17,18 decembrie 1989, primul sânge vărsat

17,18 decembrie 1989, primul sânge vărsat

Cu 27 de ani în urmă, în 17 și 18 decembrie 1989, în zona Catedralei Mitropolitane din Timișoara, au căzut sub rafalele pistoalelor mitralieră primele victime ale Revoluției române. Martorii evenimentelor povestesc despre zelul unor slujitori ai Securității care au închis ușile locașului de cult în fața tinerilor transformați în ținte vii de asasini.
În seara de 17 decembrie, pe strada care lega catedrala de cinematograful Capitol au murit împușcați Vasile Balmuş (25 ani), Margareta Caceu (40 ani), Mariana Silvia Caceu (37 ani), Dumitru Constantin Gârjoabă (24 ani), Constantin Iosub (17 ani), Andrei Istvan (42 ani), Angela Elena Sava (25 ani) şi Ioan Stanciu (42 ani).
Pe 18 Decembrie 1989 și-au pierdut viața pe treptele catedralei Sorinel Dinel Leia (23 ani) Ioan Măriuţac (20 ani) şi Vasile Marius Nemţoc (19 ani).

Popa Ilie Sârbu a închis ușa în nasul victimelor ?

Un episod neanchetat și neelucidat încă se referă la cei care au decis închiderea uşilor Catedralei Mitropolitane, în timp ce pe trepte erau mitraliați unii dintre tinerii enumerați mai sus. În presă au apărut numeroase acuzații la adresa fostului senator PSD Ilie Sârbu, preot-consilier al Mitropoliei Banatului în acea perioadă fierbinte.
Cea mai completă informare pe acest subiect poate fi găsită în sesizarea penală depusă de senatorul Valer Marian la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 22.05.2014. Cu această ocazie, senatorul Marian face un portret complet al ofițerului de securitate Ilie Sârbu. Vă oferim un fragment din documentul cu pricina.

“II. În timpul evenimentelor sângeroase de la Timişoara din decembrie 1989, fără a avea sarcini în acest sens, din pur exces de zel, numitul Sârbu Ilie a raportat, de mai multe ori pe zi, legăturii sale operative ierarhic superioare din Centrul de Informaţii Externe tot ce afla şi avea în raza vizuală de observaţie din perimetrul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe . În data de 17 decembrie 1989, când, la ordinul şi exemplul personal al generalului Chiţac Mihai din Ministerul Apărării Naţionale, a fost declanşat foc de arme automate asupra populaţiei civile din Piaţa Catedralei, mulţimea s-a retras să se adăpostească în catedrală. Din propria iniţiativă, consilierul Mitropoliei, Sârbu Ilie, a închis şi a baricadat uşile catedralei astfel că mai mulţi oameni, care au încercat şi au sperat să se salveze în catedrală, au căzut seceraţi de gloanţe, înregistrându-se şase morţi şi zeci de răniţi.
Aflat în străinătate, la un congres ecumenic internaţional, Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, i-a comunicat numitului Sârbu Ilie, după represiunea armată din Piaţa Catedralei, să nu-l implice în deciziile şi acţiunile sale. Totodată, din centrala UM 0544/102, şeful colonelului Găină Constantin i-a ordonat acestuia să întrerupă imediat orice iniţiativă a numitului Sârbu Ilie, deoarece evenimentele în desfăşurare nu privesc ordinul său de misiune şi nici competenţele Departamentului Securităţii Statului, contravenind ordinului expres al şefului acestuia de neimplicare împotriva acţiunilor populaţiei.
Având în vedere înlesnirea către de numitul Sârbu Ilie a acţiunii de represiune armată împotriva populaţiei din Piaţa Catedralei din Timişoara în data de 17 decembrie 1989, soldată cu şase morţi şi zeci de răniţi, şi ţinând cont că, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redeschis dosarele privind evenimentele sângeroase din decembrie 1989, consider că se impun a fi efectuate cercetări faţă de susnumitul sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la omor calificat, prev. şi ped. de art.187 alin 1 lit.f din Codul penal.”

Osută de mii de euro pentru ștergerea urmelor

În anul 2013, chiar de hramul bisericii, zeloșii reprezentanți ai Mitropoliei Banatului au hotărât ca treptele pe care au fost asasinați tinerii revoluționari veniți să ceară libertate, să fie demontate și schimbate cu unele noi, fără vreo încărcătură emoțională. Operațiunea a costat aproximativ 100.000 de euro. Astfel, un simbol al orașului Timișoara a dispărut, urmele crimei fiind șterse definitiv.

Eduard Ovidiu Ohanesian