Aspiră moţul Boc să devină un Macron mioritic?
În decurs de două săptămâni primarul Emil Boc s-a dat în stambă atât la Festivalul Electric Castle de la Bonţida cât şi la Festivalul Untold de la Cluj Napoca încercând să inducă opiniei publice că ar fi un idol al tinerei generaţii. Este de reţinut că a fost aclamat şi aplaudat de tineri la ambele manifestări, în timp ce principalul partid de guvernământ a fost gratulat cu deja cunoscuta scandare "M... PSD". Că Emil Boc s-a afişat la aceste festivaluri pentru a câştiga capital de imagine este evident. Nu cred că Boc este, la vârsta de 50 de ani, un fan al genurilor muzicale promovate la aceste festivaluri. Potrivit unor foşti colegi pe la prima facultate absolvită, Facultatea de Istorie şi Filozofie, Boc nu a fost în timpul studenţiei, care a coincis cu ultimii ani ai regimului comunist, un fan al muzicii în vogă: pop-rock (Beatles, Rolling Stones, Queen, Deep Purple, Led Zepellin, AC/DC) progresive (Pink Floyd, Genesis, Emerson, Lake & Palmer) sau electronice (Jean Michele Jarr, Vangelis, Mike Olfield, Isao Tomita, Kraft Werc). Nu a fost nici un fan al curentelor hippy (power flower), punk sau skin head pentru că nu a purtat nici plete, nici creastă şi nici capul ras.
De la căţelul lui Nicu Ceauşescu la căţelul lui Traian Băsescu
În perioada respectivă Emil Boc a fost un tânăr activist comunist de nădejde, deţinând funcţiile de vicepreşedinte al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din Universitatea Babes Bolyai, şi de preşedinte al Uniunii Asociaţiei Studenţilor Comunişti din Centrul Universitar Cluj-Napoca, funcţii pe care şi le-a înscris cu mândrie în CV-ul publicat pe Wikipedia. În ultima funcţie i-a succedat lui Ioan Rus, fostul lider şi ministru PSD, care i-a fost contracandidat la alegerile din 2004 pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Zelul şi servilismul lui Boc şi Rus s-au manifestat din plin cu prilejul ultimei vizite pe care fiul lui Nicolae Ceauşescu, Nicu, a făcut-o la Cluj-Napoca în calitate de prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist. Cu ocazia respectivă, Nicu Ceauşescu a fost cazat în apartamentul prezidenţial al hotelului Continental, în restaurantul căruia a avut loc şi masa tovărăşească, la care au participat fruntaşii locali ai UTC şi UASCR. După miezul nopţii, când Nicu Ceauşescu a vrut să se retragă în apartament, fiind într-o stare avansată de ebrietate, comesenii clujeni ai acestuia au insistat să-l însoţească pe holuri şi pe scări, invocând motive legate de siguranţa sa personală. Fiul lui Ceauşescu a accceptat cu condiţia ca toţi să-l urmeze în patru labe şi să strige "ham, ham", fapt care a fost acceptat şi îndeplinit cu mult zel de însoţitorii săi clujeni. Potrivit unui fost responsabil de la Hotelul Continental şi unui colonel de Securitate în rezervă, în primul rând al căţeilor ad-hoc s-au aflat Ioan Rus şi Emil Boc. Securitatea a imortalizat fotografic acest moment inedit şi ar putea să mai existe fotografii prin arhive.
Poate fi considerat Emil Boc un model de succes în profesie şi în politică sau un purtător de cuvânt al aspiraţiilor tinerei generaţii? Poate deveni fostul premier, actualmente primar, un Macron mioritic? Am în vedere că în rândul unor foşti lideri PDL din Transilvania se discută despre varianta Emil Boc - candidat PNL la alegerile prezidenţiale din 2019 în eventualitatea în care preşedintele Klaus Iohannis ar cădea puternic în sondaje şi nu ar mai candida. Sugestiv este că, după mai mulţi ani de autoizolare politică, Emil Boc a fost prezent recent la întrunirea de la sediul naţional al PNL din Modrogan, la care Vasile Blaga a convocat o serie de foşti lideri importanţi ai PDL. Boc nu a fost însă prezent ulterior la Consiliul Naţional al PNL la care a fost invitat şi a participat preşedintele Iohannis.
