Ultimul "mohican" al generalului Coldea

Ultimul "mohican" al generalului Coldea

Peste câteva luni se vor împlini patru ani de la preluarea funcţiei de director al SRI de către fostul deputat şi ministru liberal Eduard Helwig. Nu am împărtăşit entuziasmul celor care îl proslăveau drept un mare reformator, îmblânzitor sau umanizator al principalului serviciu secret din România, dar am crezut că directorul Helwig încearcă să aducă SRI în matca sa legală şi normală. După Hotărârea Curţii Constituţionale care a fisurat Binomul SRI-DNA, Helwig a retras SRI din combinaţiile infralegale sau nelegale cu DNA, în care îl băgaseră predecesorul său George Maior şi primul adjunct de tristă amintire Florian Coldea. Aparent cel puţin, pentru că devoalarea recentă a protocolului declasificat încheiat de SRI cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2016, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.6/2016, adoptată de Guvernul Dacian Cioloş, la propunerea ministrului de justiţie Raluca Prună, la elaborarea căreia SRI a fost iniţiator şi catalizator în ceea ce priveşte conferirea de atribuţii de organ de cercetare penală, ridică unele semne de întrebare asupra bunelor intenţii sau a capacităţii de control a lui Helwig asupra serviciului.

De la marea epurare din 2016......
Deşi formal mai are puţin peste un an din mandatul de director, având în vedere că realegerea preşedintelui Klaus Iohannis stă sub semnul incertitudinii, Eduard Helwig nu a reuşit să cureţe SRI de toţi discipolii importanţi ai generalului Florian Coldea, care a fost cel mai longeviv dar şi cel mai nociv şef operativ al serviciului (2005-2017). Debarasarea de Coldea şi de oamenii săi s-a înfăptuit greoi, durând peste aşteptări, şi nefiind finalizată pe deplin. Trecerea în rezervă şi înlocuirea din funcţie a generalului Coldea a avut loc abia în ianuarie 2017, după aproape doi ani de la instalarea în funcţia de director al SRI al lui Eduard Helwig, în urma dezvăluirilor compromiţătoare ale fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă, care s-a aflat ani buni în siajul acestuia şi al lui George Maior. Prima epurare serioasă a oamenilor de încredere ai tandemului Maior-Coldea a avut loc în vara anului 2016, după circa un an şi jumătate de la preluarea funcţiei. Atunci, în perioada iunie-iulie, au fost trecuţi în rezervă 16 generali care au făcut parte din reţeaua generalului Coldea, dintre care cei mai importanţi au fost: Dumitru Cocoru şi Ion Grosu (foşti adjuncţi ai directorului SRI), Sorin Gabriel Cozma (şeful Direcţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, anterior şeful Direcţiei de Securitate Economică), Elena Istode (şefa Direcţiei de Securitate Economică), Emilia Posastiuc (şefa Centrului pentru Surse Deschise), Adrian Popescu, Gheorghe Puiu, Marius Stoica (foşti şefi de unităţi şi diviziuni). Trecerea în rezervă a zece din aceşti generali într-o singură zi (30 iulie 2016) a fost considerată drept o lovitură de forţă a directorului Helwig şi a preşedintelui Iohannis pentru a face ordine în SRI.
Aceste schimbări nu au afectat buna funcţionare a serviciului, dovedindu-se încă o dată că nu există oameni de neînlocuit. Majoritatea acestora nici nu au demonstrat capabilităţi profesionale deosebite şi este de mirare că au putut fi promovaţi în asemenea funcţii de tandemul Maior-Coldea, care se lăuda că a reformat şi chiar a revoluţionat SRI. Generalul Sorin Cozma a fost un inginer ratat, care a fost racolat şi promovat în SRI graţie relaţiei de rudenie a fostei sale soţii cu primul director al serviciului, Virgil Măgureanu. Generăleasa Emilia Posastiuc şi-a început cariera ca subofiţer de Securitate, fiind avansată până la Revoluţie la gradul de plutonier. Iar generăleasa Elena Istode, poreclită Anaconda, a fost racolată după 1989 după ce s-a remarcat drept o secretară focoasă la un sindicat din provincie (Giurgiu), numai generalii Cozma şi Coldea văzând în ea o Mata Hari de Dâmboviţa.
