Un mic monstru creat de Băsescu, Maior, Ponta şi Tăriceanu
Cu sabia lui Damocles deasupra capului, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare într-un dosar de retrocedări supraevaluate, dar nutrind speranţa că va fi achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum amica sa Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, lui Horia Georgescu i-au revenit tupeul şi lăudăroşenia din vremurile bune când era secretarul general şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Într-un recent interviu el încearcă să impresioneze opinia publică inducându-i acesteia că ar fi fost o personalitate importantă şi de perspectivă nu numai pentru ţara noastră, ci şi pentru continentul european.
Groparul ANI, cât pe ce să pună mâna pe justiţia europeană sau românească
În interviul cu pricina Horia Georgescu a dat din casă că, în anul dinaintea arestării sale, în timp ce era preşedintele ANI, ar fi primit două oferte instituţionale deosebite. Prima ofertă ar fi venit din partea fostului preşedinte Traian Băsescu şi a fostului premier Victor Ponta, care, în urma unor consultări şi cu fostul director al SRI, George Maior, l-au pus pe lista scurtă de candidaţi pentru Comisia Europeană de la Bruxelles, respectiv pentru funcţia de comisar european pentru Justiţie sau pentru cea de comisar european pentru Afaceri Instituţionale. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, ar fi dorit însă creşterea numărului femeilor în rândul comisarilor europeni, astfel că a avut câştig de cauză din partea României Corina Creţu, care a fost desemnată comisar pentru Politică Regională. A doua ofertă a venit din partea lui Victor Ponta şi George Maior, care i-au promis portofoliul de ministru al justiţiei în guvernul ce urma să fie condus de fostul director al SRI în cazul în care fostul premier PSD ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 2014. De data aceasta nu a fost să fie pentru că Ponta a pierdut fotoliul de la Cotroceni în faţa contracandidatului PNL, Klaus Iohannis.
S-ar putea deduce că între naşul Maior şi finul Ponta, pe de o parte, şi amicul lor Georgescu, pe de altă parte, a existat un troc ordinar, primii doi oferindu-i portofoliul de ministru al justiţiei drept răsplată pentru faptul că i-a fabricat un dosar de incompatibilitate contracandidatului Iohannis, pe atunci primar al municipiului Sibiu. Un astfel de troc are incidenţă penală trebuind analizat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, respectiv de complicitate la această infracţiune. Raportul de incompatibilitate al ANI a fost anulat de Curtea de Apel Alba Iulia, dar Horia Georgescu a declarat recurs şi, mai mult, cu insistenţă şi chiar insolenţă, a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preschimbarea termenului de judecată înainte de data stabilită pentru alegerile prezidenţiale. Înalta Curte a respins cererea lui Georgescu şi a judecat recursul ANI la termenul fixat în februarie 2015, când l-a respins. La scurt timp, în martie 2015, în contextul în care principalii săi protectori, Traian Băsescu şi George Maior, nu mai erau în funcţii, Georgescu a fost inculpat de DNA şi arestat de Înalta Curte pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că, în perioada 2008-2009, alături de alţi membri din Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro.
Sugestiv este faptul că în mai mult de jumătate din dosarele instrumentate de ANI, sub preşedinţia lui Horia Georgescu, unor demnitari şi politicieni importanţi (miniştri, parlamentari, preşedinţi de Consilii Judeţene, primari) instanţele de judecată au anulat rapoartele de incompatibilitate, iar parchetele au clasat sesizările pentru fals în declaraţii. Majoritatea rapoartelor de incompatibilitate anulate au fost fabricate la comandă politică, îndeosebi din partea fostului preşedinte Traian Băsescu şi a fostului premier Victor Ponta, sau la comanda foştilor şefi ai SRI, George Maior şi Florian Coldea, cu care Georgescu se afla în relaţii de amiciţie dar şi de supuşenie. Numărul mare de soluţii de anulare sau de clasare dovedeşte şi precaritatea profesională a majorităţii angajaţilor ANI, începând cu fostul preşedinte Horia Georgescu. ANI a fabricat rapoarte de incompatibilitate multor demnitari dar, culmea ironiei, Horia Georgescu s-a aflat el însuşi în stare de incompatibilitate în perioada în care a exercitat funcţiile de secretar general şi preşedinte al Agenţiei, deţinând calitatea de administrator la o firmă privată (SC Outlook SRL Braşov) în perioada 1999-2003. Acesta a compromis total şi definitiv ANI, care a fost efectiv emasculată după arestarea sa, în ultimii trei ani emiţând rareori rapoarte de incompatibilitate şi acestea pentru actori minori din administraţia publică (primari şi viceprimari de comune, consilieri locali). Aproape că se poate spune că ANI a ieşit din uz, devenind o instituţie mai mult decorativă.
