Protocoalele SRI au virusat și mediul universitar

Protocoalele SRI au virusat și mediul universitar

Protocoalele încheiate îndeosebi de SRI, dar și de DNA, au pervertit aproape toate instituțiile cheie ale statului. Devine tot mai evident că Binomul SRI-DNA a urmărit să dețină un control total asupra statului și societății. Cu ajutorul DNA, în mai puțin de un deceniu, SRI a subjugat clasa politică, administrația publică, justiția, presa și mediul de afaceri. SRI a ajuns să viruseze cu protocoale până și mediul universitar, începând cu cele mai prestigioase universități din România. Este un fapt deosebit de trist în condițiile în care universitățile erau percepute drept oaze autonome de știință, lumină și critică. În toată lumea studenții și profesorii universitari s-au aflat în epicentrul mișcărilor contestatare și reformatoare. Din păcate, în România unele universități s-au dovedit deosebit de culante cu instituțiile represive ale statului și cu reprezentanții lor.
Cea mai culantă s-a dovedit a fi cu șefii Binomului SRI-DNA Universitatea de Vest din Timișoara, oraș martir în care a fost declanșată Revoluția din decembrie 1989. La Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara a fost admisă la școala doctorală și a obținut doctoratul în drept, în decembrie 2011, Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Coordonatorul lucrării de doctorat al lui Kovesi, intitulată „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, a fost profesorul Viorel Pașca, fost procuror comunist, care a deținut funcția de procuror șef al Procuraturii Județene Timiș. În decembrie 1989 Pașca a condus colectivul de procurori care i-a anchetat, alături de ofițeri de securitate și de miliție, pe revoluționarii timișoreni arestați în Penitenciarul Popa Șapcă. Pașca a fost coleg și prieten cu tatăl lui Kovesi, Ioan Lascu, care a deținut funcția de procuror șef al Procuraturii Locale Mediaș în timpul regimului comunist și ulterior.
Președintele comisiei care i-a acordat doctoratul lui Kovesi a fost profesorul Radu Motrică, de profesie avocat, care deținea funcția de decan a Facultății de Drept al Universității de Vest din Timișoara. La susținerea și acordarea doctoratului, Laura Codruța Kovesi a fost însoțită de o cohortă de susținători, în frunte cu directorul SRI, George Maior, primul adjunct al acestuia, generalul Florian Coldea, și procurorul general adjunct Marius Iacob. Kovesi a primit pentru lucrarea sa de doctorat calificativul Magna Cum Laudae. După câteva luni au apărut primele acuzații privind plagiatul lucrării sale de doctorat, plagiat care a fost confirmat în parte de instituții specializate în 2016.
Tot Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa directorului SRI, George Maior, eveniment organizat cu mare pompă în octombrie 2014. Distincția i-a fost înmânată de rectorul Marilen Pirtea, devenit deputat PNL din decembrie 2016. În laudatio rectorul Pirtea a clamat următoarele: „Senatul Universității de Vest din Timișoara a decis să-i acorde acest titlu domnului director al SRI, George Maior, ca semn de recunoaștere publică a meritelor excepționale, prestigiului și contribuțiilor majore, atât la nivel național cât și internațional, în menținerea securității naționale în fruntea unei instituții reformatoare, neutră și echidistantă care luptă pentru întărirea statului de drept și pentru securitatea cetățeanului”. Cât de reformator, neutru și echidistant a fost SRI și cât de mult a luptat pentru întărirea statului de drept și pentru securitatea cetățeanului ne-am dat seama din dezvăluirile în cascadă din ultimii doi ani, inclusiv din protocoalele declasificate în ultima perioadă. Cu toate meritele excepționale invocate, George Maior a trebuit să demisioneze din funcție după trei luni de la primirea titlului de Doctor Honoris Causa de la universitatea timișoreană, iar acum este pasibil să fie tras la răspundere penală pentru abuzurile comise sau girate.
Mai recent, Universitatea de Vest din Timișoara s-a dovedit deosebit de generoasă și cu fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, oferindu-i acestuia un colac de reabilitare după trecerea intempestivă în rezervă și la pensie. Începând din această primăvară fostul șef operativ al SRI predă cursuri pentru un masterat de Securitate Globală la Facultatea de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest. Oare ce poate să le predea studenților un individ ca și Coldea? Cum a reușit SRI să obțină, sub conducerea sa operativă, un control total asupra societății românești, depășind previziunile lui George Orwell din romanul „1984”? Cum a reușit SRI să depășească de 36 de ori FBI, serviciul similar din cea mai mare putere planetară, la mandate de interceptare pe siguranță națională? Poate ne răspunde rectorul Marilen Pirtea, mai ales că în calitate de politician și parlamentar liberal ar trebui să fie preocupat prioritar de apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.
Și mai inexplicabil este că obtuzul general Coldea a fost invitat să predea și la cea mai prestigioasă universitate din România, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, instituția autohtonă de învățământ superior cel mai bine plasată în clasamentele europene și mondiale. Din februarie 2018, generalul Coldea predă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babes Bolyai cursul de masterat „Inteligence și decizie politică”, având statut de cadru didactic asociat. Cu ce inteligență deosebită îi poate captiva pe studenți un profesor care a rămas repetent și la Universitatea Politehnică din Timișoara și la Academia Națională de Informații și a obținut un doctorat dubios și ținut ascuns, sub coordonarea unui sfertodoct ca profesorul general Gabriel Oprea? Cum a putut să accepte un intelectual de factura rectorului Ioan Aurel Pop, ales recent președinte al Academiei Române, să fie profanată prestigioasa universitate clujeană de un individ care nu poate articula liber două fraze? Probabil că invitarea generalului Coldea la Universitatea Babes Bolyai are legătură și cu faptul că actualul coordonator al școlii doctorale a Acadeiei Naționale de Informații, profesorul Adrian Ivan, a fost anterior decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din universitatea clujeană.
Plecăciunile și cesiunile făcute de cele două universități din Timișoara și Cluj-Napoca în fața celor doi șefi de tristă amintire ai SRI trebuie privite tot în cheia protocoalelor încheiate de SRI în ultimul deceniu. Recent am aflat că SRI a încheiat un protocol și cu cele mai prestigioase universități din România prin intermediul Academiei Naționale de Informații. Mai exact, Consorțiul „Universitaria”, din care fac parte Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea București, ASE București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a semnat un protocol cu Academia Națională de Informații, cu motivarea că au programe de studii de securitate și au nevoie de experți în domeniu. Așteptăm cu interes să fie dat publicității și acest protocol.

Valer Marian