Urmele (ne)civilizaţiei
Argumentul pe care îl aduceau, în urmă cu mai bine de 10 ani, cei care aruncau hârtiile pe stradă, era că nu aveau la îndemână un coş de gunoi. Lucrurile nu par să se fi schimbat, nici măcar în zona Braşovului, pe care ne place s-o numim civilizată.
În imaginea de sus este un coş de gunoi de pe marginea Drumului Naţional 1, la limita cu judeţul Prahova. Aşa cum a anunţat public de atâtea ori, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, curăţă refugiile de două ori pe săptămână, vinerea şi lunea. Sunt tone de gunoaie adunate pe un sector de câteva zeci de kilometri, şi culmea e că nu sunt întotdeauna deşeurile pe care te-ai aştepta să le aibă omul prin maşină. Pe lângă "clasicele" sticle, ambalaje, pamperşi folosiţi, mai apare câte o canapea, un frigider sau un televizor. Ceea ce vedeţi este imaginea pe care au văzut-o drumarii luni dimineaţă, cu gunoiul aruncat LÂNGĂ pubelă. Probabil că nu erau braşoveni, vor spune destui.
Scuza, inutilă de altfel, păleşte atunci când priveşti imaginea de jos. Firma de salubritate Brai-Cata a înlocuit pubelele cu unele curate. La puţin timp, tot LÂNGĂ pubele a putut fi fotografiat gunoiul.
Avem pretenţii de la autorităţi să-şi facă treaba, firmele să facă ce scrie în contracte, că de aia sunt plătite. Acolo e locul unde se opresc pretenţiile de a lăsa urme ale civilizaţiei, ale curăţeniei. Dar omul simplu, lui cine îi cere socoteală când e necivilizat?
Daniel Giurma