Cu studii de drept incerte şi fără vreo profesie juridică
Cum au putut tandemurile Băsescu-Ponta şi Ponta-Maior să-l oferteze pe groparul ANI cu funcţii atât de importante ca şi cele de comisar european pentru Justiţie, respectiv ministru de justiţie în Guvernul României? Cum au ajuns să propună în aceste funcţii un individ dubios şi găunos care nu avea nici studii juridice certe şi nici experienţă în domeniul justiţiei sau în alt domeniu juridic, neactivând în niciuna din profesiile juridice cunoscute (judecător, procuror, avocat, notar public, consilier juridic)? Horia Georgescu este încă un exemplu semnificativ de promovare în funcţii pe criterii clientelare, de favoritism politic şi obedienţă instituţională, nicidecum pe meritocraţie. Horia Georgescu este un caz ilustrativ şi pentru faptul că fost sprijinit în carieră de lideri din toate partidele politice importante (PNL, PDL, PSD) şi de şefii principalelor instituţii de forţă (SRI, DNA, Parchetul General). El însuşi se laudă că a fost în relaţii apropiate cu foştii premieri Tăriceanu (PNL), Emil Boc (PDL), Mihai Răzvan Ungureanu (PDL) şi Victor Ponta (PSD), cu fostul director al SRI, George Maior, şi, bineînţeles, cu fostul preşedinte Traian Băsescu care a deplâns arestarea sa (cu cunoscuta expresie "Trei de-ai mei i-au arestat pe alţi trei de-ai mei"). A fost susţinut substanţial şi de fostul ambasador american la Bucureşti Mark Gittenstein, care l-a elogiat de nenumărate ori şi a aranjat să fie invitat şi primit la Departamentul Justiţiei şi la Departamentul de Stat de la Washington.
Întreaga carieră profesională a lui Horia Georgescu a stat sub semnul favoritismului, şarlataniei, corupţiei, falsului şi abuzului. Pentru edificare vom prezenta succint pregătirea şi cariera profesională a fostului preşedinte al ANI. La început de carieră a fost ajutat substanţial de tatăl său, Marian Georgescu, colonel în rezervă, fost comandant al Penitenciarului Codlea înainte şi după Revoluţie, iar ulterior preşedinte al Consiliului de Administraţie al Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, Filiala Braşov. Prin prisma funcţiilor exercitate şi în baza informaţiilor deţinute, acesta şi-a format un sistem relaţional puternic în rândul politicienilor şi a unor şefi de instituţii de forţă, începând de la Braşov, prin intermediul cărora l-a ajuta pe fiul său. Înainte de toate, Horia Georgescu a obţinut două licenţe, una în ştiinţe economice şi una în drept, la universitatea patronată de tatăl său. Astfel, în perioada 1995-2000, Georgescu a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Hyperion Bucureşti, universitate destul de obscură, la forma de învăţământ fără frecvenţă dar nu a reuşit să-şi ia licenţa imediat după absolvire. A obţinut licenţa în drept abia după 7 ani, respectiv în sesiunea iulie 2007, deşi legea permite susţinerea examenului de licenţă în maximum doi ani de la absolvirea studiilor superioare. Dobândirea acestei licenţe este cu atât mai dubioasă cu cât a fost obţinută la Universitatea Dimitrie Cantemir, care era patronată de tatăl său. În perioada 1999-2003, Horia Georgescu a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale Braşov din cadrul Universităţii Dimitrie Cantemir, forma de învăţământ la zi, obţinând diploma de licenţă în sesiunea septembrie 2003. Studiile superioare ale lui Horia Georgescu nu sunt însă certe având în vedere că fratele său Sorin Georgescu a declarat, în cursul anului 2015, după arestarea sa, că nu are ştiinţă că ar fi urmat şi absolvit vreo facultate şi că şi-ar fi cumpărat adeverinţele de absolvire şi diplomele de licenţă.
Lansat de Tăriceanu, preluat de Băsescu şi de Ponta
În data de 15 mai 2004, Horia Georgescu a fost angajat specialist în investigaţii financiare în cadrul structurii centrale a DNA, ocupând acest post până la 1 martie 2007. Georgescu a fost angajat nelegal, întrucât, potrivit legii, trebuia să aibă înaltă calificare în domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, respectiv să aibă o vechime de minimum 5 ani în specialitatea studiilor economice, iar el de-abia obţinuse licenţa în stiinţe economice cu circa opt luni înainte de angajare. Misterul a fot dezlegat câţiva ani mai târziu când fratele său Sorin Georgescu l-a denunţat că ar fi dat mită suma de 18.000 de dolari pentru a fi agajat specialist financiar la DNA. Singura experienţă şi expertiză a lui Horia Georgescu în domeniul economico-financiar a fost, potrivit unor ofiţeri de informaţii din Braşov, care şi-au informat superiorii de la Bucureşti în acest sens, implicarea sa într-o suită de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un beneficiu estimat la 350.000 de euro, printr-o caracatiţă de firme de familie, în care a fost combinat cu mama şi naşa sa, precum şi cu tatăl şi fratele său. Prin această caracatiţă au fost extorcate inclusiv sume substanţiale de la taxele încasate de la studenţi de către Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Braşov, care era patronată de tatăl său.