A ratat doctoratul în drept constituţional
Pentru a găsi un răspuns corect se impune o analiză la rece a evoluţiei profesionale şi politice a lui Emil Boc, precum şi devoalarea unor faţete mai puţin cunoscute. Originar din Munţii Apuseni (satul Răchiţele, comuna Mărgău), Boc a absolvit două facultăţi din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, respectiv Facultatea de Istorie şi Filozofie (1987-1991) şi Facultatea de Drept (1991-1995). Și-a trecut în CV profesia de avocat, dar nimeni nu-şi aminteşte să-l fi văzut pledând la bară. Și-a luat doctoratul în doctrine politice şi filozofie politică în anul 2000, avându-l conducător de doctorat pe profesorul Nicolae Kallos de la Universitatea Babeş Bolyai, cunoscut drept un apologet al regimului ceauşist; a inventat împreună cu politologul Ovidiu Trăznea "doctrina Ceauşescu" ca doctrină politică. Boc nu a reuşit însă să-şi ia şi doctoratul în drept constituţional, la care l-a avut îndrumător pe reputatul şi exigentul profesor Ioan Deleanu, căruia i-a fost doctorand vreme de 7 ani, inclusiv în perioada în care a fost premier al României.
În legislatura 2000-2004, Emil Boc a fost deputat în Parlamentul României, remarcându-se drept unul din cei mai activi parlamentari. Nu şi unul din cei mai consecvenţi, având în vedere că în calitate de deputat a susţinut bicameralismul parlamentar şi a criticat excesul de ordonanţe de Guvern, iar, în calitate de premier, a susţinut unicameralismul şi a devenit recordman în materie de ordonanţe guvernamentale şi asumarea răspunderii guvernamentale. În 2003 a devenit secundul lui Băsescu în Partidul Democrat, fiind desemnat preşedinte executiv, iar în 2005 a fost ales preşedintele acestui partid. Sub leadership-ul său, care a durat până în 2012, PDL s-a metamorfozat din partid social-democrat, de centru-stânga, în partid popular, de centru-dreapta.
Un premier aservit şi mânjit
În vara anului 2004 Emil Boc a câştigat funcţia de primar al municipiului Cluj Napoca, învingându-l pe Ioan Rus, care deţinuse funcţia de ministru de interne în Guvernul Adrian Năstase, şi pe Gheorghe Funar, care deţinuse trei mandate de primar al Clujului. Boc a câştigat Primăria Clujului şi în 2008 dar în luna decembrie din acelaşi an a fost investit premier al Guvernului PDL-PSD. După ruperea acestei coaliţii, în perioada septembrie-decembrie 2009 a condus un guvern minoritar PDL, iar ulterior, până în februarie 2012, a condus un guvern de coaliţie PDL-UNPR-UDMR. În vara anului 2012 a câştigat al treilea mandat de primar al Clujului, iar patru ani mai târziu a dobândit al patrulea mandat, învingând un candidat susţinut de 7 formaţiuni politice, în frunte cu PSD, cu un scor de 65%.
Ca premier, Emil Boc a fost total aservit fostului preşedinte Traian Băsescu compărând drept o marionetă a acestuia în fruntea Guvernului. Nu am remarcat niciun act de verticalitate sau de frondă al premierului Boc în relaţia cu preşedintele Băsescu. Într-un asemenea context, Băsescu şi Boc au rămas în istorie drept preşedintele şi premierul care au tăiat drastic, cu 25%, salariile şi pensiile românilor în 2010. Premierul Boc a fost servil şi cu Elena Udrea, metresa politică a preşedintelui Băsescu, care a deţinut în guvernul său cel mai bănos portofoliu, pe cel de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Boc nu a fost străin de anumite afaceri dubioase ale lui Udrea din perioada respectivă, fiindu-i imputabilă cel puţin o anumită complicitate morală. În guvernarea Boc a atins apogeul afacerea retrocedărilor frauduloase, cu un prejudiciu estimat la 7 miliarde de euro, după ce a numit-o, în octombrie 2009, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pe fosta Miss Bistriţa, Crinuţa Dumitrean, o apropiată a deputatului PDL Ioan Oltean, care devenise secundul său la conducerea principalului partid de guvernământ, în calitate de secretar general. În guvernarea Boc a atins cele mai înalte cote contrabanda cu ţigări şi carburanţi şi corupţia din vămi, după ce l-a numit, în ianuarie 2009, preşedinte al ANAF pe Sorin Blejnar, servantul şi protejatul preşedintelui Traian Băsescu, susţinut de grupul PDL de la Arad. În guvernarea Boc au continuat cu succes megaafacerile Microsoft şi EADS iniţiate sub guvernarea PSD. Fostul ministru democrat-liberal al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a declarat, după ce a fost inculpat şi arestat în afacerea Microsoft, că i-ar fi dat lunar premierului Boc suma de 300.000 de euro la negru şi a formulat un denunţ către DNA în acest sens.
