Un chix ruşinos pentru Editura Didactică şi Pedagogică

Un chix ruşinos pentru Editura Didactică şi Pedagogică

În cursul lunii octombrie 2017 Editura Didactică şi Pedagogică a fost transformată din regie autonomă în societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale. Scopul acestei transformări a fost, conform ministrului Educaţiei de atunci, Liviu Pop, eliminarea mafiei manualelor şcolare prin conferirea unui monopol asupra editării acestora Editurii Didactice şi Pedagogice. La nici un an de la această transformare, la prima ieşire pe piaţa manualelor, înainte de începerea noului an şcolar, această editură a dat-o serios în bară. Fapt fără precedent, în mai puţin de o săptămână, s-a constatat că au fost editate cu erori ştiinţifice grave nu mai puţin de trei manuale pentru ciclul gimnazial: geografie, istorie şi biologie.
Unde duce lipsa de competenţă şi de experienţă
Acest eşec lamentabil a fost cauzat de lipsa de competenţă şi de experienţă în materie a actualului director general al Editurii Didactice şi Pedagogice, Maria Nistor, şi de situaţia tensionată creată de aceasta în societate. În a doua parte a anului trecut Maria Nistor a fost numită director general al Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică (în 10 august) şi apoi director general la Societatea Editura Didactică şi Pedagogică (în 21 octombrie). În ambele funcţii de director general a fost numită fără să fie organizat concurs. La data numirii avea vârsta de 30 de ani şi nicio competenţă şi experienţă în domeniul editorial sau managerial.
Conform CV-ului, Maria Nistor a absolvit două facultăţi din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, respectiv Facultatea de Litere şi Facultatea de Știinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, a urmat două masterate în specializările Germanistica în Context Cultural European şi Managementul Relaţiilor Internaţionale şi al Politicii Europene şi a obţinut un doctorat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, cu o lucrare pe tema efectelor migraţiei. Anterior promovării în funcţia de director general la Editura Didactică şi Pedagogică a fost, timp de un an, asociat unic şi administrator la o firmă privată (SC DICE Consulting Agency SRL Năsăud) având ca obiect principal de activitate consultanţa în afaceri, care a avut o cifră de afaceri de doar 900 lei în anul 2016, conform datelor de la Registrul Comerţului.
Pupila rectorului Academiei SRI
Potrivit unor surse clujene, surprinzătoarea promovare a Mariei Nistor la o vârstă atât de tânără şi fără o minimă experienţă s-ar explica prin faptul că este pupila profesorului Adrian Ivan, care a activat la Universitatea Babeş Bolyai până în martie 2017, când a fost numit în mod misterios rector al Academiei Naţionale de Informaţii, aflată în subordinea SRI. Profesorul Ivan a fost coordonatorul lucrării de doctorat a Mariei Nistor. Cu câţiva ani în urmă profesorul Ivan a înfiinţat în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filozofie din Universitatea Babeş Bolyai, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană, în cadrul căreia a organizat masterate centrate pe Managementul de securitate. A realizat acest lucru cu concursul a doi poliţişti clujeni controversaţi, chestorii Gelu Oltean, fost şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (serviciul secret al Ministerului de Interne), şi Toma Rus, fost şef al BCCOA Cluj şi secretar de stat, ambii copii de suflet ai mai celebrului chestor Virgil Ardelean, zis Vulpea, cel mai longeviv şi controversat şef al fostului "doi şi-un sfert".
