Legăturile fostului premier Tudose cu SRI

Legăturile fostului premier Tudose cu SRI

Premierul Mihai Tudose a negat vehement, în recentul său interviu de la Antena 3, că ar fi omul Sistemului și că ar fi fost racolat de SRI. Deocamdată, nu există nicio dovadă că actualul șef al Guvernului ar fi fost racolat de principalul serviciu secret din România și că ar fi devenit ofițer acoperit, dar există dovezi că a avut relații strânse cu șefii SRI din ultimii 12 ani. Recent, fără a intra în detalii, am devoalat în articolul „Cum a ajuns SRI să domine țara“ că premierul Mihai Tudose și vicepreședintele Camerei Deputaților Gabriel Vlase au avut o carieră profesională și politică ascendentă după ce, la începutul anului 2006, au fost prezentați unui general care deținea funcția de adjunct al directorului SRI, ca „tinere speranțe ale politicii românești“.
 
Legături cu doi foști șefi operativi și un director al SRI
În anul de grație 2006, Tudose și Vlase erau tineri deputați PSD, primul la al doilea mandat, iar al doilea la primul mandat, și dețineau pe linie de partid funcții de vicepreședinte al Organizației de Tineret a PSD, care era condusă de Victor Ponta. Tudose era atunci omul de casă al baronului PSD de Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, iar Vlase era copilul de suflet al vicepreședintelui PSD Viorel Hrebenciuc, care era și liderul organizației județene Bacău. Tudose și Vlase au fost prezentați atunci într-o locație a SRI generalului Ionel Marin, care deținea funcția de adjunct al directorului SRI Radu Timofte. Până în vara anului 2005, când a fost înlocuit de președintele Traian Băsescu cu locotenent-colonelul Florian Coldea, generalul Marin a fost prim-adjunct al directorului SRI, respectiv șef operativ al acestui serviciu. După demisia lui Radu Timofte în toamna anului 2006, în urma scandalului generat de fuga teroristului Omar Hayssam, generalul Marin a rămas adjunct al noului director George Maior. Generalul Marin era considerat un apropiat al fostului președinte Ion Iliescu și al PSD. Acesta a părăsit SRI după scandalul din 2007, cu bilețelele scrise de generalul Florian Coldea despre trei judecători de la Curtea Constituțională, referitor la care a fost bănuit că le-ar fi transmis președintelui PSD, Mircea Geoană.
După ce au fost prezentați generalului Ionel Marin, Mihai Tudose și Gabriel Vlase au absolvit cu brio Colegiul Național de Securitate Națională, instituție de învățământ postuniversitar aflată sub egida SRI. După numai patru ani, în 2010, Tudose și Vlase și-au luat doctoratul în științe militare și de informații la Academia Națională de Informații. Mihai Tudose l-a avut coordonator al lucrării de doctorat, intitulată „Infrastructură critică – model și strategie managerială“, pe generalul Constantin Onișor, ditamai rectorul Academiei Naționale de Informații în perioada respectivă. Și mai interesant și sugestiv este faptul că lucrarea de doctorat a lui Tudose, care s-a dovedit ulterior a fi un plagiat, are o prefață semnată de directorul SRI George Maior și un laudatio semnat de prim-adjunctul Florian Coldea. Câți și ce doctoranzi de la Academia SRI s-au mai bucurat de onoruri atât de înalte? Toate acestea dovedesc că Tudose a avut o relație apropiată și cu noii șefi ai SRI, George Maior și Florian Coldea, după plecarea generalului Ionel Marin.
Carieră politică fulminantă după doctoratul la SRI
Cert este că, după obținerea doctoratului la SRI, Mihai Tudose și Gabriel Vlase au avut o carieră politică fulminantă. În 2015, după preluarea președinției PSD de către Liviu Dragnea, au devenit amândoi vicepreședinți naționali ai PSD. Tot atunci, Tudose a fost numit ministru al Economiei în ultimul guvern Victor Ponta, funcție în care a fost învestit și în guvernul Sorin Grindeanu, în decembrie 2016. Și, în fine, în iunie 2017, după demiterea guvernului Grindeanu, Mihai Tudose a fost desemnat și învestit prim-ministru al Guvernului României. Amicul său Gabriel Vlase a fost ales în decembrie 2006 vicepreședinte al Camerei Deputaților, funcție din care a condus anul trecut majoritatea ședințelor acestei Camere, fiind delegat în acest sens de către președintele Liviu Dragnea. Din decembrie 2016 până în toamna anului 2017, numele lui Gabriel Vlase a fost vehiculat și pentru trei ministere importante: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Transporturilor. Nu este exclus ca premierul Tudose să dorească să-l numească acum ministru de Interne în locul protejatei lui Dragnea, Carmen Dan, fiindu-i prieten apropiat și om de încredere. Având în vedere pozițiile pe care le ocupă în stat, se poate conchide că, ipotetic, SRI poate controla actualmente atât Guvernul, prin premierul Mihai Tudose, cât și Parlamentul, prin vicepreședintele Camerei Deputaților Gabriel Vlase.
Ciolacu a fost și a rămas „persoană de sprijin“