Specialist în promovări pe criterii clientelare
Emil Boc nu a creat o emulaţie bazată pe meritocraţie şi probitate în jurul său nici ca primar şi nici ca premier. Boc nu a avut mână sau inte bună nu numai în cazurile Sorin Blejnar şi Crinuţa Dumitrean, arestaţi şi condamnaţi ulterior pentru grave fapte de corupţie. În 2009 Boc l-a coauţionat total pe succesorul său la Primăria Clujului, Sorin Apostu, care fusese anterior mâna sa dreaptă, în calitate de director al Direcţiei Tehnice şi de viceprimar, iar ulterior a fost arestat şi condamnat pentru grave şi multiple fapte de corupţie. Boc l-a promovat secretar de stat şi apoi ministru interimar la Educaţie pe conferenţiarul clujean Cătălin Baba, a cărui soţie a fost implicată în perioada respectivă în afaceri de milioane de euro cu fonduri europene. Boc l-a promovat preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj pe finul său Alin Tişe, şi ca vicepreşedinte pe amicul său Radu Bica, care a fost arestat şi condamnat ulterior pentru fapte de corupţie în care a acţionat ca interpus. Boc l-a susţinut puternic pe primarul PDL al municipiului Turda, Tudor Ștefănie, care s-a pricopsit cu vreo 40 de dosare penale în timpul mandatelor sale. Boc l-a promovat preşedinte al Agenţiei Naţionale Loteria Română pe dejeanul Gheorghe Benea, trimis ulterior în judecată de DNA pentru fapte de corupţie. Boc l-a promovat director general al Companiei Naţionale Transelectrica pe Adrian Vevera, pe criteriul că era ginerele primarului Ștefănie de la Turda. Boc l-a promovat director al filialei Cluj a Transelectrica pe Rareş Rusu, fiul chestorului Stoian Rusu, şeful Miliţiei Judeţene Cluj, în decembrie 1989, iar ulterior primul şef al serviciului secret al Ministerului de Interne (UM 0215).
Emil Boc a promovat-o în 2005 pe judecătoarea Monica Niculescu de la Tribunalul Cluj, care i-a fost colegă de an la Facultatea de Drept, în funcţia de secretar general al Ministerului Justiţiei, aceasta devenind şefa de cabinet şi mâna dreaptă a contestatului ministru Monica Macovei. Boc a avut un cuvânt de spus şi în promovarea în funcţia de procuror General al României, în toamna anului 2006, a Laurei Codruţa Kovesi, care i-a fost, de asemenea, colegă de an la Facultatea de Drept. Rolul decisiv în promovarea lui Kovesi l-au avut ministrul de interne Vasile Blaga, secretar general al PDL în perioada respectivă, care era în relaţii de prietenie cu tatăl acesteia, prim-procurorul Ioan Lascu de la Mediaş, şi preşedintele Traian Băsescu, care s-a cunoscut cu tatăl acesteia. Boc a avut un cuvânt de spus şi în promovarea în 2005, în funcţia de procuror şef al DNA al lui Daniel Morar, care activase până atunci la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi se afla în siajul politic al PD.
Când turcul lui Băsescu plăteşte
Clujul a devenit în ultimii ani cel mai atractiv oraş din România dar acest fapt se datorează îndeosebi unor conjuncturi favorabile, nu neapărat unor merite excepţionale ale primarului Emil Boc. Nu pot fi contestate însă şi unele merite ale sale în evoluţia Clujului în cei 10 ani în care a fost primar şi în cei patru ani în care a fost premier. Dar puţini clujeni şi puţini români cunosc faţa mai întunecată a lui Emil Boc, respectiv favorizarea, în calitate de edil şef al Clujului, a unor firme controlate de apropiaţi ai săi sau aflate în siajul unor şefi sau colegi de partid. Exemplul cel mai edificator este firma turcească Kiat Group, profilată pe reparaţii şi asfaltări de străzi, drumuri şi şosele. Kiat Group a prins prima dată cheag în România în Bucureşti, în mandatul de primar al lui Traian Băsescu (2000-2004), care a avut grijă ca această companie să prospere pe străzile capitalei. În a doua parte a anului 2004, după ce Traian Băsescu a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte al României, iar Emil Boc a devenit primar al Clujului, Kiat Group s-a mutat cu arme şi bagaje în urbea de pe Someş, unde a beneficiat de multă ospitalitate şi generozitate cel puţin un deceniu, până la expirarea ultimului mandat prezidenţial al lui Traian Băsescu. Timp de un deceniu, firma turcească a deţinut monopolul lucrărilor de reparaţii şi asfaltare a străzilor din municipiul Cluj-Napoca. Marii asfaltatori de dincolo de Bosfor au câştigat în perioada respectivă, singuri sau în asociere, contracte de asfaltare de peste un miliard de lei (circa 250 milioane euro) cu primăria clujeană.
