Procurorii gangsterilor

Procurorii gangsterilor

Sătmărenii Costin Condor (un interlop local cu antecedente penale) şi Nicolae Csorz (condamnat cu suspendare condiţionată pentru trafic de influenţă) au fost folosiţi de procurorul Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial al DNA ca denunţători şi martori împotriva comisarului Adrian Bota din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare. În cursul lunii iunie a.c., cu ocazia audierii sale de către Curtea de Apel Oradea, martorul Nicolae Csorz a întors armele împotriva DNA şi a dezvăluit o serie de practici abuzive şi nelegale ale procurorului Ardelean. În principal, martorul Csorz a devoalat cum a fost şantajat de procurorul Ardelean să formuleze un denunţ mincinos împotriva poliţistului Bota, care a fost ticluit cu complicitatea acestuia prin corespondenţă pe email, cum a fost instigat şi influenţat să dea o declaraţie mincinoasă în faţa instanţei de apel şi cum erau aranjate testele poligraf cu psihologi de la Oradea şi Cluj. Totodată, Csorz a afirmat că procurorul Ardelean s-a lăudat cu influenţa pe care o avea asupra unor judecători de la Curtea de Apel Oradea, cu care a aranjat aplicarea unor pedepse mai mari pentru anumiţi inculpaţi, şi că acesta avea obiceiul să solicite denunţătorilor din rândul interlopilor şi condamnaţilor informaţii compromiţătoare despre judecătorii de la Secţia Penală a Tribunalului Satu Mare, care judecau dosarele instrumentate de DNA.
Condamnat pentru fapte de violenţă, corupţie şi crimă organizată
Într-un memoriu pe care l-a remis Curţii de Apel Oradea şi presei, Nicolae Csorz a devoalat şi cum a fost liberat condiţionat în prima parte a acestui an, cu concursul procurorilor de la DNA Oradea, Dorel Tukacs, considerat cel mai periculos interlop din Satu Mare în ultimele două decenii. O perioadă de timp acesta s-a remarcat prin fapte de violenţă (vătămări corporale, tâlhării) comise în state ale Uniunii Europene, îndeosebi asupra unor persoane în vârstă, fără apărare. În perioada respectivă a fost suspectat şi de implicare într-o omucidere. În perioada 2011-2016 Tukacs a suferit patru condamnări penale pentru fapte comise în România. În anul 2011, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea la o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare condiţionată pentru loviri şi alte violenţe şi la o pedeapsă de trei ani şi şase luni închisoare cu executare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi pentru trei infracţiuni de şantaj comise prin perceperea de taxe de protecţie de la anumite persoane.
În primăvara anului 2016, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă de patru ani şi şase luni închisoare cu executare pentru constituire de grup infracţional organizat şi furt calificat într-un dosar cu 26 de inculpaţi instrumentat de DIICOT Alba Iulia, devenit cunoscut ca "dosarul utilajelor furate din Uniunea Europeană". În acest dosar a fost condamnat, la 9 ani 11 luni şi 11 zile închisoare cu executare, şi interlopul sătmărean Mircea Condor, fratele denunţătorului Costin Condor, care mai suferise o condamnare de 7 ani închisoare pentru tâlhărie. Tukacs şi fraţii Condor erau în relaţii apropiate de prietenie. În toamna anului 2016 Tukacs a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă de trei ani şi opt luni închisoare cu executare pentru instigare la cumpărare de influenţă întrucât ar fi solicitat avocatului său să intervină la judecători de la Curtea de Apel Oradea pentru a fi pus în libertate, în schimbul unei sume de bani, în dosarul în care a fost arestat pentru şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Printr-o sentinţă penală din 13 decembrie 2017, Judecătoria Oradea a admis cererea condamnatului Dorel Tukacs şi a contopit toate aceste patru condamnări într-o pedeapsă rezultantă de cinci ani închisoare cu executare. După numai două săptămâni, respectiv în data de 27 decembrie 2017, tot Judecătoria Oradea a dispus, printr-o altă sentinţă, liberarea condiţionată a condamnatului Tukacs de sub mandatul de executare a pedepsei de cinci ani de închisoare. Serviciul Teritorial Oradea al DNA a formulat contestaţie, pentru judecarea căreia a fost fixat termen la Tribunalul Bihor în data de 5 februarie 2018.