Tot în vara anului 2016 a fost schimbat din fruntea Direcţiei Juridice a SRI contestatul general Dumitru Dumbravă, supervizorul (şi devoalatorul din lăudăroşenie) "câmpului tactic" din justiţie. Racolat de SRI din postura de procuror, după ce şi-a încheiat stagiatura, generalul Dumbravă a fost braţul lung al generalului Coldea ocupându-se, în principal, de instruirea magistraţilor în domeniul mandatelor de interceptare, inclusiv pe siguranţă naţională, de identificare a culoarelor favorabile din justiţie şi de transmitere a ordinelor din justiţie (anchetare sau condamnare) către procurorii şi judecătorii vasalizaţi. Generalul cu nume forestier a fost implicat şi în elaborarea proiectelor celor trei legi Big Brother (privind retenţia datelor, cartelele preplătite şi siguranţa cibernetică), rămânând în anale drept autorul năstruşnicei idei (din fericire, nematerializată) privind introducerea obligativităţii deţinerii unui permis de conducere (navigare) pe calculator. Spre deosebire de ceilalţi, Dumbravă nu a fost trecut însă atunci în rezervă, ci a fost numit şeful Direcţiei Secretariat General, fapt ce poate fi considerat drept o promovare, funcţia de secretar general fiind a şasea în nomenclatorul SRI, după director prim-adjunct, şi trei adjuncţi.
...la misterioasa demitere a generalilor Dumbravă şi Căpşună
Săptămâna trecută am aflat cu surprindere de pe site-ul Preşedinţiei României că i-a sunat ceasul în SRI şi generalului Dumitru Dumbravă, acesta fiind trecut în rezervă de preşedintele Iohannis. În aceeaşi zi a mai fost trecut în rezervă un alt general care a fost foarte apropiat de Coldea, Dan Valentin Căpşună. După destituirea lui Coldea, numele lui Căpşună a fost vehiculat ca posibil înlocuitor al acestuia, fiind lansată chiar o intoxicare că acesta ar fi fost un opozant al fostului prim-adjunct. Totalmente fals, pentru că acest Căpşună a făcut parte din prima reţea pe care şi-a constituit-o Coldea după ce a preluat funcţia de prim-adjunct al directorului SRI în 2005. Căpşună a fost coleg de an şi de cameră cu Coldea la Academia Naţională de Informaţii. Fostul prim-adjunct l-a promovat şef al Direcţiei de Contrainformaţii şi apoi şef al unităţii care se ocupa cu ofiţerii deplin conspiraţi ai SRI. În a doua parte a anului 2016, după trecerea în rezervă a vestitei generălese Anaconda, Căpşună a fost numit şef al Direcţiei de Securitate Economică, funcţie pe care o deţinea la trecerea în rezervă.