O altă firmă deţinută de principalul patron al Kiat, Mustafa Bekar, denumită King Entreprises, a obţinut monopolul construirii şi reabilitării locurilor de joacă din Cluj-Napoca, după ce Emil Boc a devenit primar. King Enterprises a încasat zeci de milioane de euro din această afacere. Reprezentanta acestei firme a fost Liliana Călin, care a deţinut până la un moment dat 10% din capitalul social. Liliana Călin este cunoscută drept o apropiată a lui Emil Boc. În timp ce era premier, Boc a fost subiect de scandal în presa tabloidă după ce a fost fotografiat intrând într-o seară în apartamentul din Bucureşti al Lilianei Călin cu un ursuleţ mare de pluş şi ieşind a doua zi dis-de-dimineaţă cu mâinile goale. Pontul a fost vândut presei de un cunoscut fotbalist care locuia în acelaşi bloc. Ulterior, probabil drept compensaţie morală, premierul Boc l-a promovat pe soţul acesteia, Dragoş Bogdan, vicepreşedinte al ANAF. În această calitate, Bogdan a fost desemnat reprezentant al Ministerului Finanţelor în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, unde a fost considerat omul lui Boc. După câţiva ani Dragoş Bogdan a fost arestat, trimis în judecată şi condamnat într-un dosar de corupţie, în care au fost inculpaţi şi fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, pentru acordarea unor despăgubiri supraevaluate de 89 milioane de euro omului de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu.
Asfaltatorii lui Oltean şi motorina lui Blejnar
Primarul Emil Boc a favorizat în ultimul deceniu, în domeniul reparaţiilor şi asfaltărilor de străzi şi firma Diferit din Bistriţa. În această firmă sunt asociaţi doi ingineri soţ-soţie, dar firma s-a aflat sub controlul fostului deputat de Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, care, aşa cum am arătat, a fost mâna dreaptă a lui Boc în ultimii ani de preşedinţie a PDL, în calitate de secretar general. Firma bistriţeană a încasat de la primăria clujeană peste 100 de milioane de euro pentru asfaltări.
"Puritanul" primar Boc a favorizat şi o firmă protejată de fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, protejatul preşedintelui Traian Băsescu, denumită Oscar Downstream SRL. Firma are ca obiect principal de activitate comercializarea de carburanţi, are sediul în oraşul Măgurele, iar asociatul principal (cu 95% din capitalul social) este un off-shore înregistrat în Cipru (Redspectrum Management Limited). Această fimă a obţinut un adevărat abonament pentru furnizarea de motorină Companiei de Transport Public aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, deşi nu este producător de carburanţi, ci doar furnizor. Numai în perioada 2012-2014, primăria lui Boc a băgat în conturile firmei Oscar Downstream aproximativ 48 de milioane de lei (aproape 11 milioane de euro). Firma cu ascunziş în insula Afroditei a avut punct de lucru în municipiul Cluj-Napoca într-un apartament periferic de pe Calea Turzii (nr.199, ap.15). Ulterior, Sorin Blejnar a fost arestat, trimis în judecată şi condamnat pentru protejarea contrabandei şi evaziunii fiscale cu carburanţi realizată de această firmă dubioasă. Nimeni nu a anchetat însă şi o posibilă implicare a lui Emil Boc în tenebrele acestei afaceri.