Implicarea infracţională a procurorilor Man şi Ardelean
Conform martorului Nicolae Crsorz, în data de 4 februarie 2018, în timp ce se afla în biroul procurorului Cristian Ardelean de la DNA Oradea, împeună cu denunţătorul Costin Condor, acesta i-ar fi solicitat procurorului să nu conteste soluţia de liberare condiţionată a amicului său Dorel Tukacs, care avea termen ziua următoare. Procurorul Ardelean i-ar fi răspuns că, din păcate, la termenul respectiv nu se va prezenta el în instanţă ci un coleg, dar va vedea ce poate reuşi. Procurorul l-ar fi liniştit pe Condor promiţându-i că va fi bine până la urmă şi că Tukacs va fi eliberat, dacă nu la termenul respectiv, la următorul termen, la care se va prezenta el. În aceeaşi zi, în timp ce se întorcea la Satu Mare împreună cu Csorz, Condor a fost sunat de Tukacs din penitenciar şi i-a spus acestuia: "E rezolvat, am vorbit, mâine mă duc după tine să te duc acasă". Existenţa acestei convorbiri telefonice poate fi probată prin ridicarea înregistrării acesteia de la Penitenciarul Oradea şi prin verificarea listening-ului cu apelurile primite de Costin Condor în data de 4 februarie 2018.
La termenul din 5 februarie 2018 Tribunalul Bihor a admis însă contestaţia DNA Oradea şi a dispus respingerea cererii de liberare condiţionată ca neîntemeiată. Procurorul Ardelean nu a reuşit să-şi ţină promisiunea făcută lui Condor la termenul respectiv dar Tukacs va fi eliberat în curând, cu concursul procurorilor anticorupţie de la Oradea. În scurt timp, acesta va fi transferat la Penitenciarul Satu Mare, aproape sigur la sugestia procurorilor DNA, de unde va formula o cerere de liberare condiţionată, care a fost înregistrată la Judecătoria Satu Mare în data de 19 februarie 2018. În data de 6 martie 2018, această instanţă a admis cererea lui Tukacs şi a dispus punerea sa în libertate (prin sentinţa penală nr.268/2018, pronunţată în dosarul nr.1862/296/2018). După două zile de la pronunţare, DNA Oradea a formulat contestaţia împotriva acestei sentinţe, pentru judecarea căreia a fost fixat termen la Tribunalul Satu Mare în data de 24 aprilie 2018.