Eliminarea din SRI a generalilor Dumbravă şi Căpşună s-a produs într-o linişte totală, aproape misterioasă. SRI nu a oferit nicio explicaţie, nu a dat niciun comunicat şi nu a zis nici pâs oamenilor săi din presă. Aşa cum am arătat, informaţia a apărut doar pe site-ul Preşedinţiei, la rubrica decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis. Vestea a dat naştere la tot felul de speculaţii, mai ales că Dumbravă a fost trecut în rezervă fără să primească o stea de general în plus, aşa cum era uzanţa şi cum a primit Căpşună. Majoritatea speculaţiilor ţin de devoalarea de către Darius Vâlcov, prietenul asumat al preşedintelui Liviu Dragnea şi consilierul premierului Viorica Dăncilă, a celor două protocoale încheiate de SRI cu Parchetul General în decembrie 2016, sub directoratul lui Helwig. O ipoteză interesantă şi verosimilă a lansat în spaţiul mediatic jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob. Potrivit acestuia, este posibil ca generalii Dumbravă şi Căpşună să fi furnizat informaţii către PSD şi Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul generalului Coldea, despre care se vehiculează tot mai frecvent şi mai insistent că l-ar consilia pe Liviu Dragnea, pentru a contracara anumite manipulări şi diversiuni de la mitingul din 10 august, de care SRI nu ar fi fost străin. Secretomania conducerii SRI este de neînţeles, mai ales după ce, într-un discurs ţinut toamna trecută la Universitatea de Vest din Timişoara, directorul Helwig s-a declarat adept al valorilor societăţii deschise, aşa cum sunt ele descrise de Karl Popper şi Hannah Arendt (filozofi care întâmplător l-au inspirat şi pe miliardarul american George Soros cu conceptele şi practicile sale de societate deschisă).
Ciocârlan rămâne în cuibuşorul său de nebunii
SRI nu s-a eliberat totuşi de toţi oamenii generalului Coldea. A rămas în funcţie generalul Viorel Voinescu, pe care Eduard Helwig l-a moştenit ca adjunct pe probleme de logistică. Întrucât acesta deţine o funcţie oarecum mai periferică, ultimul mohican al generalului Coldea este considerat generalul Adrian Ciocârlan, care deţine tot o funcţie de adjunct al directorului SRI, dar pe probleme de natură operativă. Și Ciocârlan i-a fost coleg de an lui Coldea la Academia Naţională de Informaţii. Graţie lui Coldea, Ciocărlan a deţinut funcţii de conducere în Direcţia de Contrainformaţii, a fost promovat şef al Direcţiei SRI Bucureşti (în locul colonelului Vasile Cămărăscu, un alt fost coleg de an şi de cameră) şi şef al Direcţiei pentru Apărarea Constituţiei, taman în perioada de aur a Binomului SRI-DNA, care coincide cu primul mandat al Laurei Codruţa Kovesi de procuror şef al DNA (2013-2016). În această perioadă, Coldea l-a folosit pe Ciocârlan ca om de legătură cu DNA. Cu ocazia marii epurări din iulie 2016, generalul Ciocârlan a fost promovat, tot graţie lui Coldea, care era încă prim-adjunct, în funcţia de adjunct al directorului SRI. În această funcţie, Ciocârlan a coordonat şi coordonează Direcţia Juridică, care s-a ocupat cu treburile murdare din justiţie, şi Departamentul Tehnic, care s-a ocupat cu interceptările legale şi ilegale (departament în care l-a promovat şef pe un fin de-al său, colonelul Sorin Epure). Nu este lipsit de interes faptul că, în iarna anului 2017, după demiterea generalului Coldea, numele generalului Ciocârlan a fost primul vehiculat ca posibil succesor al acestuia.
Conform unor surse din SRI, atât înainte cât şi după debarasarea de Coldea, generalul Adrian Ciocârlan a dovedit exces de zel şi a transmis, inclusiv cu ocazia videoconferinţelor, subalternilor săi de la centru şi din judeţe următorul ordin de inspiraţie leninistă şi cu rezonanţă stahanovistă (citez textual): "Racolaţi, racolaţi, racolaţi denunţători pentru DNA!". Ceea ce înseamnă că, alături de generalul Dumbravă, generalul cu nume păsăresc a fost principalul colaborator şi complice al generalului Coldea în subminarea statului de drept, prin aservirea şi deturnarea justiţiei şi prin încălcarea cu cizmele a unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Cu toate acestea, directorul Helwig îl menţine în funcţie şi-l ţine aproape. Oare de ce nu îl zboară şi pe Ciocârlan din cuibuşorul său de la SRI? Este chiar de neînlocuit acest demn şi fidel urmaş al generalului Coldea?


Valer Marian