Prohodul DNA şi complotul lui Kovesi
Din discuţia înregistrată şi dată publicităţii dintre procurorul şef al DNA, Anca Jurma, şi fostul procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei din justiţie, Florentina Mirică, rezultă că DNA se află în stare de agonie după un deceniu şi jumătate de la naşterea sa. Discuţia dintre Jurma şi Mirică a avut loc în sediul DNA în data de 29 octombrie 2018, după mai bine de trei luni de la preluarea de către prima dintre acestea a şefiei interimare a DNA.
Jurma scapă turma
Afirmaţiile făcute de Anca Jurma şi Florentina Mirică reliefează o stare generală de demobilizare şi de degringoladă în interiorul DNA până la cele mai înalte nivele. Șefa interimară a DNA foloseşte expresiile "deprimant" şi "cooperativa munca în zadar" referitor la situaţia actuală din instituţie, plângându-se că nu mai vin denunţători la DNA şi persiflându-şi subalternii pe care-i etichetează drept "o armată de bărbaţi" care se comportă "ca şoarecii". Anca Jurma reiterează sugestiv o discuţie pe care a auzit-o într-un restaurant între doi indivizi care făceau afaceri cu primăria, pe care a expus-o într-o şedinţă cu subalternii: "Stai liniştit că DNA-ul a murit, procurorul general e în evaluare, pe ăştia au căzut controalele, Dumbravă de la SRI s-a dus, deci nu mai e nicio problemă!".
Florentina Mirică îi ţine isonul relevând că a fost o experienţă deprimantă în toate domeniile în care au fost făcute dosare, sens în care exemplifică cu vămile, unde s-a furat la fel şi s-a făcut şpagă la fel ca înainte, după acţiunile DNA. Mirică semnalează că procurorii nu mai vor să facă dosare noi, nu mai vor să-şi asume niciun risc, urmărind doar să scadă stocul cu clasări şi să nu facă anchetă. Aceasta vorbeşte de "o bârfotecă perpetuă" în instituţie, reiterând faptul că "nimeni nu pune osul la treabă". Mirică conchide că în acest moment nu vede nicio soluţie, devoalând că la ora actuală "nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituţie" şi opinând că "cineva ar trebui să-şi asume răspunderea şi să facă măcar un dosar bun".
Este de remarcat că şefa interimară a DNA recunoaşte că "au existat procurori slabi, care nu au gândit probabil cu creierul lor, au crezut că fac pe plac cuiva" şi foloseşte epitetul "loaze" la adresa unor subalterni. Anca Jurma îşi exprimă neîncrederea şi faţă de adjuncţii DNA, pe care îi vede "disperaţi". Florentina Mirică plusează că aceştia au venit la ea cu "probleme de grădiniţă". Mirică este chiar caustică la adresa primului adjunct al procurorului şef al DNA, Călin Nistor, despre care afirmă că "nu e cazul să se umfle atâta" că a fost cel mai drept şi cel mai corect, şi cu procurorul şef-adjunct al Secţiei a-I-a de combatere a corupţiei, Dănuţ Volintiru, despre care afirmă că "are două feţe" şi "n-are verticalitate". Jurma adaugă că şi şeful Secţiei a-II-a de combatere a infracţiunilor conexe, Marius Bulancea, este câteodată "atât de fixist pe opiniile lui, atât de direcţionat", încât îi este greu să vorbească cu acesta. Unde sunt procurorii "de elită" cu care epata fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi ce s-a ales din sloganul "Noi suntem DNA!".
Revocata şi centrează şi dă cu capul
Discuţia dintre Anca Jurma şi Florentina Mirică a fost dată publicităţii de site-ul g4media în data de 18 decembrie 2018. Cu o viteză care nu îl caracterizează, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a sesizat a doua zi Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să efectueze verificări cu privire la înregistrarea apărută în presă. După cum se ştie, în acest serviciu a fost încadrată cu delegare, după revocarea din iunie 2018, fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a fost scăpată astfel de procurorul general Lazăr de ruşinea de a se întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. În opinia mea, Kovesi nu este străină nici de înregistrarea discuţiei dintre şefa interimară a DNA, Anca Jurma, şi procuroarea Florentina Mirică, nici de publicarea acesteia în presă. Coincidenţa face că fosta Zeiţă Anticorupţie este în relaţii apropiate atât cu procuroarea Florentina Mirică, presupusa autoare a înregistrării, cât şi cu patronul site-ului g4media, Dan Tapalagă.
Florentina Mirică a fost unul dintre procurorii anticorupţie cei mai de încredere şi cei mai apropiaţi ai fostei şefe a DNA, care a promovat-o în 2014 procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei din justiţie, prin care a urmărit să aibă control asupra magistraţilor din România. Dovada cea mai concludentă a apropierii lor o constituie faptul că fosta şefă a DNA a însoţit-o la Consiliul Superior al Magistraturii pe Florentina Mirică când a fost cercetată disciplinar pentru deconspirarea principalului denunţător, care avea statut de martor ameninţat şi protejat, din dosarul DIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne), în care au fost inculpaţi inclusiv foştii miniştrii de interne Gabriel Oprea şi Petre Tobă. Mirică a fost primul procuror care s-a înscris în iulie 2018 la concursul organizat pentru funcţia de procuror şef al DNA, după revocarea lui Kovesi. Justiţiara şi curajoasa Mirică a provocat-o şi a înregistrat-o pe şefa interimară a DNA la câteva zile după ce a rămas fără funcţie, în urma constatării de către CSM a încetării delegării sale în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei din justiţie. Iar discuţia apărută în presă după ce Mirică a solicitat şi a obţinut la finele lunii noiembrie 2018 transferul de la DNA la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde activase şase luni înainte de a fi promovată la DNA în 2011.