În perioada 2007-2008 Horia Georgescu a cochetat cu politicieni de la vârf ai PNL, care asigurau o guvernare minoritară cu UDMR. În data de 2 mai 2007 a fost angajat consilier al ministrului pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale Ovidiu Silaghi, care fusese cercetat de DNA în perioada în care Georgescu a activat la această instituţie. În data de 2 iulie 2007 a fost numit consilier al ministrului justiţiei Tudor Chiuariu, deşi nu avea nici licenţă în drept nici vechime în vreo profesie juridică la data respectivă, obţinând licenţa în ştiinţe juridice ulterior în luna angajării. Mai mult, Georgescu a fost desemnat reprezentantul Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentu Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, fără să conteze că nu avea deloc experienţă juridică. Astfel că nu este de mirare că, în această ipostază, a săvârşit, cel mai probabil la comanda unor lideri PDL, infracţiunile pentru care a fost arestat şi condamnat.
În aprilie 2008 Horia Georgescu a fost detaşat şi împuternicit secretar general al nou înfiinţatei Agenţii Naţionale de Integritate, la propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu, acest post revenind PNL. Stupefiant este că Georgescu a fost desemnat în această funcţie în baza unei adeverinţe false semnate de primul preşedinte al ANI, procurorul Cătălin Macovei, în care era consemnat că sus-numitul avea studii juridice şi 5 ani vechime în specialitatea studiilor. Ori preopinentul nu avea nici măcar un an vechime în specialitatea studiilor juridice în condiţiile în care a obţinut licenţa în drept în iulie 2007, lună în care a şi fost angajat consilier al ministrului justiţiei. Cu toate acestea, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici i-a eliberat avizul necesar a doua zi după prezentarea adeverinţei, fără să efectueze minime verificări asupra actelor de studii şi de angajare ale lui Georgescu. Avizul a fost semnat de vicepreşedintele Viorel Coifan, care a fost nominalizat în această funcţie de PNL.
Exploatat şi protejat de Maior
După pierderea guvernării de către PNL, Horia Georgescu a cochetat din plin cu PDL şi cu preşedintele Traian Băsescu în perioada 2009-2012. În aprilie 2012, sub ultima guvernare PDL, condusă de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, Georgescu a fost desemnat preşedinte al ANI deşi nu avea nici atunci 5 ani vechime în specialitatea studiilor juridice. După ce în mai 2012 a ajuns la gvernare USL, Georgescu s-a apropiat, prin intermediul fostului director al SRI, George Maior, de ex-premierul Victor Ponta, cu care a ajuns în relaţii amicale. Ponta îi trasmitea, de regulă, comenzile împotriva unor adversari politici sau indezirabili din PSD cu ocazia partidelor de tenis pe care le jucau în locaţii ale SRI.
După cum el însuşi a recunoscut, Horia Georgescu a fost extrem de apropiat de directorul SRI, George Maior, cu care se întâlnea în locaţii ale SRI şi la biroul său şi se vizitau acasă. De la Maior a primit şi cele mai multe comenzi în calitate de preşedinte al ANI, cele mai semnificative fiind pretinsele rapoarte de incompatibilitate ale actualului preşedinte Klaus Iohannis şi ale actualului director al SRI, Eduard Helwig, care au fost anulate în justiţie. Cu ajutorul lui Maior, Georgescu a fost oploşit cu un masterat la Colegiul Naţional de Informaţii în 2009 şi a devenit doctorand la Academia Naţională de Informaţii în 2010. Urma să-şi susţină doctoratul în vara anului 2015, când s-a aflat într-o imposibilitate obiectivă întrucît era în stare de arest, astfel că naţiunea fost văduvită de încă un doctor în ştiinţe naţionale şi de informaţii. Maior a avut, cu siguranţă, un cuvânt de spus şi cu ocazia desemnării sale în funcţia de preşedinte al ANI în aprilie 2012. Binomul SRI-DNA l-a protejat până ce Traian Băsescu şi George Maior s-au aflat în funcţii. Și DNA şi Parchetul General, precum şi alte unităţi de parchet, ca Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, au clasat dosarele în care Georgescu a fost cercetat pentru dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual şi uz de fals.
I-a venit totuşi rândul în primăvara anului 2015. Ar fi survenit şi cum ar fi fost comentată arestarea lui Horia Georgescu în funcţia de comisar european pentru justiţie sau în funcţia de ministru de justiţie pentru faptele imputate din perioada 2008-2009? Cine ar fi spălat ruşinea României? Cert este că lichelele s-au atras, s-au protejat şi s-au promovat întotdeauna.
Valer Marian