În Guvernul României se mai află un apropiat al SRI, în persoana vicepremierului fără portofoliu Ion Marcel Ciolacu. Conform unui fost șef al Inspectoratului Județean Buzău al Ministerului de Interne, instituție care reunea până în decembrie 1989 Securitatea Județeană și Miliția Județeană, Ion Marcel Ciolacu, fiu de militar, a fost din fragedă tinerețe colaborator al celor două instituții, în calitate de „persoană de sprijin“. Iar după 1989 și-a continuat colaborarea cel puțin cu Inspectoratul Județean de Poliție Buzău și cu serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne. În timpul guvernării PSD din 2000-2004, Ciolacu s-a aciuat ori a fost infiltrat pe lângă președintele PSD Buzău Vasile Ion, care deținea și funcția de prefect al județului, iar ulterior a devenit senator. Relațiile dintre cei doi au devenit tot mai strânse, Vasile ajungând nașul lui Ciolacu. Finul Ciolacu a fost cel care a asigurat conexiunea dintre baronul Vasile Ion și omul de afaceri Omar Hayssam, care a derulat afaceri de anvergură în județul Buzău. După cum se știe, Hayssam a fost apropiat de unii lideri naționali ai PSD și șefi ai SRI până în 2004.
Cu o licență în drept obținută în condiții dubioase la o universitate foarte contestată (Universitatea Ecologică), Ciolacu a urmat Colegiul Național de Apărare (2008-2009) și Școala Națională de Științe Politice și Administrative (2010-2012). Între timp a devenit omul de casă al noului baron PSD de Buzău, Constantin Boșcodeală, care l-a promovat viceprimar în perioada în care a fost primar al municipiului Buzău. În 2012 a fost ales deputat de Buzău, iar în 2015, cu sprijinul președintelui PSD, Liviu Dragnea, l-a înlăturat din funcție pe Boșcodeală, devenind președinte al PSD Buzău. În această perioadă a devenit și doctorand la Academia Națională de Informații în urma unui examen de admitere la doctorat pentru care nu mai știe ce lucrări de specialitate a publicat. Și Ciolacu s-a bucurat de o atenție maximă din partea SRI, avându-l coordonator al lucrării de doctorat pe generalul Ștefan Gheorghe Teodoru, care a fost, de asemenea, rector al Academiei Naționale de Informații și era cunoscut drept un apropiat al generalului Coldea. Ciolacu nu și-a luat încă doctoratul, iar în ultimul său CV nu a mai consemnat că este doctorand la Academia SRI.
După contactul cu SRI, și Ciolacu a avut o carieră politică fulminantă: a fost ales vicepreședinte național al PSD (2015), secretar al Camerei Deputaților (2015), lider al Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților (2017) și vicepremier al Guvernului României (2017). Deși a fost promovat în aceste funcții de președintele PSD, Liviu Dragnea, cu care devenise foarte apropiat, servindu-i inclusiv ca barcagiu la pescuit și purtător de pușcă la vânătoare, în ultima perioadă au apărut indicii privind distanțarea lui Ciolacu de binefăcătorul său și apropierea sa de premierul Tudose, această apropiere fiind pusă pe seama conexiunilor comune cu SRI.
Dragnea pare descoperit
Într-un asemenea context, Dragnea pare oarecum descoperit în fața trioului Tudose – Vlase – Ciolacu. Mai ales că în PSD este pe cale să se cristalizeze o frondă a mai multor membri reprezentativi apropiați și controlați de foștii președinți ai PSD Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și Victor Ponta și de alți foști lideri importanți, ca Viorel Hrebenciuc, Ioan Rus și Ilie Sârbu, care ar dori acum la unison, din varii motive, convocarea unui congres extraordinar în vederea detronării lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. De exemplu, Grupul de la Cluj încearcă de câteva săptămâni să-i adune pe liderii PSD din Transilvania într-o coaliție anti-Dragnea, cum a făcut în 2005 împotriva lui Ion Iliescu și în 2010 împotriva lui Mircea Geoană.
Dragnea se poate baza în aceste momente dificile doar pe oameni de paie, fără notorietate și autoritate în partid, mulți dintre ei cu probleme penale. Slugile sale cele mai credincioase au rămas baronii PSD de Olt și de Neamț, respectiv vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu (fost tractorist, devenit inginer agronom după ce a absolvit la fără frecvență Facultatea de Agronomie), și președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arseni (fost șef al valutiștilor din piața centrală din Piatra Neamț, absolvent al unei facultăți necunoscute), europarlamentarul Viorica Dăncilă, președintele Organizației Naționale de Femei a PSD (catapultată din județul natal Teleorman) și deputatul Gabriel Petrea, președintele Organizației de Tineret a PSD (contestat pentru că a fost impus de Dragnea drept candidat unic).
Omul pe care Dragnea l-a făcut nr. 2 în PSD, conferindu-i funcția de președinte executiv, baronul de Giurgiu Niculae Bădălău (inginer agronom, arestat și condamnat pentru că a furat mai mulți saci cu grâu de la baza de recepție la care lucra, pe care i-a dat unui localnic de la care primise un curcan) dă și el semne de frondă față de binefăcătorul său politic, încercând prin recenta sa scrisoare să compară drept un nou ideolog și strateg al PSD. Lideri importanți ai PSD, ca primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Olguța Vasilescu, senatorul Claudiu Manda, secretarul general Marian Neacșu, au adoptat în ultima perioadă o poziție de expectativă.
Cine va câștiga lupta intestină din PSD într-o asemenea conjunctură? Mai în glumă, mai în serios, am putea spune că Securitatea, simbolizată de Mihai Tudose și ciracii săi, are șanse să înfrângă Partidul, simbolizat de Liviu Dragnea și clica sa. Să admitem că Tudose, Vlase și Ciolacu nu sunt ofițeri acoperiți ai SRI, dar, prin prisma celor prezentate, pot fi considerați „persoane de sprijin“ ale SRI, ca să folosim terminologia consacrată în timpul regimului comunist.

Valer Marian