adresa sa, privind modalităţile de reprezentare incepand cu expoziţia mondială din Japonia AICHI 2005, ba chiar că ar fi amestecat, alături de soţia – fostă şefă in vama Petea, in trafic de autoturisme, combustibili şi multe altele. Subsecretarul de stat neagă toate acuzele. Recent, in Senatul Romaniei a fost formulată o interpelare la adresa şefului MAE, prin care cere verificarea modului in care Naghi a ajuns la externe, responsabil cu pavilionul Romaniei la Shanghai fără a avea nicio pregătire in domeniu. Nu s-a primit nici in ziua de astăzi vreun răspuns. Pentru lămuriri, vă prezentăm in continuare interpelarea senatorului PSD Valer Marian către ministrul de externe, cit şi un scurt interviu cu Ferdinand Naghi.
GRUPUL PARLAMENTAR PSD+PC
Senator: VALER MARIAN
Circumscripţia electorală: SATU MARE
Colegiul electoral: 1
Grupul parlamentar: PSD+PC
Adresată: DOMNULUI MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE, TEODOR BACONSCHI
Şedinţa Senatului din 31.05.2010
Obiectul interpelării: Criteriile de numire in funcţie a unui subsecretar de stat
Alegătorii din judeţul Satu Mare au aflat cu stupefacţie că numitul Nagy Ferdinand, originar din municipiul Satu Mare, ocupă funcţia de subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe şi că a fost desemnat responsabil pentru pavilionul Romaniei la expoziţia universală deschisă recent la Shanghai (China).
Investirea numitului Nagy Ferdinand cu o asemenea funcţie a starnit semne de intrebare şi de nemulţumire, pentru următoarele motive:
1. Numitul Nagy Ferdinand este fiul unui fost inalt nomenclaturist comunist şi a fost un profitor al regimului comunist. Tatăl lui Nagy Ferdinand a fost prim-secretar PCR al judeţului Covasna in anii ’70 şi secretar de stat in Ministerul Agriculturii in anii ’80. Nagy Ferdinand a fost unul din ultimii profitori ai regimului ceauşist, primind in cursul anului 1989, după absolvirea facultăţii, o casă cu 5 camere şi dependinţe in municipiul Satu Mare, deşi aveau prioritate mii de solicitanţi, in condiţiile in care nu era căsătorit, nu avea copii şi avea posibilitatea să locuiască cu părinţii.
2. Numitul Nagy Ferdinand nu are pregătirea şi experienţa corespunzătoare pentru ocuparea unei asemenea funcţii in Ministerul Afacerilor Externe. Susnumitul nu a absolvit studii in domeniul diplomaţiei sau al dreptului, fiind licenţiat in arhitectură, pe care nu a profesat-o decat in anii de stagiatură.
3. In anul 2006, susnumitul a fost eliberat din funcţia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, in care a fost numit in timpul guvernării Adrian Năstase, pentru activitate necorespunzătoare. In perioada respectivă, Nagy Ferdinand a fost acuzat in presa centrală că, in calitate de responsabil pentru pavilionul Romaniei la expoziţia universală de la Tokyo (Japonia), a promovat cultura şi produsele culinare maghiare in detrimentul celor romaneşti.
4. Numitul Nagy Ferdinand a fost subiectul mai multor articole de presă, in care a fost acuzat că după Revoluţie s-a ocupat cu contrabanda cu maşini aduse din Occident şi de benzină dusă in Ungaria, profitand de faptul că soţia sa Nagy Cornelia a fost angajată şi şefă a Vămii Petea din judeţul Satu Mare (situată la frontiera cu Ungaria). In acest scop, familia Nagy şi-a construit o staţie de benzină langă Vama Petea. La eliberarea din funcţie a soţiei sale, au fost găsite documente care atestau că numitul Nagy Ferdinand a importat prin Vama Petea peste 100 de autoturisme fără taxe vamale.
Avand in vedere aspectele semnalate, vă solicit să-mi comunicaţi care au fost criteriile de competenţă (pregătire, experienţă ş.a.) şi de probitate care au stat la baza numirii numitului Nagy Ferdinand in funcţia de subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de ce venituri (salariu, sporuri, prime) a beneficiat in această funcţie.
Solicit răspuns scris şi verbal.
