De veghe democraţiei, cu ochii larg închişi

De veghe democraţiei, cu ochii larg închişi

De ceva vreme, emisiuni sub diverse titulaturi, aruncate în ochii lumii la ore de mare rating, se întrec în dezvăluiri senzaţionale despre amestecul spionajului intern în actul de justiţie. Pas cu pas, ceas de ceas, protocoalele sereiului cu te miri cine au ajuns o reţetă de succes standard pentru televiziunile dâmboviţene. După plecarea zeiţei dreptăţii, Laura Codruţa Kovesi, de la DNA, un protocol otrăvit dintre SRI şi PÎCCJ, îi încaieră pe ministrul Justiţiei şi pe Procurorul General al României. Ce să vezi ? Documentul secret apare nu într-unul, ci în două variante. Nu încape îndoială că ambele sunt dovada subordonării magistratului în faţa serviciului secret, care dirijează şi comandă dosare penale. După lecturarea protocoalelor înţelepţilor SRI, specialiştii în drept afirmă la unison că "imixtiunea nepermisă şi nelegală" a spionajului intern în dosarele penale, afectează iremediabil independenţa şi imparţialitatea procurorilor şi a judecătorilor. În mod bizar şi jenant pentru breasla jurnaliştilor, aceste protocoale, adevărate atentate la corzile vocale ale analiştilor politici chemaţi să-şi dea cu părerea pe micile ecrane, sunt tratate ca o premieră. Invitaţii emisiunilor care cercetează fiecare cuvinţel din înţelegerile numerotate cu unul sau două zerouri, dar şi gazdele acestora, par să nu fi văzut sau auzit despre abuzurile spionajului intern asupra justiţiabilului sau despre încălcările flagrante ale Constituţiei, girate de guvernanţii noştri din ultimile decenii.
Interesant este şi faptul că, timp de duouă mandate sub papucul fostului preşedinte Traian Băsescu, atât marile grupuri de presă cât şi majoritatea politicienilor, s-au făcut că nu văd echipele mixte SRI-Justiţie, binoamele sau protocoalele nefireşti şi ilegale din cele mai răsunătoare dosare. Mai mult, deontologii acoperiţi ai vremii, ridicau osanale generalului Florian Coldea, Laurei Codruţa Kovesi sau fanfaronului George Cristian Maior, în timp ce grupările subordonate acestora violau sălbatic statul de drept. Culmea, chiar unul dintre complicii acestor ticăloşii juridice secretizate, Călin Popescu Tăriceanu, s-a găsit să înfiereze proletar protocoalele sereiului cu instituţiile de forţă ale statului. Tocmai el, fost premier şi vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării în epoca Băsescu, nu a ştiut, nu a văzut şi nu a auzit de sistemul judiciar atât de ticăloşit până în 2018. Cu aceste două calităţi în spinare, Tăriceanu a fost de faţă, ani la rând, dacă nu chiar şi-a dat acceptul la secretizarea abuzivă a celor mai importante informaţii din dosarele Răpirea din Irak şi Armamentul.
Despre anchetarea ilegală a jurnaliştilor răpiţi, de către echipele mixte ale binomului SRI-PÎCCJ, în vara anului 2005, în sediul conspirat K2-T14, am mai scris. Procedura nu putea fi îndeplinită decât în virtutea protocolului încheiat între cele două instituţii. Ei bine, patru ani mai târziu, cu ocazia publicării stenogramelor discuţiilor telefonice dintre magistratul DIICOT Ciprian Nastasiu şi fugarul Omar Hayssam, Serviciul Român de Informaţii dădea mură-n gură tuturor un comunicat, prin care făcea public protocolul de colaborare cu Ministerul Public.
"În strictă conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu prevederile protocolului de cooperare dintre SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instituţia noastră a întreprins, la solicitarea procurorului Ciprian Nastasiu, o serie de măsuri de sprijin tehnic pentru punerea în aplicare a unor autorizaţii obţinute de DIICOT, potrivit normelor procedural penale", declara, şeful Biroului de Presă al SRI, Sorin Sava, la data de 30 Noiembrie 2009.
Unde eraţi atunci, măi deontologilor ? SRI vă băga pe gât protocoale abuzive, iar voi stăteaţi de veghe la statul de drept cu ochii larg închişi.

Eduard Ovidiu Ohanesian