De la fratele procurorului DNA Marius Vartic, la șpaga teroristului Omar Hayssam

De la fratele procurorului DNA Marius Vartic, la șpaga teroristului Omar Hayssam

După ce Tony Greblă a fost achitat într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, presa centrală a descoperit că Marius Cătălin Vartic, procurorul care a instrumentat acest dosar, a fost obligat să-l pună sub acuzare pe fostul judecător al Curții Constituționale, prin arestarea fratelui său, fost șef în structurile ANAF Suceava.
Documentele emise în 2004, în urma unui control efectuat de Direcția Finanțelor Publice Suceava la firmele teroristului Omar Hayssam, arată că, în calitate de inspector principal, Ionuț Daniel Vartic, fratele procurorului DNA, Marius Vartic, actual șef al DLAF (cel care l-a “lucrat” pe Tony Greblă), descoperea finanţarea campaniei viitorului președinte al României, Traian Băsescu, cu bani proveniți din firmele teroristului Omar Hayssam, prin intermediul firmei GMP Advertisingcare aparținea lui Felix Tătaru.
De reținut este faptul că actualul șef al DLAF, Marius Cătălin Vartic, a instrumentat și o parte din dosarele Microsoft, după ce au fost cuplate cu EADS, alături de colega sa de DNA, Mihaiela Iorga Moraru.

Ultimile postări de pe blogul jurnalistei Sorina Matei arată modul în care erau numiți, folosiți, controlați, ghidați și presați procurorii vulnerabili din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, sub conducerea Laurei Codruța Kovesi. Aceaata este povestea dosarelor comandate prin protocoale secrete de Serviciul Român de Informații sau de alte structuri ale puterii din ultimul deceniu, în numele luptei anticorupție sau antiterorism. Jurnalista relatează cazul procurorului care l-a executat “dușmanul de clasă”, pesedistul Tony Greblă fost judecător al CCR,”pentru o rochie și niște capre”. Dar să vedem cine sunt personajele principale.
Presa centrală a aflat între timp că Marius Cătălin Vartic, procurorul DNA, cel care l-a arestat și trimis în judecată pe fostul judecător CCR Tony Greblă, într-un dosar jenant de subțire, a fost șantajat cu arestarea fratelui său, Ionuț Daniel Vartic, fost șef la Direcția Antifraudă Suceava.

Bani pentru campania electorală a candidatului Traian Băsescu

Verificările desfășurate de inspectorii Direcției Finanțelor Publice, la data de 26.03.2004, la firmele deținute de Omar Hayssam din Suceava, au scos la iveală evaziunea fiscală și alte infracțiuni economice la care s-au dedat teroristul româno-sirian și rețeaua sa.
Presa a scris că Hayssam a finanţat campania din 2004 a lui Băsescu, prin GMP Advertising, firma şefului de campanie a acestuia, Felix Tătaru, arătând că o sumă de 7,3 miliarde de lei a fost virată în perioada 2002-2004 în contul GMP Advertising de Bucovina Enterprises Vatra Dornei. Apoi, au apărut și documentele. Vicepreşedintele PSD Suceava, Ovidiu Donţu, declara într-o conferinţă de presă, că poate vorbi de "circuitul banilor portocalii în judeţul Suceava pentru campania lui Traian Băsescu", prezentând o notă de constatare din 26 martie 2004, întocmită de Direcţia de Finanţe Suceava prin Activitatea de Control Fiscal, din care reiese că în perioada 2002-2004 societatea de ape minerale Bucovina Enterprises din Vatra Dornei, administrată la acea dată de Omar Hayssam, a făcut plăţi de 7,344 miliarde de lei vechi către firma GMP Advertising al lui Felix Tătaru. Nota de constatare, semnată de doi inspectori principali Oprea Ștefan și Vartic Ionuț, menţionează că suma a fost înregistrată drept cheltuieli de publicitate. La control nu s-a putut identifica în ce au constat efectiv prestaţiile publicitare, motiv pentru care i s-a solicitat ANAF verificarea acestor tranzacţii. Donţu a spus atunci că prin "operaţiunea Bucovina" Traian Băsescu "a primit vânt din pupa de la Hayssam".

Impotența statului în fața unui terorist

Jurnaliștii au descoperit că, la vremea respectivă, firma lui Hayssam avea datorii la stat şi la furnizori. Cu toate acestea "a considerat prioritară o astfel de plată".
Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a acuzat, în martie 2008, agenţia GMP Advertising, cea care a realizat, între altele, campania electorală a preşedintelui Băsescu din 2004, că nu a trecut în contabilitatea proprie mai mult de două miliarde de lei vechi, bani rezultaţi în urma unui contract cu Bucovina Enterprises. Potrivit unui comunicat al GIP, din cele 7,3 miliarde de lei vechi pe care Bucovina Enterprises SRL le-a plătit către GMP pentru "servicii de publicitate", agenţia ar fi înregistrat în contabilitate doar cinci miliarde.
Cu acest prilej, începeau să iasă la iveală impotența organelor statului în fața unui terorist și matrapazlâcurile cu iz politic ale lui Omar Hayssam, care a uns rotițele corupției din tot spectrul politic românesc.

Șefia DLAF, o sinecură pentru că „a ocolit PDL și pe americani în dosarul Microsoft”

Pentru o mai bună înțelegere a activității Departamentul pentru lupta antifraudă, instituţia de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF din cadrul Comisiei Europene şi coordonator al luptei antifraudă, vă prezentăm un fragment din comentariul jurnaliștilor de la publicația online Lumea Justiției, din 14 iulie 2016, data la care fostul procuror DNA Marius Cătălin Vartic era numit la conducerea DLAF :

“Încă o plecare de răsunet din DNA. Procurorul Marius Vartic - cel care l-a executat pe judecătorul CCR Toni Greblă pentru o rochie și niște capre și a ocolit PDL si pe americani în dosarul „Microsoft” - a părăsit parchetul Laurei Kovesi. Nu este însă vorba despre un pas înapoi în cariera lui Vartic, ci dimpotrivă. Astfel, Marius Vartic, șef al Biroului de combatere a infracțiunilor comise în legatură cu achizițiile publice din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de coruptie din DNA, a fost detașat la Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF), pentru o perioadă de 3 ani. O sinecură de care au beneficat și alți procurori merituoși din DNA, precum Claudiu Dumitrescu sau Adina Petrescu.”
La rândul său, în 15 iulie 2016, omul de afaceri Dragoș Rișcanu, păgubit în dosarele Microsoft și un bun cunoscător al fostului procuror DNA Marius Vartic, nota pe blogul său corupția.ro :

“Numirea lui Marius Vartic în postul de ministru secretar de stat este o confirmare absolută a faptului că politicile infracţionale ale UE (OLAF) vor fi în continuare susţinute şi protejate de cei care au fost “instruiţi” să protejeze jaful şi tîlhăriile comise de înalţii birocraţi UE în frunte cu Jonathan Scheele şi Manuel Barroso, Olli Rehn şi mulţi alţii.”


Eduard Ovidiu Ohanesian