Senator Valer Marian
Picat in MAE din neant face imaginea Romaniei peste hotare
Naghi Ferdinand, grad- arhitect ORNISS, nivel- Strict Secret de Importanţă Deosebită
Reporter : Cat costă participarea romanească, in speţă pavilionul ţării noastre şi evenimentele organizate cu a ceastă ocazie la Epoziţia Internaţională de la Shanghai ?
Naghi Ferdinand : In 2008 cand s-a aprobat prin hotărare de guvern participarea la acest eveniment s-a stabilit un cuantum bugetar şi proiectul a fost asimilat cu un proiect cu finanţare multianuală. Deci am avut buget pentru 2009, credite bugetare şi credit de angajament pentru 2010. Practic finanţarea a inceput din 2009 şi a fost aprobată prin legea bugetului, bugetul aferent programului respectiv şi in 2010 la fel prin legea bugetului. Suma se ridică la 27 de milioane de lei. Din care pavilionul Romaniei a costat 2.440.000, ceea ce a inclus proiectarea, execuţia şi demolarea pavilionului. Proiectul a fost executat in baza unui concept al unui arhitect roman care a caştigat o bursă de idei.
S-a făcut o licitaţie deschisă pentru atribuirea proiectului ?
Da. S-a făcut licitaţie deschisă. Au participat şapte firme din China pentru că condiţiile impuse de organizatori prin regulamentele interne stipulau ca firmele participante să aibe toate autorizaţiile necesare pentru a exercita pe teritoriul Chinei dreptul de proiectare şi bineinţeles autorizaţiile aferente dreptului de a construi pe teritoriul Chinei. Pe cale de consecinţă s-au inscris doar acele firme care au indeplinit prevederile din caietul de sarcini, respectiv să deţină toate aceste autorizaţii.
Cine a caştigat in cele din urmă ?
O firmă din China care se numeşte Jong Yuan Construction Company Limited. Toate informaţiile sunt publice pe site-ul ministerului, inclusiv licitaţia care a fost publicată in sistemul electronic de achiziţii publice.
Deci la construcţia pavilionului nu a participat nici o componentă romanească.
Nu.
A cui a fost ideea formei pavilionului un măr verde ?
A fost o bursă de idei organizată in 2008. Au fost 42 de proiecte depuse şi comisia de organizare a decis acest ca proiect să caştige. Proiectul aparţine arhitectei Andrea Rotaru şi oferta a fost depusă prin M&C Communication Company. Ei au fost declaraţi caştigători ai Bursei de Idei şi pe baza acestui concept, firma chinezească a trebuit să transforme conceptual intr-un proiect de execuţie. Au fost destule discuţii vizavi de proiect şi este bine să explicăm procedurile.
Aveţi pregătire in arhitectură ?
Eu sunt arhitect. Am profesat la Institutul Judeţean de Proiectări Satu Mare in perioada 1986-1990 şi pe urmă 3-4 ani in cadrul unei firme private.
Şi cum aţi ajuns in MAE ?
E al doilea proiect pe care-l fac vizavi de expoziţiile mondiale. Am fost desemnat in 2003, avand background pregătirea in arhitectură, să mă ocup de Expoziţia Mondială din Japonia AICHI 2005.
Cat a costat proiectul participării romaneşti la AICHI ?
Proiectul din Japonia, la momentul respectiv, am avut 299 de miliarde lei vechi disponibili şi s-au cheltuit in acel moment in jur de 7 milioane de dolari. Dacă bine ţin minte. Tot aşa un proiect cu finanţare multianuală. Au fost alocaţi bani din credite bugetare şi credite de angajament. Aceste evenimente, expoziţii mondiale se organizează sub egida Biroului Internaţional pentru Expoziţii cu sediul la Paris, o organizaţie mondială la care Romania este membru fondator din 1928. Evenimente respective reprezentand acţiuni de diplomaţie publică.
V-am intrebat despre carieră pentru că de obicei in MAE sunt promovate persoane cu studii juridice, drept şi diplomaţie.
Este un alt tip de eveniment şi bineinţeles, nu numai faptul că sunt arhitect, dar am probabil şi unele aptitudini manageriale şi a contat faptul că eram destul de intarziaţi in acel moment şi trebuia cineva să-şi asume responsabilitatea că intr-o perioadă foarte scurtă poate să pregătească participarea la un nivel acceptabil. Şi AICHI a fost chiar un succes pentru Romania şi la fel va fi şi Shanghai.