Dan Tapalagă este un amic mai vechi al Laurei Codruţa Kovesi, din perioada în care acesta era purtător de cuvânt al fostului ministru de justiţie Monica Macovei, care a propus-o pe Kovesi în funcţia de procuror general al României. Kovesi a fost prietenă şi colegă de an la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca cu actuala soţie a lui Tapalagă, judecătoarea Monica Niculescu. Aceasta a devenit în 2005 secretar general al Ministerului Justiţiei şi şefă de cabinet al fostului ministru Monica Macovei, cu concursul preşedintelui de atunci al PD, Emil Boc, cu care a fost, de asemenea, colegă de an la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Aproape sigur că şi Monica Niculescu a avut un rol în selecţia şi promovarea prietenei sale Codruţa în funcţia de procuror general al României în toamna anului 2006. În perioada următoare Dan Tapalagă şi site-ul hotnews pe care îl conducea atunci au beneficiat de informaţii şi documente în premieră şi în exclusivitate de la Parchetul General, inclusiv de rechizitorii din dosare importante.
În aceste circumstanţe devine plauzibil scenariul că revocata Laura Codruţa Kovesi a şi centrat şi a şi dat cu capul în scandalul înregistrării şi publicării discuţiei în care a fost implicată actuala şefă interimară a DNA. Adică, Kovesi a instigat-o pe prietena sa Mirică să o provoace şi să o înregistreze pe Anca Jurma şi tot ea i-a furnizat înregistrarea pentru publicare amicului Dan Tapalagă, jurnalistul care se credea cândva Bob Woodward şi Carl Bernstein la un loc. Iar acum este posibil ca tot Kovesi că ancheteze circumstanţele în care a fost efectuată această înregistrare şi aspectele rezultate din aceasta.
Cruce pentru lupta anticorupţie
Care a fost scopul lui Kovesi nu este dificil de intuit. Aceasta a urmărit în primul rând compromiterea actualei şefe interimare a DNA şi preluarea interimatului de către un procuror mai apropiat şi mai devotat. Concomitent a urmărit o lovitură de imagine prin care să devoaleze opiniei publice starea deplorabilă în care a ajuns DNA după revocarea sa şi să stârnească regrete pentru că a fost schimbată din funcţie.
Numai că pentru starea muribundă în care a ajuns DNA principala vinovată este tocmai Laura Codruţa Kovesi. Ea este unul din principalii ctitori ai Binomului SRI-DNA, prin care a aservit parchetul anticorupţie principalului serviciu secret din România. Ea este coautor al protocoalelor încheiate cu SRI şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au permis intruziunea ofiţerilor SRI în anchetele procurorilor şi în "câmpul tactic" din justiţie. În mandatele sale de procuror şef al DNA denunţurile au devenit regina probelor. Ea este cea care a promovat şi a protejat procurorii abuzivi, cu o pregătire şi cu o experienţă precară, cu deviaţii comportamentale serioase, ca Mircea Negulescu, Lucian Onea, Ciprian Man, Jean Uncheşelu, ş.a. Demobilizarea şi degringolada au început să se manifeste în DNA în ultimii săi ani de şefie, după eliminarea SRI din ancheta penală prin decizia Curţii Constituţionale din iunie 2017 şi după devoalarea protocoalelor secrete încheiate cu SRI.
În ultimii doi ani, fără "sprijinul de specialitate" al ofiţerilor SRI, fără ajutorul controversaţilor generali Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, Kovesi and co nu au mai ieşit cu niciun dosar important de corupţie, dovedindu-şi micimea sau impotenţa profesională. Realitatea tristă este, deci, că Laura Codruţa Kovesi a devenit groparul DNA. Colac peste pupăză, recentele eliberări pe bandă rulantă ale unor condamnaţi care făceau parte din categoria marilor corupţi (foştii miniştri Elena Udrea, Dan Șova, Constantin Niţă, fostul procuror şef al DIICOT, Alina Bica, fostul preşedinte al ANAF, Șerban Pop, milionarul din despăgubiri de la stat, Horia Simu, ş.a.), generată de nelegala constituire a completelor de cinci judecători (denumite complete de execuţie) de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub conducerea preşedinţilor Livia Stanciu şi Cristina Tarcea (fapt de care Kovesi şi Coldea nu sunt străini) au pulverizat efectiv credibilitatea luptei anticorupţie, îndeosebi din ultimii cinci - şase ani, care au coincis cu conducerea DNA de către revocata Zeiţă Anticorupţie şi au fost consideraţi perioada de apogeu a acestei lupte. Cu adevărat, acum se poate vorbi de o cooperativă munca în zadar.
Valer Marian