Favoritisme pentru patronii Energo Bit şi Untold
Emil Boc a mai favorizat, ca primar şi premier, firma clujeană Energo Bit, abonată de mulţi ani la contracte cu companiile de stat (Electrica, Electrica Serv, Transelectrica). Patronul firmei este Ștefan Gadola, cunoscut ca un apropiat al lui Boc şi ca sponsor al PNL. La finele anului 2010, când Emil Boc era premier, CEZ Oltenia a organizat o licitaţie pentru mentenanţă de 20 milioane euro în şase judeţe din sudul ţării. În caietul de sarcini a fost introdusă condiţia specială ca firmele ofertante să aibă sedii sau puncte de lucru în toate cele şase judeţe. La licitaţie s-a înscris un singur ofertant, Compania Naţională Electrica Serv, care îndeplinea această condiţie şi care a câştigat. În scurt timp licitaţia a fost însă anulată, iar directorului general al Electrica Serv i s-a impus să încheie contracte de închiriere a sediilor din cele şase judeţe cu SC Energo Bit SRL Cluj Napoca. Apoi a fost reluată licitaţia cu Energo Bit unic ofertant, care a câştigat şi a încasat astfel suma de 20 de milioane de euro. După această afacere, Electrica Serv a falimentat în judeţele respective.
Ca primar, Boc l-a favorizat şi pe fiul omului de afaceri Ștefan Gadola, care a fost, alături de Ștefan Buta, iniţiator şi organizator al Festivalului Untold de la Cluj Napoca până anul trecut când a anunţat că se retrage. Primăria lui Boc a alocat milioane de euro pentru cele patru ediţii ale Festivalului Untold şi a închiriat pe sume de nimic stadionul Cluj Arena şi Parcul Central.
De unde îi vine protecţia nedivină
Lui Emil Boc i s-a reproşat şi retrocedarea dubioasă a zeci de imobile din Cluj Napoca, îndeosebi către entităţi ale comunităţii maghiare sau către urmaşi ai unor foşti grofi unguri, care au fost despăgubiţi după procesul optanţilor din perioada interbelică. În primărie se vorbeşte de nişte aranjamente cu avocatul samsar de imobile Peter Ekstein Kovacs, fost senator şi secretar general al UDMR, care a fost consilierul preşedintelui Traian Băsescu pentru problemele minorităţilor naţionale în timpul guvernării PDL, la recomandarea lui Boc. De asemenea, lui Boc i s-a imputat că ar fi semnat 70 de autorizaţii de construcţie în Cluj-Napoca după ce a devenit premier şi că, în calitate de şef al Guvernului, a asigurat o finanţare nelegală pentru asfaltarea drumului din localitatea sa natală şi pentru finalizarea stadionului Cluj Arena.
Mulţi se întreabă cum a scăpat Emil Boc curat şi uscat în condiţiile în care au fost inculpaţi, arestaţi şi condamnaţi atâţia oameni şi amici de-ai săi (Sorin Apostu, Radu Bica, Sorin Blejnar, Ioan Oltean, Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Gabriel Sandu, Elena Udrea). Boc a beneficiat, în primul rând, vreme de un deceniu, de protecţia fostului preşedinte Traian Băsescu, care a fost creatorul şi stăpânul Binomului SRI-DNA. Boc a beneficiat şi de relaţiile apropiate pe care le-a avut cu foştii şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DNA, Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, pe care i-a ajutat în mod substanţial în carieră. Boc a fost în relaţii apropiate şi cu fostul director al SRI, George Maior, cu care a fost coleg în conducerea Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din Cluj-Napoca, în care Maior a deţinut funcţia de preşedinte al Secţiei pentru studenţii străini. Dar, Emil Boc şi-a creat şi la Cluj Napoca un scut de protecţie, asigurând promovarea unor oameni apropiaţi în fruntea poliţiei şi parchetelor locale. Cu sprijinul său, în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Cluj a fost promovat Ioan Păcurar, rudenie cu un fost senator PD, care şi-a început cariera ca agent de circulaţie şi ca şofer al unui inspector şef judeţean dinaintea sa. Acest Păcurar a stat pe funcţie opt ani şi a fost avansat până la gradul de chestor. Tot cu sprijinul lui Boc, a fost promovat procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj Florin Maghiar, care era cumnatul deputatului Daniel Buda, un apropiat de-al său, pe care l-a promovat preşedinte al PDL Cluj. Maghiar a condus parchetele clujene mai mult de un deceniu. Procuror şef al DNA Cluj a fost mulţi ani Elena Botezan, apropiată a lui Daniel Morar, căruia i-a fost anterior consilier.
Ca şi concluzie, Emil Boc nu este diferit de prototipul politicianului autohton consacrat în perioada post-comunistă. Pentru edificarea opiniei publice, inclusiv a generaţiei tinere, dar şi a instituţiilor abilitate, care au cam dormit în cizmele statului, o să revenim mai detaliat asupra afacerilor semnalate.
Valer Marian