Aţi făcut parte din vreun partid politic sau aţi participat la vreo campanie electorală ?
Nu sunt angajat politic. Nici n-am făcut vreodată campanie politică pentru cineva.
In Ministerul de Externe nu prea sunt in acest moment din conducere, in afară de ministru care nu este nici el politic, nu avem la nivel de secretar de stat sau subsecretar de stat angajaţi politic.
Să trecem puţin la ce spune presa despre dumneavoastră. Am găsit in unele ziare acuze extrem de dure la adresa dumneavoastră, că aţi făcut trafic cu maşini furate in perioada ’90-’96, cand soţia dvs. Cornelia era şefă la vama Petea. Este vorba despre o listă cu cel puţin 100 de maşini care vi s-au pus in carcă. Ce părere aveţi ?
Niciodată nu am avut nicio tangenţă cu astfel de fapte.
Minte presa, este vreo chestiune politică la mijloc ? Ce sa intamplă ?
Nu mi-am dat seama de ce au fost aceste acuzaţii in presa locală. De fapt, sunt in proces cu ziarul respectiv. Am solicitat să lămurească şi să aducă dovezi in sensul celor afirmate pentru că acolo a fost vorba despre mai multe acuzaţii. Şi eu cred că aceste acuzaţii au rezultat din faptul că eu eram la un moment dat secretar general la ministerul pentru IMM-uri, unde ministru era Ovidiu Silaghi care e implicat politic şi bineinţeles era intr-o bătălie politică cu spectrul politic din Satu Mare. La un moment dat am fost acuzat că vreau să candidez , că vreu să fac nu ştiu ce. N-am, nici măcar nu am relaţii proaste din spectrul politic din Satu Mare. Eu sunt plecat de 10 ani de acolo.
E curios, la astfel de acuzaţii dure, nu am văzut o reacţie din partea dumneavoastră.
N-am la ce să reacţionez la asemenea alegaţii, decat solicitand prin instanţă ori retractarea, ori prezentarea de dovezi vizavi de implicarea mea in orice fel de acţiuni care contravin legii. Eu chiar sunt victima unui furt de maşini.
Şi aţi fost la IMM-uri ?
Da. De fapt proiectul de participare la evenimentul de la Shanghai a venit de pe vremea in care eram secretar general la IMM-uri. Noi aveam sediul pe Calea Victoriei, ei au sediul pe Campineanu. Departamentul, bineinţeles, intra in componenţa Ministerului pentru IMM-uri iar eu in calitate de secretar general pe domeniile pe care le coordonam aveam contacte cu departamentul respectiv. Cat am stat eu un an şi jumătate, am reuşit să ... . Ministerul era unul nou infiinţat, iar Ovidiu Silaghi a reuşit să dea o coerenţă acestei instituţii.
Am discutat şi cu alţi miniştrii, pentru că Departamentul de Comerţ Exterior a fost pe la mai multe ministere. Unii dintre ei au evitat să comenteze, alţii au spus că nu puteau să se atingă de departament pentru că angajaţii de acolo aveau un statut special.
In afară de faptul că orice plecare la post se făcea pe baza unui concurs, cu subiecte vizavi de ţara in care trebuia să plece, cu aptitudini de limbă, alte interferenţe eu nu am avut cu cei de la comerţ exterior.
Aţi avut impreună cu tatăl dvs. o staţie de benzină langă vama Petea ? Sunteţi acuzat in presă că aţi fi făcut trafic cu benzină in şi din Ungaria.
Deci firma deţine o staţie de benzină. Eu sunt acţionar la firma respectivă. Apare şi in declaraţiile de avere. O benzinărie are rolul de a vinde combustibil. Nimeni nu poate selecta cui vinde şi cat vinde. Trafic..., a fost comerţ cu produse petroliere.
Dar despre legăturile cu un preot romano-catolic ? Aţi intrat in vizorul SRI că aţi fi trecut prin vamă un preot romano-catolic acesta fiind suspectat in timpul alegerilor că aducea bani din Ungaria unor organizaţii secuieşti.