La acest departament au predat sau predau o serie de profesori de la Academia Naţională de Informaţii şi de la Universitatea Naţională de Apărare, ca generalul Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, Marian Sebe, prorector şi conducător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii, Cristian Barna, decanul Facultăţii de Informaţii şi conducător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii, generalul Teodor Frunzeti, fost comandant al Universităţii Naţionale de Apărare, generalul Adrian Vasile Pârlog, fost şef al Serviciului de analiză în informaţii militare din Ministerul Apărării Naţionale, precum şi alţi ofiţeri activi sau în rezervă de informaţii, de armată şi de poliţie. Maria Nistor a consemnat în CV-ul său că este cadru didactic asociat în acest departament din 2015. Potrivit unor surse universitare, Nistor nu a predat încă nimic la acest departament. Foarte posibil ca aceasta să fi beneficiat, pe lângă ajutorul actualului rector al Academiei Naţionale de Informaţii, şi de sprijinul unor colegi înstelaţi care predau la departamentul în discuţie.
Conflictuală şi agresivă
De parcă n-ar fi fost suficiente lipsa de competenţă şi de experienţă, juna Maria Nistor a reuşit să creeze în scurt timp o tensiune fără precedent în Editura Didactică şi Pedagogică, care a culminat cu agresarea, scuiparea şi jignirea mai multor angajaţi, printr-un limbaj total neadecvat. La numirea în funcţie le-a promis angajaţilor majorări salariale şi investiţii pentru modernizarea editurii, dar nu a rezolvat aproape nimic. Angajaţii îi reproşează că şi-a majorat sieşi salariul la 14700 de lei (salariu de ministru) şi că a angajat un şofer cu un salariu mai mare decât al unui redactor. Mai mult, oamenii s-au plâns că noul director general a trecut la ameninţări şi a împărţit sarcini de la o zi la alta care nu puteau fi îndeplinite decât cu multe ore peste program, ore suplimentare care nu au fost recompensate decât în mică măsură.
Pe lângă acestea, directorul general Maria Nistor s-a dedat la o serie de agresiuni şi jigniri la adresa angajaţilor. După nici două luni de la promovarea la Editura Didactică şi Pedagogică a agresat-o şi a scuipat-o pe jurista editurii pe motiv că nu a avizat un contract, fapt pentru care aceasta a părăsit instituţia la finele anului trecut. După câteva săptămâni a fost acuzată că a aruncat cu dosare în capul unei alte angajate căreia i-a cerut să execute ceva ce nu făcea parte din atribuţiile sale de serviciu. Dintr-o înregistrare video rezultă că Maria Nistor le-a adresat următoarele jigniri grave majorităţii angajaţilor editurii, la o întâlnire cu aceştia: "Sunt extrem de dezamăgită, îmi este pur şi simplu silă de această instituţie în care lucrez şi, unde, din păcate, o să mai lucrez o vreme după care o să-mi iau tălpăşiţa de urgenţă. Mi-e pur şi simplu silă de mare parte din dumneavoastră şi îmi pare rău că am acceptat această funcţie. (...) De acum mi se rupe de orice". Ăsta da limbaj de lingvist şi diplomat titrat.
Nepăsarea Ministerului Educaţiei
La recentul chix al Editurii Didactice şi Pedagogice a contribuit şi atitudinea de nepăsare a Ministerului Educaţiei Naţionale. În cursul lunii februarie 2018, majoritatea angajaţilor de la editură au solicitat, printr-un memoriu adresat ministrului Educaţiei, declanşarea unui control la editură pentru evaluarea corectă a situaţiei şi verificarea activităţii directorului general pe toate planurile, menţionând că aşteaptă demiterea acestuia. Ministrul şi Ministerul Educaţiei nu au luat în seamă memoriul, iar, după câteva luni, înainte de începerea noului an şcolar, editura a dat chix cu manualele de geografie, istorie şi biologie.
După scandalul cu aceste manuale, directorul general Maria Nistor a fost invitat pentru a fi audiat de Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, audierea fiind programată pe miercuri, 12 septembrie. În situaţia creată, soluţia aşteptată este ca această comisie parlamentară să-i solicite ministrului Educaţiei demiterea directorului general al Editurii Didactice şi Pedagogice, până ce nu bagă în faliment această editură necesară şi prestigioasă cândva.


Valer Marian