Agresat în Microsoft, dă cu pixul în EADS

Agresat în Microsoft, dă cu pixul în EADS

De mai bine de un deceniu, Dragoș Rișcanu, un păgubit romano-elvețian, patron al firmei Omnis Group, insistă cu incăpățanare, cu acte in regulă, să aducă la cunoștința autorităților romane și a instituțiilor europene că sunt talhărite. In timp, prin tot felul de ticluiri judiciare, infractorii au fost transformați in victime și reclamantul in infractor.

După cum reiese din miile de scrisori și documentele trimise de omul de afaceri către anchetatorii romani, americani și europeni, talharii care au găurit portofelul Uniunii Europene și au golit visteria statului, poartă gulere albe și, in spatele luptei antipiraterie (mai nou anticorupție), profitand de campaniile repetate de informatizare ale birocrației romanești, au furat un pachet de programe software muncit de angajații firmei OMNIS. Firma privată RSC a asigurat prăduiala, fiind secondată de Serviciul Roman de Informații și de concernul Microsoft.

"Au furat codul sursă al sistemului ISIS.NET abia finalizat, la a cărui dezvoltare luaseră parte ca angajați ai Omnis Group și l-au folosit in cadrul firmei Romanian Soft Company", spunea cu ani in urmă Dragos Rișcanu (www.coruptia.ro), afirmațiile sale, confirmate de ORDA și de OLAF, fiind incă neinsușite de DNA.

Ei bine, incepand cu 2004, multe lucruri ciudate s-au intamplat. Referitor la cazul de mai sus a apărut o carte in două volume (2010), Microsoft. Ingerul Păzitor, unde afacerea este tratată in amănunt și au fost realizate nenumărate emisiuni tv. Lucrarea semnată de jurnalistul Dan Coste prevestea tsunamiul ce avea să lovească politichia dambovițeană cinci ani mai tarziu prin deschiderea dosarului de mare corupție instituționalizată numit Microsoft.

In acest timp, nici autoritățile statului nu au pierdut vremea. Imboldit de ancheta internațională demarată in mai multe țări, Parchetul General (mai precis Direcția Națională Anticorupție) a deschis in secret mai multe dosare. OLAF a anchetat cu delicatețe atacul la bani europeni, incercand din răsputeri să nu se atingă de gigantul american care apare in acte, iar Dragoș Rișcanu se alege cu proprietățile furate, cu un imobil incendiat, cu cherosen in rezervorul de motorină de la barcă și franele de la mașină sabotate.

Dand dovadă de vrednicie, după un deceniu de anchete și procese, după ce buboiul corupției romanești s-a spart, iar arestările și procesele in dosarul Microsoft se țin lanț (exact cum spunea omul de afaceri romano-elvețian in nenumărate intervenții adresate autorităților), DNA il cheamă pe Dragoș Rișcanu in calitate de martor. Păgubitul nu dă cu subsemnatul in dosarul unde a fost “agresat” in fel și chip și unde i se refuză de ani și ani accesul ( dosarul 85/P/2011) ci, in dosarul EADS deschis cu nr. 245/P/2015.

Epuizandu-și resursele financiare, juridice și nervoase, omului de afaceri i-a mai rămas o singură stratagemă – miștoul neaoș romanesc. In acest sens, ori de cate ori are ocazia, ii pune pe infractorii responsabili la gazeta de perete (www.coruptia.ro), incercand să atragă atenția cititorilor din spațiul virtual asupra ridicolului situației in care se află instituțiile europene (OLAF, anchetatorii romani, SRI, MAI, ORDA și alții). Deoarece recomandarea OLAF către DNA este de a finaliza ancheta in dosarul 85/P/2011 pană cel mai tarziu in 24 august 2015, Rișcanu spune că va data in judecată Comisia Europeană la Curtea Generală din Luxembourg și va deschide proces impotriva Microsoft in SUA.

Eduard Ovidiu Ohanesian