Curios şi dubios, la acest termen procurorul Ciprian Man de la Serviciul Teritorial Oradea (pe care l-a condus în perioada decembrie 2013 - martie 2017), amic la cataramă şi partener de fărădelegi cu procurorul Ardelean, a comunicat instanţei că retrage contestaţia DNA. Tribunalul s-a pronunţat în ziua următoare, luând act de retragerea contestaţiei, astfel că Tukacs a fost pus în libertate, iar Ardelean şi-a îndeplinit promisiunea. Potrivit unor surse judiciare, procurorul Man nu ar fi depus în cauză o adresă scrisă privind retragerea contestaţiei, sub semnătura procurorului şef al DNA Oradea. Astfel de retragere scrisă era obligatorie conform legii, cu atât mai mult cu cât în intervalul de timp de la declararea contestaţiei până la retragerea acesteia a fost schimbat procurorul şef al Serviciului Teritorial Oradea. La data declarării era procuror şef interimar Adrian Muntean, iar la data retragerii această funcţie era deţinută de Iulia Popovici. Probabil că procurorii Man şi Ardelean au profitat de această schimbare şi au păcălit-o pe noua şefă de la Oradea.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Atitudinea concesivă, chiar generoasă, a procurorilor de la DNA Oradea în cazul liberării condiţionate a unui interlop periculos ca Dorel Tukacs, care a suferit multiple condamnări pentru fapte grave, a surprins în condiţiile în care acest serviciu teritorial a fost extrem de intransigent în cazul altor liberări condiţionate. Un caz sugestiv apărut în presă este al avocatului orădean Ioan Sava, care a fost liberat condiţionat de Judecătoria Satu Mare, printr-o sentinţă pronunţată în data de 24 noiembrie 2016, de sub executarea unei pedepse de trei ani închisoare pentru trafic de influenţă, într-un dosar fabricat de procurorul Ciprian Man. La judecarea cererii de liberare condiţionată a avocatului Sava a participat un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, care a pus concluzii de admitere. Hotărârea pronunţată a fost comunicată acestui parchet, care nu a formulat contestaţie în termenul legal de trei zile, astfel că aceasta a rămas definitivă în data de 29 noiembrie 2016, iar în ziua următoare avocatul susmenţionat a fost pus în libertate. Aflând ulterior despre acest fapt, procurorul Ciprian Man, pe atunci şef al DNA Oradea, a formulat contestaţia în data de 5 decembrie 2016, motivând că la judecarea cererii nu a participat un procuror de la Serviciul Teritorial al DNA şi că hotărârea pronunţată nu a fost comunicată cu această unitate de parchet. Cu toate că această contestaţie a fost formulată tardiv, peste termen, şi deşi era inadmisibilă Tribunalul Satu Mare a admis-o în data de 14 februarie 2017 şi a dispus reîncarcerarea avocatului Sava în penitenciar pentru o perioadă de încă trei luni.
Hotărârea a fost pronunţată de judecătorul Mihai Ciorcaş, cel care un an mai târziu a luat act de retragerea contestaţiei DNA şi a dispus punerea în libertate a interlopului Tukacs. Procuror de şedinţă la judecarea contestaţiei împotriva avocatului Sava a fost Cristian Ardelean, care a pus concluzii categorice de admitere a acesteia. Pentru că avocatul Sava era o ţintă a răzbunării procurorului şef Man, căruia i-a fost îndrumător în perioada în care acesta a fost avocat stagiar. Sunt evidente dubla măsură sau dublul standard al vajnicilor procurori Ciprian Man şi Cristian Ardelean de la DNA Oradea, care sunt dictate de interesele lor personale. Este clar că aceştia au pus umărul şi vorba pentru liberarea condiţionată a unui interlop periculos ca Tukacs pentru a-i calma şi a le oferi satisfacţie amicilor acestuia, Costin şi Mircea Condor, folosiţi ca denunţători împotriva poliţistului Adrian Bota, pentru ca aceştia să nu dezvăluie presei sau instanţei cum au fost şantajaţi cu ameninţări privind dosare penale sau amăgiţi cu promisiuni de reducere a pedepselor sau de restituire a sumelor confiscate pentru trafic de influenţă.
Interlopul Costin Condor s-a exprimat recent că procurorul Ardelean i-ar fi promis că şi fratele său Mircea va fi liberat condiţionat până în luna sptembrie a.c. De unde se vede cât sunt de disperaţi cei doi vajnici procurori anticorupţie de la DNA Oradea să-şi acopere combinaţiile şi lucrăturile nelegale cu infractori periculoşi. Pentru a-şi ascunde nelegiuirile, aceşti procurori au devenit faptic adevăraţi avocaţi ai gangsterilor. Aşteptăm ca actualul procuror şef interimar al DNA să dispună o anchetă pentru a dezlega iţele unei liberări condiţionate atât de nebuloase, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se sesizeze sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi favorizarea făptuitorului.

Valer Marian