10 ani de la răpirea jurnaliștilor români în Irak
Documentele dosarului de anchetă irakian
“Noi credem că este destul de clar că Statele Unite ale Americii nu va înceta niciodată efortul de a-i prinde pe cei responsabili de acte de teroare.”, afirma secretarul de stat al SUA John Kerry în 06.10.2013.
La sfârșitul lunii martie se împlinește un deceniu de la cea mai mare diversiune din istoria României, Răpirea din Irak, nimic altceva decât o operațiune a serviciilor speciale. Secretizate abuziv pentru următoarea jumătate de secol de Traian Băsescu președintele țării din acea perioadă, documentele afacerii ascund personaje din lumea politică, de afaceri și din comunitatea informativă. Încet, dar sigur, cu complicitatea străinătății sau din dorința de răzbunare a unor participanți direcți la evenimente, misterele afacerii au ieșit la iveală.
Publicarea volumului Îngropat de viu scris de fostul ostatic American Roy Hallums avea să aducă la lumină dimensiunea internațională a Răpirii din Irak. Roy fiind singurul care recunoștea că a stat cu românii în beciul de la 29 de kilometri sud de Bagdad . Au urmat mai multe filme și emisiuni documentare ale unor posturi importante de televiziune din SUA care au prezentat amănunțit locul în care românii, alături de alți ostatici au fost ținuți captive aproape două luni.
Mai grav este faptul că, la 10 ani de la Răpirea din Irak, unul dintre teroriștii implicați, cetățeanul American Mohammad Munaf, condamnat la moarte în Irak, condamnat definitiv în România pentru fapte de terrorism șI dat în urmărire prin Interpol, este protejat de SUA.
Deși autorul acestui articol a notificat și renotificat Ambasada SUA la București, Interpolul și autoritățile române cu privire la dispariția misterioasă a teroristului american Mohammad Munaf din custodia forțelor militare americane din Bagdad, nici astăzi o anchetă oficială serioasă nu a fost demarată. O chestiune care pune la îndoială determinarea reală a aliaților de a lupta împotriva terorismului internațional.
Dacă administrația americană reprezentată de secretarul de Stat John Kerry vorbea serios în octombrie 2013, este de neînțeles cum de l-au tocmai pe teroristul american Mohammad Munaf , vinovat de nenumărate fapte de crimă organizată internațională ( evaziune fiscală, spălare de bani, trafic ilegal de armament ) alături de partenerul său de afaceri, teroristul sirian Omar Hayssam, de membri familiei sale din Irak, dar mai ales vinovat de răpirea celor trei jurnaliști români din martie 2005 și cel puțin complice la răpirea și torturarea altora străini Florence Aubenas – franțuzoaică, Robert Tarangoy – filipinez, Hussein Hanoun – irakian. AcelașI Munaf este cel puțin complice la răpirea și torturarea concetățeanului său ofițerul american Roy Hallums, acțiune ce a durat 311 zile !
În mod ciudat, deși teroristul american Mohammad Munaf a fost preluat de la ofițerii SIE din cadrul Ambasadei României în Irak în 25 mai 2005, de către oficiali militari americani din cadrul Forțele de Comandă 134, închis și interogat la Abu Ghraib sub numărul de deținut US91Z200175 (vezi foto), condamnat în două state (România și Irak) pentru acte de terorism, dispare inexplicabil și este dat în urmărire internațională prin Interpol, fiind de negăsit în 2014.
Vă prezentăm în continuare câteva documente din dosarul irakian de anchetă. Este vorba despre hotărârea de condamnare la moarte a grupului Munaf, executanții din teren ai răpirii jurnaliștilor români. Documentele au fost traduse din limba arabă de Al Sudani Diana Suha, fata unui medic irakian școlit pe la noi în urmă cu 30 de ani. Diana este traducător autorizat de Ministerului Justiției cu autorizația nr. 3599/2000.
Amănunte și documente suplimentare puteți găsi pe www.avertisment.net.
Eduard Ovidiu Ohanesian