N-am ce să comentez. Eu sunt de religie romano-catolică, am avut legături cu preoţi, inclusiv cu episcopul romano-catolic de Satu Mare. In rest sunt aberaţii şi cred că nu merită comentate atat timp cat am aviz ORNISS.
Aveţi certificat ORNISS ?
Cum să nu. Este obligatoriu. N-aş fi putut să ocup această funcţie dacă nu aveam aviz ORNISS. Şi am ORNISS pentru acces la informaţii SSID (Strict Secret de Importanţă Deosebită). Deci nu cred că asemenea alegaţii pot fi comentate sau luate in seamă. Nici nu mă cobor să comentez asemenea lucruri. Eu mă aşteptam să mă intrebaţi de acuzaţiile din Parlament din 2005, cand am fost acuzat că am promovat interesele Ungariei in Japonia.
Chiar de aceste lucruri vă acuză Vadim Tudor... . Voiam să ştiu cum comentaţi această acuză gravă. Pe banii statului roman, aţi fi făcut o chestie de genul ăsta.
Doamna Olguţa Vasilescu. Deci eu m-am prezentat in faţa Parlamentului pentru că la momentul respectiv a fost interpelat ministrul Afacerilor Externe. M-a delegat să susţin in Parlament şi bineinţeles că toate aceste acuzaţii au fost demontate. Mai mult decat atat, la momentul respectiv la solicitarea partidului Romania Mare inclusiv un raport de activitate pe cele 6 luni de zile din Japonia. Cu materialele promoţionale, cu evenimentele culturale care s-au desfăşurat pe perioada celor 6 luni de zile. A fost o aberaţie. Toată lumea şi-a dat seama că este... . La aceste evenimente gen expoziţii mondiale nu participă firme, participă ţări. Iar in cadrul pavilioanelor ţărilor respective pot fi organizate mai multe evenimente. Noi avem structurat pavilionul in aşa fel incat vom avea şi de data acesta evenimente culturale. Bineinţeles că vom incerca să aducem la aceste evenimente, reprezentanţi ai tuturor minorităţilor din ţară, pentru că patrimoniul cultural al minorităţilor face parte din patrimoniul cultural naţional. Şi pe langă elementele culturale şi alte activităţi, vom avea o componentă puternică de promovare economică. Asta inseamnă că impreună cu Ministerul Economiei şi Comerţului şi mediul de afaceri, punem la punct un program comprehensiv de promovare economică, care constă din : Forumuri economice la care vor fi invitaţi oameni de afaceri din China fără pe domenii de interes. Bineinţeles , vom organiza şi evenimente de promovare comerciale cu participarea firmelor care doresc acest lucru.
Din cate am observat, jurnaliştii s-au legat de contactele cu maghiarimea pentru faptul că tatăl dumneavoastră ar fi fost primsecretar PCR in Covasna. Dansul a fost şi adjunctul ministrului Angelo Miculescu, socrul lui Adrian Năstase ?
Nu. Nu a fost adjunctul lui Miculescu, acesta a fost ministru secretar de stat la Ministerul agriculturii.
Sunteţi ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe ?
Nu. Singurul grad pe care-l am este acela de arhitect. Arhitect in civilie pentru că am terminat Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Am gradul de sublocotenent in rezervă datorită faptului că am făcut şi eu armata cum o fac toţi.
V-am intrebat pentru că la un moment dat aţi fost secretar de stat şi este de notorietate că in MAE nu se ajunge in această funcţie fără avizul sau apartenenţa la SIE.
Nu. Uite că eu am ajuns fără să am niciun fel de legături nici cu Serviciul de Informaţii Externe, nici cu Serviciul Roman de Informaţii. Sunt un tehnocrat, am făcut şi fac acest proiect pentru că-l consider foarte important pentru promovarea Romaniei. Nu am nicio
implicaţie politică . Nu se promovează niciun partid politic, se promovează Romania. Acesta este cel mai important mesaj. Şi faptul că fiecare partid politic a inţeles, inclusiv prin faptul că in Parlament s-a aprobat bugetul pentru acest eveniment, denotă faptul că politica externă a Romaniei nu este influenţată politic. Interesul naţional este unul singur.
Eduard Ovid
Vremea
Curs valutar
Horoscop